Ninja Editor

Ninja Editor

Един баща написа този страхотен текст, който много ни се иска да прочетат повече мъже. Защото ние, майките, наистина имаме нужда да ни казвате по някоя мила дума от време на време.

Моля, бихте ли казали на жена ми, че е прекрасна майка? Аз й го казвам непрекъснато, но е безполезно.

Тя е любяща, грижовна, трудолюбива, прави всичко възможно децата й да живеят в прекрасен дом. Тя ги обгръща с любов, приготвя им здравословна храна, стреми се да изпълни всяко тяхно желание, работи и изкарва прилични пари. И всичко това като бонус към факта, че всеки ден, в продължение на деветте месеца на двете й бременности, непрекъснато й се гадеше. Нашите деца никога няма да разберат какви жертви е правила за тях моята съпруга. От време на време чувам как казва през сълзи: „Аз съм най-ужасната майка на света!“

Сериозно?! Но това е абсолютна лъжа! Скъпа, ако някъде съществува рейтинг на най-лошите майки, ти няма да влезеш дори във втората половина. Някъде след 90 процента, ако изобщо се класираш.

Защо побесняват майките

unnamed

Снимка: thedadlands

Говорих с няколко свои приятели за това явление и стигнахме до извода, че към майките има твърде високи изисквания. Бащите постоянно получават потвърждение, че са супер, само защото летвата за тях е твърде ниска. Моят баща никога не е сменял памперс, макар че има шест деца. По тази логика аз съм милион пъти по-добър от него (това, разбира се, не е истина).

Когато аз пазарувам и децата ми тичат като луди из магазина, хората казват: „Какъв прекрасен баща, как се грижи за децата си!“ Когато това прави жена ми, същите хора задават въпроса: „Не може ли да усмири децата си?“ Това, уважаеми, е двоен стандарт.

Ето го коренът на проблема. Задълженията и отговорностите на мъжете и жените вече не са толкова различни. Жените също са част от работната сила и за да са добри майки, не е нужно да бъдат НАЙ-ДОБРИТЕ ДОМАКИНИ. Вместо да се занимават със самобичуване, трябва да престанат да вярват в тази огромна лъжа и да предадат юздите и на другите отговорни възрастни – на нас, бащите.

Затова моят съвет към татковците е: слушайте какво ви казва жена ви и споделяйте отговорностите по равно. Аз не разбрах това веднага. Мислех, че съм супер баща, само защото приготвям на дъщерите си овесен каша с усмихнати личица от боровинки. Лъжех се.

Вслушайте се в думите ми, татковци. Ние не бива да се сравняваме със собствените си бащи, времената се менят. Ако трябва да се сравняваме някого – това са майките на децата ни. Те все още, по някаква причина, заемат главната длъжност в корпорацията „Възпитание на децата“, но дойде време за справедливо управление.

Какво научих, докато бях баща в майчинство

unnamed 2

Снимка: thedadlands

Всъщност, майки, като ни предадете част от своите отговорности, седнете удобно, отпуснете се и приемете най-сетне, че вършите колосална работа. Престанете да се сравнявате с профила на ИдеалнаМайка239 в инстаграм. Игнорирайте факта, че децата са с различен цвят чорапи и разберете, че макар светът да е опасно място, с тях всичко ще е наред. Тоест кашлицата на детето в 3 през нощта не е симптом на бубонна чума.

На жена си ще кажа: ти си удивителна и аз бих искал да се виждаш такава, каквато те виждат моите очи. Помня те отпреди да станеш майка и се влюбих в теб, когато беше обсебена от купоните, обожаваше караокето и коктейлите. Обичам те и сега, когато ловко управляваш дома, в който живеем с децата си.

Бих искал да кажеш на света: „Аз съм най-великата майка на всички времена!“

Защото това е истина.

Авторът на този текст Джейми Калър е известен актьор, комик и води собствено радио шоу. Когато не работи, се подчинява на всяка дума на съпругата си Кейт и двете им дъщери Клеър и Хана.

Източник: thedadlands


Препоръчваме ви още:

Когато баща ти е комик - 15 забавни цитата за възпитанието

Великото завръщане на татковците

37 "вредни" съвети за татковци

 

16 октомври - Световен ден на рестартирането на сърцето

През 2012 г. Европейският парламент призова Комисията и държавите-членки на съюза да създадат Европейска седмица за повишаване на информираността относно сърдечния арест, насочена към повишаване на осведомеността и образованието на широката общественост, лекарите и здравните специалисти.

От тази година 16 октомври е обявен за Световен ден на рестартирането на сърцето и се превръща в международна кампания, която обхваща целия цивилизован свят. Целта на инициативата е повече хора да се научат да извършват кардиопулмонална реанимация (КПР) и автоматична външна дефибрилация (АВД) на човек със спряло сърце до пристигането на линейка.

В България инициативата се осъществява за трета поредна година, като този път основен неин организатор са фондация „Първите три минути“ и Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ. Основна цел е медици и немедици да се обединят около каузата, защото всички усилия си заслужават, дори само още един живот да бъде спасен!

До момента в инициативата са привлечени и доброволци на Асоциацията на студентите-медици в България, Българския Младежки Червен кръст, Университетския аварийно-спасителен отряд и др. В рамките на седмицата от 16-и октомври ще започне информационна кампания чрез раздаване на флаери от доброволци на организациите-партньори, центровете по спешна медицинска помощ и спешните отделения в цялата страна. Ще бъдат организирани безплатни обучения и демонстрации на обществени места, в училища и учебни центрове. В социалните мрежи в интернет също ще се разпространява информация за кампанията. Кампанията можете да проследите тук.

***

Една от най-значимите причини за смърт в света е внезапното спиране на сърцето. В Европа и САЩ от това загиват близо 1 000 000 души годишно, а в България са над 10 000.

След спиране на кръвообращението, шансът за оцеляване на пострадалия намалява с около 10% с всяка минута. След три минути без кислород, в мозъка започват да настъпват необратими процеси. Най-бързите линейки пристигат между 8 и 12 минути след подаване на сигнала на тел. 112, когато обикновено шансът за спасяване е незначителен.

Ако свидетел на инцидента незабавно започне да извършва сърдечен масаж и обдишване и между 3-та и 5-та минута сърцето бъде дефибрилирано, шансовете за оцеляване на пострадалия нарастват между 50 и 70%. По тази причина, в много развити страни, на обществените места като търговски центрове, зали, кина, летища и дори спирки на градския транспорт има поставени автоматични външни дефибрилатори (АВД), които всеки обучен минувач може да използва, ако стане свидетел на инцидент.

 

Дейности в кампанията „Всички хора по света могат да спасяват живот“

по повод Световния ден на рестартирането на сърцето – 16.10.2018 г.

 

N

Дата

Час

Място

Дейност

1

16.10

10:00-11:00

БТА

Пресконференция с участие на националните консултанти по спешна медицина и кардиология и представители на Фондация „Първите три минути“, НАРСМП и АСМБ

2

16.10

18:00-20:00

България Мол

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com, доброволци на УАСО и АСМБ-София.

3

16.10

18:00-20:00

София Ринг Мол

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com, доброволци на УАСО и АСМБ-София.

4

18.10

11:00-12:00

191 ОУ „Отец Паисий“

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com

5

19.10

10:00-12:00

ЧИСУ Дрита

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com

6

20.10

08:30-10:00

Национална среща на АСМБ

Уъркшоп по КПР и АВД за студенти по медицина от всички медицински университети в страната

7

20.10

13:00-15:00

Музейко

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com

8

16-21.10

текущи

БМЧК

Информационна кампания и дейности с участие на доброволци на БМЧК в страната

9

16-21.10

текущи

АСМБ

Информационна кампания и дейности с участие на доброволци на АСМБ в страната

10

16-21.10

текущи

НАРСМП

Информационна кампания и дейности с участие на ЦСМП и СО в страната

11

16-21.10

текущи

CredoWeb

Стартиране на обществена дискусия между медици и немедици на тема „Може ли всеки човек да спасява живот?“

 


Прочетохте ли

Има ли нещо по-важно от сърцата на децата ни?

 

Есен е. Готвим се за атаката на новите грипни вируси. Телевизиите ни заливат с реклами на всякакви лечебни препарати. Сред новините за поредния нещастен случай се промъкват и реклами на сиропи за кашлица. Ако с новините сме безсилни да направим нещо, то по отношение на рекламираните лекарствени средства не сме безпомощни. Точно по този повод популярният украински педиатър д-р Комаровски дава няколко съвета.

1. Повечето от рекламираните лекарства за кашлица са отхрачващи средства и/или т.н. муколитици: препарати, които увеличават обема на секретите, като ги разреждат (което теоретично облекчава откашлянето).

2. В повечето случаи, когато имате хрема или кашлица и повишена температура, става дума за възпаление на горните дихателни пътища: ринит, фарингит, ларингит. Отхрачващите средства увеличават количеството на секрета. Защо ви е да увеличавате количеството секрет в белите дробове, когато имате хрема или ви боли гърлото. Защото са казали по телевизията?

3. Отхрачващите средства понякога (съвсем рядко) са необходими при някои заболявания на долните дихателни пътища – бронхити, възпаление на белите дробове. Бронхитите и възпаленията на белите дробове се лекуват от лекари, а не от хората, които гледат телевизия.

Скъпи майки...

kashlica

4. Отхрачващите средства не намаляват, а засилват кашлицата, активирайки отделянето на секрета. Но при дефицит на течности в организма и/или сух въздух в помещението, те не могат да проявят действието си - кашлицата се засилва, но не носи облекчение. В същото време, ако приемате достатъчно течности, а в стаята въздухът е чист, прохладен и влажен тези сиропи не са ви нужни: в такива условия храчките не са сгъстени и лесно се отделят при откашляне, без каквито и да било лекарства. Не е случайно, че в медицинските източници се твърди: „по-голямата ефективност на отхрачващите средства, в сравнение с обилния прием на течности, не е доказана.“

5. При децата кашлицата (силата на откашляне) е много по-слаба отколкото при възрастните. След прием на такъв препарат те често не са в състояние да откашлят увеличеното количество секрет. Той се натрупва в долните дихателни пътища и става причина за възникване на обструктивен бронхит и възпаление на белите дробове. Да дадеш на детето муколитик и да го сложиш да спи в топла стая със сух въздух (а такива са 90 % от стаите) е най-лесният начин да предизвикаш усложнения. А ако в добавка към това имаме запушен нос и повишена температура, шансовете да превърнем седмичната хрема в месечно лечение на пневмония са много добри. Не е странно, че в много страни муколитиците не се препоръчват при деца до 5-годишна възраст, а да ги предпишеш на дете ненавършило 2 години си е направо криминално престъпление. Но както се казва, ние имаме късмет! Сега в праймтайма се рекламират всякакви препарати без рецепта.

Препоръките на д-р Масларски

43880195 2193097770929177 1604072583139950592 n

6. Още веднъж за тези, които не са разбрали: телевизията не бива да заменя мозъка. Това правило е в сила и за политиката, и за кашлицата. Не купувайте отхрачващи средства, без предписание от лекар. Ако вашият лекар е препоръчал такъв сироп на дете, което няма 5 години, търсете друг; ако детето е под 2-годишна възраст – спешно търсете друг.

Искате да облекчите кашлицата?

- изключете телевизора;

- облечете се по-топло;

- проветрете стаите (температурата трябва да е 16-20 градуса С) и се погрижете за влажността на въздуха (около 40-70 %);

- промивайте носа със солен разтвор, ако и това не помогне, ползвайте отбъбващи носната лигавица препарати (противоалергични);

- пийте много топли течности;

- отидете на лекар.


Препоръчваме ви още:

Моят приятел сополът

Защо детето боледува често

7 "безобидни" симптома при децата през първата година

Автор: Соня/Светът на Сончето

Селото е нещо прекрасно: лятото - чист въздух, тучна зеленина, простор, кафе под чардака, пресни плодове и зеленчуци, децата играят на двора, аз градинарствам, разходки по полята и планината, градински партита, съседски събирания, тихо, спокойно... Зиме - запалена камина, чист пухкав сняг, миризма на борчета, детски игри "на духове и вещици", зимни пързалки, снежни човеци, вечеря на свещи, романтика, идилия...

Ненапразно, при пътуванията ни, търся онези уютни, селски, традиционни нещица, сред които не съм израсла, както децата, които са си живели цял живот на село. Ровя из пръстта, садя, скубя, правя зимнини от домашни продукти, квася мляко, бия масло, старая се всяка свободна събота и неделя да сме някъде извън града, най-вече на вилата. Наслаждавам се на свободата да съм цял ден навън, да си пия кафето в компанията на птичките, да се радвам на търчането на дечурлигата по поляната, да си направя скара на открито, да се изморя в градината, да се разхождам по раздърпани дрехи, да си побъбря с комшийките на пейката, да си извадя вода от кладенеца, да си набера цветя...

Искрено се възхищавам на хората, които са живели цял живот в град и успяват да се адаптират към живот на село. Всеки може да изкара плюсове и минуси за разходи, транспорт, съображения и т.н. Всеки си решава за себе си къде и как да живее. Но най-важното според мен е усещането да си на мястото си, да се чувстваш "у дома си".

5 мита за живота на село

sonya selo2

Непознаваща друг живот, освен градския, с няколкодневни летни почивки при баба и дядо, за мен селото е почивка, зареждане, глътка свобода, традиция...

То е символ на детството ми, на чувството за безгрижие, спокойствие, освобождаване...

Но!

Само в рамките на три-четири дни, максимум седмица!

След няколкодневен престой на село, мен ме обземат лудите и си хващам шапката. Прибирам се в прашната, мръсна, моя София, разхождам се по претъпканите улици, бутам се в тълпата, наслаждавам се на трамвайния тропот, излизам в 23 часа да си купя хляб, разхождаме кучето в тъмницата, успокоявам се при вида на работещата денонощна аптека, усмихвам се на ненадейно включилата се аларма на някоя кола, поглеждам все още светещите прозорци на околните блокове, пускам нощна пералня и заспивам сладко на фона на целия шум. Аз съм си у дома.


Препоръчваме ви още:

Село за млади хора

Как от гражданка станах селянка

Защо искам да живея на село

Автор: Лени Рафаилова

Мисля си, че няма човек, който не е пожелавал да се върне в някой миг от своето минало. Поне аз не познавам такъв. Ако ей сега, изведнъж така, докато уморена и смачкана си лежа в леглото, ако ей сега пристигне и седне кротко до мен една фейка (това е от фея, да не се бъркате нещо) с лилави коси и очи като слънчеви дюли, седне си кротко жената, преметне коси през рамо, опули оня ми ти дюлеви очи и с насмешлива усмивка попита: "Е, къде искаш да те върна за миг?". Е, ми това би бил чудесен въпрос, с отговор обаче твърде сложен. Защото как да избера от всички моменти, дето дълбаят и мислите, и душата ми? Не мога да избера един.

Феята ще въздъхне, ще си прибере в джобчето вълшебната пръчица и ще се заприготвя да си ходи. При някой друг, по-наясно със себе си. "Чакай, почакай, нека помисля съвсем мъничко!“ - Ще ме погледнат ония меки дюлеви очи, ще опъне феята слабичките си  крачета на леглото и ще запее. Наясно е, че аз по се съсредоточавам, ако има музика да звучи. Ще пее тя, така, както само личните феи могат да пеят, а аз ще отида на оная слънчева, потънала в жълто поляна и ще съм мъничка. И няма да плача и да се сърдя на мама, че слага цветчета в косите ми. Ще приседна до нея и ще сложа глава в скута й, а над мен небето ще е толкова синьо, че очите ми ще заплачат.

Ще отида да поиграя на кукли в задния двор, а после ще прескоча през балкончето на партера и ще отида при баба за филия с чубрица и чашка вишнев сироп.

Ще легна до дядо на леглото, за да ми разкаже приказка и ще гледам как навън зелените листа повтарят думите му. Ще целуна иконата на стената и ще си взема шоколадов бонбон от шкафчето с малкия ключ.

Ще ходя по тесните улици и ще мечтая по облаци, които умеят да открадват мисли и желания.

Ще изведа отново кучето за първата в живота му разходка и тревата ще е зелена, а нослето му черно и мокро. Няма да заспивам, а ще остана с него, докато за последно затвори големите си черни очи. И ще плача, пак много ще плача.

Между стрелките

spomeni

Ще се кача на влака, за да срещна онова момче за втори първи път и ще постоя в студеното с него, докато ме целуне за втори първи път.

Ще влезна в родилното, за да чуя пак първото вдишване на момчето ми и да го прегърна още по-силно. Ще съм там, когато той пуска последния пръст и тръгва сам, с неговите си стъпки. Косата му е мека и руса, а очите -  сини със слънце, с много слънчево слънце.

Ще отида и ще застана до онова малко прозорче, което майското утро облизва с цвят и аромат като малинова близалка. Сестра му ще се усмихва, спейки в ръцете ми, а той ще ме вика да се прибирам вкъщи и да му донеса бебето. Ще вдъхна пак аромата на нейната бебешка коса и ще нацелувам очите му сини.

Ще отида да спра ръката си, която удря шамар на тичащото към булеварда дете и ще си го целуна, и ще си го нося на конче, колкото поиска. Ще запуша ушите на детето, за да не чуе то лошите хора, които му казват, че щом нощем се напишкваш, трябва сам да си переш гащите и чаршафите. И пак ще ги пера и пак ще му кажа, че е специален, по-специален от всички. И всичко ще мине. А той ще ме отрупва с целувки до задушаване. Ще отида и ще подам ръка на майка, за да не падне тя от стола, на който се е качила, за да чисти някаква глупава лампа.

Ще си отида на сватбата и няма да се разплача. Вероятно пак ще кажа „да“. Ще кажа. Ще седим в тихия двор и ще изпием онова ледено вино. И ще е май. Рошав и инатлив. Като мен. 

Ще се върна в оная Коледа и няма да съм лоша, няма да затръшна вратата, а ще остана и ще ям печен боб и ще пия вино, с тях, с майка ми и баща ми. Ще остана при татко, ще полегна до него на леглото и заедно ще гледаме как слънцето заспива и Витоша притихва, сгушена в топлия залез. Ще я гледаме. До последно. А аз ще държа ръката си в неговата.

Отварям очи, феята е спряла да пее, сгушила се е на възглавницата до  мен и сладко спи.

Не искам да я будя и слагам глава до нейната. Ще поспя. Топличко е в тъмното. После става светло.

Аз съм мъничка, на една слънчева поляна. Мама слага жълти цветчета в косите ми.


Препоръчваме ви още:

Мост от спомени

Искам по-често...

Тук и сега

Автор: Валентина Христова

Аз съм майка на голямо момиче с увреждане. Като че ли все по-често се представям така, защото в годините все повече се обезличавам като човек и се превръщам просто в майка на дете с увреждане. Темата е дълга и съм писала много, много по нея. Но сега искам да разбера нещо друго.

Къде сгрешихме ние - близките на хора с увреждания, та не успяхме да привлечем обществото към нашата кауза?

Моля ви да напишете точно каквото ви е на сърцето, няма място за сръдни тук.

Вече не броя протестите ни, не броя хората, които идват на тях, но се вижда, че те са все по-малко.

Къде сбъркахме? Защо не ни подкрепят обикновените майки на здрави деца, татковци, баби и дядовци?

Знам, че има и такива, които идват на протестите ни. Но въпросът ми е към другите. Какво ви отблъсква от нашата кауза?

Чета всякакви коментари под статии в сайтове, просто изпадам в ступор. 99 процента от тях са ужасни, наричани сме всякак, а децата ни... най-милото обръщение към тях е "дебили".

Искам да вярвам, че там пишат хора без работа. Аз общувам с много малко хора извън майките на деца с увреждания, просто така ме завъртя животът.

Наистина ли за обществото децата ни са дебили, а ние сме паразити, които живеят на гърба на работещите?!

Не, не ви обвинявам, нямам това право. Свикнала съм да търся вината първо в себе си за всичко. И затова питам - къде сбъркахме?

Ще съм благодарна на една хубава, ползотворна дискусия! Нека да няма обиди и квалификации.
Тя не е дебил, аз не съм паразит.

***********

Какво всъщност искат майките? Коментар в групата ни, който дава точен и ясен отговор:

Искаме всеки човек да бъде оценяван според личните му особености, да не бъдат слагани под общ знаменател хора с различна степен на увреждане и различни видове увреждания.

Да се финансират спрямо индивидуалните нужди.

Да се дава възможност за реална интеграция според личните способности.

Да се дава възможност на родителите да работят не само като асистенти.

Достъпна среда за движение. 

Пълният текст на проекта на Концепция на Закона за социалните услуги или част от исканията на майките на деца с увреждания можете да видите тук

Препоръчваме ви още:

Майките, от които нищо не зависи

Системата сме самите ние

След осем протеста Системата блокира

Автор: Нели Славова/Истории от гардероба

Каква е добрата свекърва?

Кое я определя като такава?

Как се става добра свекърва?

Добрата свекърва преди всичко е добър човек. Определя я не нейната възраст, потекло и манталитет, а нейният характер. Няма учебници и научни обосновки как да си добра свекърва, такава ставаш, защото искаш, защото трябва и защото можеш. Добрата свекърва умее да общува и не се страхува от разговори.

Петгодишният ми син знае, че говоренето е нещо, което събира хората и им помага да се разбират. В анимациите дори се появяват сцени, където се обяснява колко е важно да общуваме помежду си, като средство, което да ни сближи и събере, в детските книги също се споменава важността на говоренето.

Добрата свекърва изслушва, внимателна е, вниква в диалога и не го напуска, когато сметне за добре. Краят на един разговор идва тогава, когато се роди резултат от него. Когато всичко вече е казано, изчерпано и обобщено. Когато постигнем нещо, което да удовлетворява и двете страни. 

Чувайки истина по свой адрес, при отправена забележка или критика за своето поведение, добрата свекърва не изрича думите - “заслужаваш да те зашлевя”! Напротив - взима си бележка и се замисля: „Възможно е това младо момиче да има право, когато ми говори така.“ Разбира се, всичко това без ескалация и в рамките на разумния тон.

Добрата свекърва е наясно, че няма какво да дели с никого. Тя не е любовница, тя не е бивша, тя не е бъдеща съперница. Тя е майка, баба, а вие сте също майка, жена и бъдеща баба. Това са естествени житейски процеси, вие не се намирате в конкурентни отношения, не сте противници и домът ви не е арена на борби за надмощие, доказване и мерене на сили. Делба няма, защото мъжът не е предмет.

Добрата свекърва

dobrata4

Добрата свекърва издига в култ отношенията между сина и снаха си и осъзнава, че семейството е цяло само тогава, когато свекървата е в добри взаимоотношения със снахата.

Добрата свекърва не би допуснала синът ѝ да се появява където и да е било като разведен или наскоро овдовял човек, при положение, че той си има своя половинка. Тя би направила и невъзможното, за да приобщи и снахата към семейството си. Ако снахата отказва и няма желание да ходи по семейни сбирки, сватби, кръщенета и юбилея на чичо Цвятко и тези откази не са проява на лош вкус, инатлъци и трошене на нерви - значи е налице някакъв проблем. Това би следвало да бъде сигнал в главата на добрата свекърва и тя да потърси някакво решение, за да се изчисти този проблем. Тук има нещо, което не е много нормално. Тук има нещо, което ме тревожи.

Останалото се нарича - ще кютаме така, докато можем; проблем за мен няма - затова липсва и реакция. Голяма работа, че синът ми идва сам, важното е, че поне го виждам! - Добрата свекърва знае, че това са тотални глупости и не би се примирила с подобно нещо.

Добрата свекърва знае, че близостта е все пак някакъв процес. За да се случи този процес, е необходимо време, усилия и желание на двете страни да постигнат близост. Дистанцията може да се скъси и за дни в зависимост от диалога (за какво се отнася той) и честотата на търсенето и срещите, които ще осъществим.

Свекървите - нашите музи

dorata

Добрата свекърва не изпуска глупостите си като трудно сдържани газове.

Добрата свекърва знае стойността на думата "обичам те". Рядко, много рядко хора, които обичат други хора, мълчат в продължение на година.

Добрата свекърва приема.

Няма да забравя по какъв начин, и с какво отношение, нашите посрещнаха мъжа ми в семейството и го приобщиха. Дистанцията се скъси плавно, с чувство за хумор, с много събирания и желание за опознаване. А това, което пък аз съм видяла от наши семейни приятели, също служи за основа, върху която да стъпваш уверено и щастливо. Повечето приятели на баща ми имаха синове, тези синове имат майки за пример и са вече свекърви за подражание.

При въпрос от моя страна свързан с тяхното държание към снахата, повечето пъти ми се е казвало:

Това момиче (снахата) е ново. Засега е чуждо. Аз трябва да я приема дори повече от моя син.
Трябва да я посрещна дори повече, отколкото моя син са посрещнали. Това е изборът на моя син. Щом той е направил този избор - на мен ми остава само да го уважавам и приема. А ако искам и да присъствам в живота на сина и снаха си, трябва да се потрудя да я спечеля и аз, ако има и внуче - да виждам и него.

Трябва да съм луда, да вървя срещу своя син и неговите решения.

Трябва да съм луда, да си мисля, че нещо ми се полага.

Аз трябва да го спечеля.

26 неща, които свекървата мисли, но не казва

dobrata2

На добрата свекърва можеш да разчиташ. Можеш да ѝ звъниш, както го правиш с майка си. За тази цел свекървата трябва дотолкова да те е предразположила, че ти да имаш вътрешната свобода да направиш това. Дори в главата си да нямаш колебание. Добрата свекърва те предразполага да не се чувстваш така, все едно правиш грешката на живота си, нещо нередно и такова, за което след време дълбоко ще съжаляваш. Тя притежава такта, маниера и финеса, с които да те накара да вярваш, че в нейно лице имаш приятел, човек, който те разбира, който ще е готов да ти помогне с нещо. Добрата свекърва не е нахална и високомерна. Тя знае, че доброто възпитание винаги ще бъде модерно.

Добрата свекърва е човек, който наистина се интересува от живота ви. Не си прави устата, не си чеше езика, тя се интересува от вас, от всички вас. От теб, от сина ѝ, от вашето дете, което също е част от нея. Добрата свекърва с радост би ви нахранила. За нея би било удоволствие да ви събере заедно около масата на едни яйца по панагюрски или нещо засукано и правено с любов. За нея ще е важно да е около вас, да научи нещо ново, да размените няколко приказки и тя да заспи щастлива и спокойна - децата са добре, видях ги и днес!

Добрата свекърва се интересува от детето ви. Не иска да вижда детето ви само по рождени дни, Коледа, Великден или въобще когато на нея ѝ скимне. Детето не е вещ. Детето не се вижда два пъти годишно. Детето не се вижда само за снимки и статично. Добрата свекърва иска да бъде с детето. Тя не се нуждае от ръчкане, напомняне, шикалкавене, хиляди обяснения, за нея е кеф да бъде в компанията на детето ви. За нея това е радост, богатство и смисъл! Просто кеф.

Ако баба не обича внучето

dobrata3

Добрата свекърва е човек, който има свой личен живот. Има своите лични занимания, хоби, пътувания и разходки. Тя прекрасно разбира, че синът и снаха ѝ също следва да имат такива! Ние сме хора, не сме павиани и не сме затворени в клетка.

Добрата свекърва не налага остарелите си, повехнали, пожълтели похвати. Тя може, и има правото, да изрази мнение и да даде съвет, право на другите е дали ще го приемат и послушат.

Добрата свекърва освен да говори, трябва да умее и да слуша. Няма човешко същество, което да обича да повтаря едно и също, това носи изтощение и довежда до скорошно безразличие.

Добрата свекърва следва да се уважава и почита. Тя заслужава това.

Добра свекърва можеш да станеш, когато пожелаеш. И ще има още някой, който те обича.


Препоръчваме ви още:

Добрата снаха

Поколението на НЕбабите

Майко, разбери ме

 

Д-р Мира е много специален стоматолог, защото при нея децата ходят без страх от жужащата машинка. И не само децата, а и… бащите им.

Каква е тайната й – детски зъболекарски работилници. Това са безплатни занимания за деца, по време на които стоматоложката от Асеновград разказва как е правилно да се мият зъбите и защо е важно това да се прави. Хлапетата могат да разгледат „страшния“ зъболекарски стол, да пипнат „зловещите“ инструменти. Така преодоляват страха си и започват да се чувстват комфортно. Идеята хрумва на младата лекарка, когато се завръща на работа след майчинството си. От личен опит знае, че децата се стресират от бели престилки и болнична обстановка. Затова преценява, че ако ги запознае с кабинета и неговите „обитатели“ чрез игра, ще прогони болката и стреса.

mira4

Освен работилничките, д-р Мира организира и следобеди на „отворените врати“. Облечена във весели цветни дрехи, усмихнатата лекарка кани децата да опознаят кабинета й преди записания час. Според нея е добре да направят няколко такива посещения, преди да започне лечението на зъбките им, за да се почувстват спокойни.

mira2

Съветите на д-р Мира към родителите

1. Ползвайте отделни прибори за децата или поне не давайте на детето от тези прибори, с които се храните в момента

Децата ни се раждат без бактерията Streptococcus mutans, която е главен виновник за кариеса. Заразяването с нея става при споделянето на едни и същи прибори за хранене, както и при целуването им по устата от майки, баби, лели и т. н. Попаднали веднъж в устната кухина на детето, те се заселват там перманентно. Моят съвет е детето да не яде с вашите прибори и целувките по устичката да се избягват.

mira3

2. Ограничете сладкото

Лесно да се каже, трудно да се направи. Бактериите, водещи до кариес, се хранят с останките въглехидратна храна. Ако тези останки се сведат до минимум, до минимум се свежда и рискът от кариес. Ако все пак детето е яло сладко, би помогнало да изплакне устата си след това с вода или поне да изпие няколко глътки. 

Сокчетата и нектарите са с високо съдържание на захари и редовната им консумация води до кариес. Ако детето пие сокче с много добавена захар или подсладители всеки ден в продължение на 2 месеца и не поддържа добра устна хигиена, почти сигурно ще има кариес.

mira11

3. Профилактика

Водете децата на зъболекар от малки, още преди да имат нужда. Нека свикнат с обстановката, със зъболекаря си, със стола. Така, когато един ден се наложи да се работи в устата им, стресът от непознатото няма да го има. Ако някой от родителите е със страх от зъболекар, по-добре другият родител да води детето. Малчуганите са много интуитивни и усещат страха в родителя си. Децата се страхуват от непознатото, новото, неочакваното, което ги залива в момент, когато обичайно има болка. Работилницата цели точно това - да дойдат, да видят, да разучат, да се отпуснат, да стигнат докъдето те преценят, без да има оказван натиск върху тях.

mira12

4. Миене на зъбките

Започва още след появата на първите зъбчета с марля и кислородна или преварена вода. По-нататък се замества с малка четка без паста. Важно е механичното изчеткване на натрупаната плака, за което не е толкова важен видът на пастата, а механичното четкане и подходящата по размер глава на четката. Колкото е по-малка четката, толкова по-лесно се достигат местата. Препоръчително е зъбките да се мият сутрин и вечер. Нека обаче това не става насила. По-добре е детето да пропусне едно миене на зъби, отколкото да остане с неприятен спомен за тази дейност. Нека всичко е приятно, под формата на игра. Моят син се забавлява и ентусиазира много, когато клякам до него и мием зъбите заедно. 

7 начина детето да мие зъбите си с удоволствие

mira10

В този кабинет никога не е скучно. Доказват и историите, разказани от Мира.

Влизат в кабинета ми близначки, истински хали, редовни са тук, нямат грам страх от мен или от манипулациите, изобщо не подозират, че реално може да има болка в този кабинет. Много устати, много намахани… Едната сяда и с мегамадамски и важен тон ми казва: "Мира, много те харесвам, ама да знаеш, че ако ме заболи, няма да вдигам ръка. Кой знае след колко време ще я видиш... А и не ти знам колко са ти бързи рефлексите. Моите са бързи, но аз съм си млада. Боли ли ме, ще плача. Ама силно, че да чуеш. Разбрахме ли се?

mira7

Идва един мъж с момиченце. Той е 2 метра, огромен, здрав мъжага. Тя е малка, слаба и на 9 години. От Пловдив дошли, защото чули, че съм много добра със страхливи деца. Аз решавам, че запазеният час е за детето, което държи баща си за ръка.... Ммне... Оказа се, че бащата е за преглед. Седна на стола, изпотен, уплашен... А момиченцето седна отстрани на мястото, на което настанявам обикновено родителите на изплашени деца. Държеше му ръката, милваше го по главата и му шептеше успокоително по време на целия преглед: "Ти си моят принц, ти си много смел. Тук не е страшно, не боли. Само ще те прегледат, ще видят кой зъб те боли и ще идем на кино. Ти си моят принц. Ти си смел."


Визитка:

mira ok
Аз съм д-р Мира. Аз съм жена, майка, зъболекар, домакиня в постоянен стремеж да успея да жонглирам и балансирам измежду тези си дейности. Понякога успявам, понякога не. След като станах майка, преоткрих желанието си да работя и с деца. Искам ходенето на зъболекар да не е стресиращо и плашещо, както е за мен до ден-днешен.

Страницата на д-р Мира може да следите ето тук. 

Препоръчваме ви още:

7 начина детето да мие зъбите си с удоволствие 

За апетита и усмивката на всяко дете

Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Къде живееш?

Къде живееш?

16 Окт, 2018 Истории

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Шерше ла суп

Шерше ла суп

14 Окт, 2018 Забавно

Добра свекърва

Добра свекърва

13 Окт, 2018 Отношения

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам