Тортичка за закуска? Защо пък не!

За всички, които правят някаква пролетна диета като мен, но не искат да се подлагат на прекалени лишения и да си отнемат малките радости от живота - попаднах на тази доста обнадеждаваща статия и незабавно реших да я споделя с вас :) Пролет е, за бога, нека отслабваме с настроение! Четете, забавлявайте се и не го взимайте твърде насериозно!

 

Не знам за вас, но всеки път, когато изляза на сутрешно кафе с приятелка, дълго се взирам във витрината с торти и други сладкиши. Отчаяно искам да си поръчам парче, но всеки път си напомням “Не може да ядеш шоколад за закуска, нелепо е!”

Но се оказва, че малко шоколад за закуска е добре дошъл и има своите предимства.

Много готино, нали?

Мама ни е казвала, че закуската е най-важното ядене за деня, пък и кой не обича яйца на очи?

resep egg benedict e5a8ac

Ами тези от нас, които обичат да си похапват сладичко?

Гофрета с няколко плодчета не може да ни засити. Но всичко е наред, защото имаме добри новини! Шоколадовата торта е закуската на бъдещето.

Лиз Москоу, експерт по кулинарни трендове в Стърлинг-Райс Груп, сподели за Food Business News, че шоколадовата торта най-вероятно е най-новото въведение в любимото ни ястие за деня - закуската.

la fo proof chocolate cake 20160213

 

Много проучвания сочат, че няма нищо лошо в това да си похапнеш шоколадова торта за закуска. Тя има много предимства, дори може да ни помогне да отслабнем. Изследователи от университета в Тел Авив са открили, че малко торта за закуска, заедно с балансиран прием на въглехидати и протеини, може да помогне да затъпим желанието за нещо сладичко по-късно през деня. Не само това, но и закуската всъщност е най-доброто време за тортичка, защото тогава метаболизмът ни работи най-усилено, позволявайки да се изгорят калориите.

Ето и малко статистика:

За период от 32 седмици 193ма човека с наднормено тегло са разделени в две групи. Едната група получава закуска с ниско съдържание на въглехидрати и 300 калории, а другата получава по-блансирана закуска от 600 калории, включваща шоколадова торта. Двете групи ядат едни и същи ястия през останалата част от деня.

По средата на проучването и двете групи свалят по средно 15кг на човек. Но до края на проучването се оказва, че групата, която е приемала закуска от 300 калории си връща 10кг, а шоколадовата група сваля по още 7 кг на човек.

Ръководителят на проекта, професор Даниела Жaкубовиц казва, че и двете групи приемат еднакво количество калории през останата част на деня, но въпреки това тези, които са на нисковъглехидратната диета не се чувствали сити - често им се похапвало нещо сладко, което ги карало да не спазват диетата си.

Това са добри новини, нали? Става и още по-хубаво!

Малко шоколад на закуска може да засили когнитивните ни способности. Друго проучване пък сочи, че черният шоколад помага на паметта, концентрацията и абстрактното мислене.

Трябва да сме внимателни, естествено!

Въпреки че шоколадът е вкусно и желано допълнение към закуската ни, да изядем цяла торта рано сутрин не е най-добрата идея на света!

 

Последно променена в Четвъртък, 02 Март 2017 09:33
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Ти можеш всичко

Ти можеш всичко

18 Окт, 2018 Възпитание

Кога е вкусен бонбонът?

Кога е вкусен бонбонът?

18 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам