logomamaninjashop

Мъжкият грип

Ако последната седмица бяхте в дома ни, щяхте да бъдете свидетели на това, от което страдат хиляди американци – Обикновен Грип. Той се развилня в семейството ни с невероятна сила, като първоначално „възнагради“ децата ни с водопад от сополи, а после нападна и мен, и мъжа ми. Доколкото боледуването беше всеобщо, може да си помислите, че го преживяхме по един и същ начин, но това не е така. Съвсем не е така. Защото, за съжаление, мъжът ми не беше болен от обикновен грип. Той имаше Мъжки грип. Ако никога не сте чували за това рядко заболяване, ето ви малко подробности за него:

Зад диагнозата „мъжки грип“ се крие страшна, изтощителна болест, която причинява големи страдания на болния. Високият риск от летален изход може да се минимизира само със специален режим, който включва продължително и безцелно гледане на телевизия – дневни токшоута и детски анимационни филмчета.

За успешна рехабилитация е важно болният да е в легло или на удобен диван. Назначена е специална, лечебна диета (шоколадови бисквити, сандвичи от Макдоналдс и чаша хубав чай). Всичко това, трябва да бъде сервирано от партньорката, която се грижи за болния.

Да сравним как протича болестта при мъжа и жената.

Мъжът, ден 1

Със събуждането съобщава на жена си, че се разболява от грип. Когато тя го пита как е разбрал, че това е точно грип, отговаря: „Имам ужасен вкус в устата и нямам никакви сили. Ужас! Това е ГРИПЪТ. Това е най-лошото, което може да се случи! Колко е хубаво, че е неделя и ще мога да си почина.“

Жената, ден 1

Събужда се с усещането за леко дразнене в гърлото и взема двойна доза витамин С, пие повече течности през деня и продължава да върши обичайните неща, сякаш нищо не се е случило.

Мъжът, ден 2

Съобщава, че се е оказал прав и през изминалите 24 часа болестта му силно е прогресирала. По този повод мрънка на жена си, че не е предвидила това тежко заболяване и не е заредил домашната аптечка с антихистамин, сироп за кашлица, спрей за нос, противовъзпалителни лекарства и таблетки за смучене за болките в гърлото. Мръхти на предложението да купи всичко това по пътя за работа. Все пак в неговото състояние (на границата между живота и смъртта) е невъзможно да работи, но затътря сополивата си физиономия на улицата.

Жената, ден 2

След като е направила закуска на децата, облякла ги е и ги е завела на училище, изведнъж се усеща разбита. Взема няколко таблетки, хвърля ги в чантата и продължава със следващата точка от списъка.

Мъжете ги боли повече - учените го доказаха

0f6df45587ce275de6caad969cc4befb XL

Мъжът, ден 3

Той не е в състояние да се надигне от леглото, заради най-тежката болест, която някога го е спохождала. В гърлото му избухва огън всеки път, когато се опита да преглътне и проговаря само в краен случай, за да сподели тази информация с жена си, която между другото, оправя спалнята и сменя чаршафите. Моли я да му даде лекарства (вчера не е намерил сили да отиде до аптеката) и пилешка супа с кротони, заедно с нещо студено („може би сладолед или ледена близалка така и така ще ходиш до магазина“).

Жената, ден 3

Събужда се с болезнени усещания, но бързо се спасява с таблетки за главоболие и чаша кафе, докато купи лекарства. Почиства с прахосмукачката, освобождава съдомиялната и зарежда пералнята. Изпраща децата до училищния микробус, с който отиват на футбол, и мисли какво да приготви за вечеря.

Мъжът, ден 4

През нощта успява да дремне само защото е взел конска доза сънотворно (макар жена му да се оплаква, че цяла нощ е хъркал и пръскал слюнки наоколо). Сега вече е напълно прикован към леглото за 36 часа – все пак не бива да подлага децата на риск от зараза, болестта е смъртоносна. През целия ден носът му е запушен и диша само през устата. Моли да му носят чая и лекарствата в леглото.

Жената, ден 4

Сънят й е прекъсван от силното хъркане на мъжа, да не говорим за собственото й състояние. Мислено си напомня, че няма да е зле да намери малко време да си почине. Трябва обаче да приготви децата, да изпълни няколко заръки – слага списъка със задачите в единия джоб, а в другия няколко таблетки за кашлица. Има чувството, че като че ли прави всичко по-бавно от обикновено, но все пак успява да отскочи до хранителен магазин, да плати сметките и да заведе котката на ветеринар. Няма да успее да си почине, но ще живее.

Мъжът, ден 5

Събужда се с усещането, че адския грип вече е в отстъпление и той вероятно ще оживее. Главата не го боли, гърлото е почти наред. Отново диша през носа, но както и преди трябва да остане вкъщи, за да възстанови силите си – твърде е слаб и изтощен след неравната борба с болестта, която едва не го уби.

Жената, ден 5

Най-сетне! Събужда се и се чувства почти здрава. Щастлива е, че е възвърнала голяма част от силите си и остава само леката хрема.

Защо боледуват майките

bolni

Мъжът, ден 6

Решава (по настояване на жена си) да отиде на работа, само че на половин ден, за да си е вкъщи за обяд. Прибира се, поръчва си пилешка супа и прекарва остатъка от деня на дивана, пред телевизора, възстановявайки силите си след напрегнатия ден.

Жената, ден 6

Тя е значително по-добре. След като привършва домакинските задължения, решава да отиде на йога, за да направи нещо полезно за себе си. След изтощителната седмица е приятно отново да се усещаш здрав.

Мъжът, ден 7

Той е готов да признае, че от грипа не е останала и следа – сега може да възстанови обичайния си ритъм на живот. За щастие е събота и има два почивни дни, за да се поотпусне преди дългата работа седмица, която предстои.

Жената, ден 7

Уау! Най-сетни почивни дни! Измина една сложна седмица с мъчителна хрема, но тепърва има толкова много неща да се свършат. Всъщност един грип не е краят на света.

Източник: mamsila


Прочетохте ли

Ще ме намажеш ли, че по-добре мажеш

 

 

Последно променена в Четвъртък, 10 Януари 2019 13:27

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам