Къща на плажа

Автор: Марая Чуруликова

Мечтаете ли за къща на плажа? Вълните се разбиват току в главата ти, пясъкът (разбира се, златен) започва от първото стъпало на верандата. Вю-то от прозореца на кухнята не се описва с думи. Първия ден бродиш като пиян от звуци и картини. Нарочно не заспиваш, ненаситен си да попиваш прибоя, вятъра, ако пък си закачил на парапета от онези бамбукови/метални/стъклени дрънкалки... Няма такава музика! Минава време и златният пясък вече те вбесява. Ами че той е навсякъде! Колкото и да търчиш с моп и препарати, няма отърване. Вчера занесе часовника си на ремонт. Спрял, защото под херметически затворения капак имало песъчинки. Всеки ден пишеш името си върху шкафа, после обираш пясъчния слой и така чак до утре, когато пак можеш да пишеш.

А влагата???!!! Няма такава гад! Тя се просмуква в гардероби и чекмеджета, дрехите започват да смърдят на мокра кожа, а зелени и сивкави петна полека превземат прясно измазаните стени. Няма спасение! Дори човекът, когото си викнал да измаже за n-ти път плесенясалия таван, се подсмихва подличко - хак да ти е, владелецо на къща на плажа! Шумът на вълните отдавна не те приспива, това непрестанно „бум-пляс“ може да те подлуди. Друго си е зелена тишина, чуруликане на птички.

Къща на морето

kyshta2

Птички ли казах? Птички?! Няма такива гадини! Започват малко преди разсъмване - кратки изсвирвания, като че вземат тон за песен. И като почнат - няма спиране. То едни трели, едно надвикване, грачене, сумтене, хърхорене, вибрации, цъкане и почукване, ама идва от гърлото някак си (все едно храчка им е заседнала). Няма хармония, няма мелодия. Ад! Свредел дълбае мозъка с по-милостив звук от птичия хор под прозореца. И не спира, докато ти окончателно не се събудиш. После отлитат някъде си и... тишина... докато съседът не включи косачката (да мине поляната, докато не е напекло слънцето). Включва се помпата на басейна - едно такова „буууу“, не силно, ама постоянно.

Ааааа, имате басейн? Честито! Два пъти седмично почистване с водна прахосмукачка и препарати срещу позеленяване и дезинфекция. Всеки ден с кепче обираш листа и клечки. Или плащаш друг да го прави. Ако искаш!

Вятърът... ооо, вятърът.... издухва ти мозъка, денонощно! От най-невинен полъх до ураганен такъв - не спи-ра! Не спира. Нормално, на брега е така. Хората затова бягат по плажовете да се продухват. И разхлаждат. 10-15 дни, най-много месец. Повече не е препоръчително.

Вредно е за здравето.

Бел.ред. Изобщо не вярвах на тази история на Марая, докато не наехме къща на плажа за един уикенд. Вижте сами какво имам предвид ето тук.


Препоръчваме ви още:

Идеално време за море

Тате, къде е сапунът?

Ах, морето...

Последно променена в Неделя, 29 Юли 2018 18:57
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Красиви хора

Красиви хора

17 Окт, 2018 Истории

Хазарт

Хазарт

17 Окт, 2018 Истории

Ева на третия етаж

Ева на третия етаж

17 Окт, 2018 Истории

Къде живееш?

Къде живееш?

16 Окт, 2018 Истории

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам