logomamaninjashop

1 юни – денят, в който родителите и децата полудяват

Автор: Мая Цанева

Първи юни наближава. Влизам във фейсбук и веднага се нахвърлям върху невероятна, страхотна, невиждана промоция на кола трансформър. Или, о, да, нова раница с Батман! А тук дават кино на половин цена! Докато се отърся от комерсиалната лавина от предложения за празнична изненада, стана време или да правя последни поръчки, или детето да остане без подарък. В крайна сметка не поръчах нищо. Спрях се, защото изведнъж отново се почувствах гадно като преди Коледа, когато хуквам към магазините за поредния подарък, а в главата ми едно тънко гласче пита: „Защо ти е? Нали е важно да сме заедно!“.

Както стана ясно, аз имам проблем с 1 юни, същия както с Коледа. И този проблем е изцяло и само финансов. Вярвам, че семейните празници и дни като 1 юни трябва да са относително независими от парите и зависими от нас. Да създават отношения, емоции, спомени, а да не генерират нова купчина пластмаса за еднократна употреба.

10 подаръка, които детето ни няма да забрави

30106 ok

Не ме разбирайте погрешно, всяка година има подаръци за всички и от всички. Разбира се, обикновено малкият хитрец ги намира поне два дни предварително, но пък им се радва и два дни повече, което е добре. Тази година за 1 юни му подарихме скаутско училище, за да се налудува на чист въздух. Получи и конструктор, но той беше бонус от една промоция преди месец. Така че, да, и аз купувам подаръци, със и без повод, но не в истерия.

На 1 юни събитийният календар прелива от безплатни куклени театри, работилници, фестивали, концерти, игри и каквото друго е възможно да се случи в един ден. Да, ама не. Опитните родители знаят, че няма нищо безплатно. Децата са още по-наясно.

Една разходка в парка в неделя, дори и да не е 1 юни, се движи с около 10 до 30 лв. в час.

Ако имаше полицаи-финансисти, то всички щяхме да се прибираме вкъщи без пари и с глоба. Особено на 1 юни. Добре че точно около тази дата повечето хора взимат заплата, а и понасят по-леко опитите за детско изнудване.

Идеалният вариант – да си вземем от всичко безплатно, е възможен единствено, ако сме 1) с много търпеливо и обучено дете; 2) много нахални; и 3) с волско търпение да изслушаме всяка промоция, която дебне зад уж безплатното забавление.

Разходка в парка

4779 ok

1 юни може да ви причини сериозни емоционални щети, дори и да се сдобиете с всичко безплатно. Тълпата в парка често е опасна за психиката дори и на уравновесения родител. Децата прихващат лесно от общата истерия и кресчендото на майки, бащи, връстници и бебета може да се чуе през един квартал разстояние. Чисти и спретнати деца в 20 часа вечерта? Вярвате ли си… Забравете и за здравословната вечеря – днес е денят на сладоледа, захарния памук и бонбоните.

Затова аз съм доволна, че 1 юни е петък и синът ми е на градина. Вечерта ще си купим сладолед. Даже два. Може и пица, ако вкъщи няма вечеря. Ще си останем в кварталната градинка, където разходите и игрите са под относителен контрол.

В събота сутрин ще ядем палачинки. А после, ден след голямата лудница, ще отидем на книжарница, театър, кино, на село. Вероятно ще си купим нещо малко. И ще сме заедно и доволни - в съботата след 1 юни, деня, в който родители и деца полудяват рязко, но празнично.


Препоръчваме ви още:

За Първи юни и други празници

Изборите, които правим за децата си

Инвестирай в прегръдки

Последно променена в Четвъртък, 31 Май 2018 21:04

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам