logomamaninjashop

Скритите копчета

Соня я познавате от Светът на Сончето, но не е нужно да си кулинарен блогър, за да ти изгори фурната! Случва се и на обикновените блогъри като мен (Соня ми напомни как ми изгоря фурната навръх Коледа). Само където кулинарните са с повече изисквания! И въпреки всичките изисквания какво правим накрая? Каквото всички жени! Купуваме си рокля заради воланчетата... или печка заради копчетата :)

Печката ми сдаде багажа. Един ден съм сложила чудесно втасалата ми, намазана с масълце питка във фурната и тя само се надува и надува... без да се пече. Бре. Пипам дъното, а то леко затоплено. На 170 градуса? Разбрах, че реотанът ми е заминал. Два от котлоните и без това не ползвам, защото са газови, а аз се отказах от газта преди 5 години и повече. Сега ги използвам да отглеждам босилек и магданоз върху тях - хем спестявам място, хем са наблизо. Третият котлон работи само на макс. Единственият оцелял корабокрушенец е големият котлон, ама сега и с фурната предателка, взе и той да ми става черен. Като кулинар, представете си каква мъка ми е тази печка. Досега я държах единствено заради фурната, която си я знам от 15 и кусур години, и съм си втълпила, че прави най-хубавите ми питки. Ама като почна и тя да ми върти номера, взех решение: нова печка. Въоръжена с един дълъг списък с изисквания, с главата на семейството посетихме първия голям магазин за бяла техника. Бях си решила да е една марка (няма да я споменавам), от която съм доволна, и на която са ми всички останали бели електроуреди (другите са все още читави, макар и на 15 и кусур години). Най-важните ми изисквания бяха три:

1. Никакви газови котлони, по възможност не и керамични плотове, че с моето ежедневно, дори и ежечасово готвене, разхвърляща тенджери и тигани, сонди, пасатори и прочие, едва ли това стъклено покритие ще оцелее...

2. Фурна с определени функции - отделно горен и долен нагревател, вентилатор задължително, плюс бързо размразяване за моментите, в които ми хрумва някоя рецепта, която трябва да пробвам веднага и трябва да размразя нещо на секундата...

3. Може би трябваше да го посоча като първо - всички всевъзможни самопочистващи функции. Предвид времето, което отделям за чистене на печката... преди готвене, след готвене, по време на готвене, определено ми трябваше нещо, което се САМОПОЧИСТВА! Ако ще и само фурната да има това свойство. Само като си помисля за онези ръбати копчета, на които от търкане им изтърках знаците и в един момент само аз можех да я ползвам по памет, защото никой друг не знаеше накъде се върти, докато мъжът ми не изрисува картинки за негово улеснение...

Та, както казах, отиваме на оглед. Една, втора, дали пък да не си вземем вградена? По-лесно се чисти. Но пък трябва и нов шкаф, и нов плот, и всичките тави под печката де ще ги събера? Отказах се от вградените. Минахме на свободностоящите. С котлони 5+1, даже и такъв за тави. Е, хубаво, ама керамични. Ще изпусна някоя тенджера с боб, или синът ще превари макароните, докато играе най-новата версия на нинджагото, иди търси после плот за печка. Главата на семейството вече взе да нервничи.

И ги видях!!!

СКРИТИТЕ КОПЧЕТА!!!

Прелест!

Няма търкане на вдлъбнатини, няма мазни пръски по копчетата, които толкова ме дразнят! Буташ копчетата, те се скриват, само при ползване ги отваряш, докато са горещи още, и ги забърсваш. Ако не успееш, просто ги скриваш, другия път ще ги измиеш! Функциите са същите, марката е същата, дори капакът на фурната е със забавено падане... Само да не беше тоя керамичен плот, че инокс!

Край, това е моята печка!

Тази, със скритите КОПЧЕТА!

- Ама котлоните са керамични - благоверният набляга, та да не кажа после, че той е виновен, че не ми е обърнал внимание, иначе вече е щастлив, че съм избрала ПЕЧКАТА!

- Не ме интересува, ще внимавам, нали имам скрити КОПЧЕТА! - е отговорът ми.

- Виж пак хубаво имаш ли всички функции за питка.

- Колкото имам толкова, баба ми не е пекла на вентилатор и пак е правила чудни питки, но не е имала СКРИТИ КОПЧЕТА!

- Виж котлоните, после ще кажеш, че няма такъв за тава.

- И досега нямах, пък не се оплаквахте. Сега пък имам скрити КОПЧЕТА!

- Инокс е, това се чисти трудно. Помисли!

- Колко му е една фасада, нали няма да търкам копчетататататата!!!!!

Та така, поръчах си моята печка със СКРИТИ КОПЧЕТА, утре я чакам да пристигне.

За питките - ще им намеря чалъма, все пак важен е готвачът, а не печката; за керамичния плот обещавам да внимавам, но копчетата (ах копчетата!) тях поне няма да търкам!!!!


Препоръчваме ви още:

Чушки по панагюрски в навечерието на Трети март

Печка-мивка-пералня

Новата покривка

Последно променена в Неделя, 13 Май 2018 21:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам