Баща им е виновен!

Автор: Мария Пеева

Да ви кажа, обичам зелено. Ама обичам не само да го нося на рокли, макар че и това не отказвам. (Вижте как хубаво ми стои на червените бузки). Обичам най-вече да го ям! Това марули, салати, зелен лук, лапад, спанак, коприва, лозови листа, броколи… Хайде, броколите, не чак толкова, мога и без тях да оцелея. Но иначе ми дайте само зелении да ям като същинско тревопасно. Но не защото се отслабва от тези треволяци (стройна крава да е виждал някой?), ами просто ми харесва на вкус. Свежичко ми е, пролетно ми е, апетитно ми е. А как хубаво го приготвям, няма да повярвате. Кеф ти спаначена крем супичка или лозови постни сармички, кеф ти зелена салатка с яйчице или лападец с булгур… Цял месец мога само в зелено да готвя и да не повторя.

Агнешка плешка в листа от лапад

32073974 1683353418414599 62096757424652288 n

Да, ама моите пусти канибали не щат даже да помиришат зелено. Аз обаче упорито готвя, не се предавам. Пробвам нови рецепти. Спанакът го завивам в баничка. Лападът го прикътвам в тавичката на скришно под яйцата. Е, не, та не. Не можеш ги излъга, отдалеч ме усещат. 

Снощи Теди само влезе и попита:

- Абе, маме, да не би Цезар да се е изакал вкъщи? Много вони. Аааааа, ясно! Сготвила си копривена супа.

Не го е срам! Тази моя прословута копривена супа, дето Коко й вика копринена… С нея мога да се явя на кулинарен конкурс. Казвам ви, същински еликсир е, а толкова лесно и бързо става. Баба ми я правеше всяка пролет с копривка от двора, та още от дете я обожавам. Задушиш лучеца с масло, после добавиш в тенджерката измитата в сито млада коприва, долееш малко вряла водица, оставиш да покъкри и накрая пасираш. Хич не й трябват подправки, толкова е ароматна. Накрая сгъстиш с малко препечено брашно и поръсиш със сиренце и крутонки, за да е по-модерно. Пръстите да си оближеш, а отгоре на това и полезно. Е, не щат да куснат моите.

Яд ме хваща и има защо. Като са малки бебешори и тепърва ги захранвам, всичко ядат. Докато са на бебешкия стол до масата, си хапват с апетит всичките ми зелении, чак ушите им плющят. А седнат ли като големи, до баща си и братята - всичко свършва. Почват да бърчат носовете.

Ето и вчера ми отказаха копривата. Да си я ям сама, казаха. Яна от солидарност предложи да опита, ама какво да го мъча горкото момиче, аз и сама мога да си я изям за една седмица, колко му е.

И така снощи сърцето ми плаче, че пак ми отказаха зелената супа. Гушнала съм бебе Борис и му се оплаквам жално:

- На баба то хубавото момченце. Още малко да порасне и да почне да яде, ще видиш баба каква супичка ще му прави от коприва, да стане железен юнак! И от спанак, и от лапад, и от киселец, всичко ще му готви баба, а той ще амка да порасне голям и силен. 

А дядо му се обажда:

- Да бе, да. Ще храниш детето с треви. Пържолки ще си хапва той. Вземи поръчай сега по една пица да не мъчим децата с тая коприва.

И тогава ми блесна! Няма какво да се сърдя на момчетата. Баща им е виновен. Той ми разваля здравословното хранене. Момчетата гледат как се чумери на зелениите, и почват и те с претенциите. Лош пример им дава, както се казва. То не е случайна тази приказка: "Всичко хубаво взели от майката, всичко лошо - от таткото.". После защо не искали коприва… За да не останат по-назад от татко си, ето затова.

Обаче и аз не съм лесна. Поръчах им пици със спанак.

От гурмето до кюфтето

21551830 l

Последно променена в Вторник, 08 Май 2018 20:47
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам