logomamaninjashop

Криворазбраните бездомни животни

Автор: Стамена Марашева-Петкова

Като цяло българите обичат животните, не може да си кривим душата, това е факт. Да, факт е, че бабата от съседния вход храни 11 бездомни котки, факт е, че старците в парка хранят гълъбите и врабчетата, факт е, че ваша приятелка води на ветеринар блъснато от кола улично куче, факт е, че има много хора, помагащи безвъзмездно на животните. Също така е факт, че като видите ранено бездомно куче, ви се къса сърцето. Има едно "обаче". Обаче чак когато едно озверяло от глад и страх животно нападне, ние започваме да мислим за бездомните животни като за сериозен проблем. Има проблем с бездомните кучета, този проблем е, че са изхвърлени на произвола и гладът, и страхът ги карат да нападат.

И така, шофирах към вкъщи, минавайки през доста главна улица, там има съборена сграда, където живее глутница бездомни кучета. Явно изплашени от колата, кучетата я подгониха. От една страна и аз се изплаших, от друга - не исках да ударя и осакатя някое куче, а те бяха доста - над 5. Бяха заобиколили колата от всички страни и лаеха. Аз трябваше да продължа, за да не правя задръстване (добре че беше късно и нямаше движение), а и нямаше как да сляза, щяха да ме нападнат. Продължих с бавна скорост, с цел да не блъсна някое куче, обаче кучетата продължиха да лаят и гонят колата още по-настървено. Нямаше как да карам по-бързо, а вече бях стигнала до нас. Продължих и излязох на главен булевард, там успях да ускоря с 40км/ч, но кучетата продължаваха да тичат редом до колата. Имах чувството, че са коне, а не кучета. Цялата гонитба продължи повече от километър. Докато най-накрая се отказа и последното куче. Да, аз бях невредима. Да, кучетата също. Обаче тази случка ме накара да си задам някои въпроси започващи с “ако”. Ако не бях в колата и ме бяха подгонили кучетата? (Щях да бъда изядена, буквално!). Ако бях блъснала някое куче? (Щях да го убия или осакатя.). Може би трябваше да вмъкна по-горе, че срещу свърталището на глутницата има жилищна сграда, механа и детска ясла. Ако нападнат някой, живущ в близост, или ако нападнат някой човек, който отива към механата? И по-лошо - ами ако нападнат малко детенце? Искрено се надявам да не получа отговори на тези въпроси.

Както винаги бих погледнала от хумористичната част на нещата. Как ли са ми се смяли таксиджите, виждайки кола заобиколена от една сюрия кучета и пищяща жена вътре, която повтаря само: “Мише, ще го блъсна, Мише ще го блъсна” (Мишето е моят съпруг). Тъй като темата е доста сериозна, и въпреки че се разминах абсолютно невредима, този път няма да има хумористична част. Прекалено сериозен е този проблем.

Бездомните кучета са голям проблем, нагледали сме се на новини, разказващи как глутница е нападала хора. Животниките са гладни и уплашени, но в тях няма злоба, все пак не са хора. Те са изоставени, без грижа, размножават се, създават глутници и търсят спасение. Затова трябва да се погрижим за животните, по природа те са невинни, ние сме тези, които ги озлобяваме, като ги бием, държим гладни, позволяваме им да се размножават безразборно, не се грижим за тяхното здраве и така те стават преносители на зарази и паразити. Не е редно редом до дете, на детска площадка, да се разхожда бездомно куче. И трябва да подчертая, че по никакъв начин не съм против животните. Но не искам да сеят зараза и страх по улиците. Нека бездомните животинки живеят в приюти, където човек може да отиде и да си осинови, нека бъдат хранени, обезпаразитявани и кастрирани. Толкова ли е сложно? Няма пари ли? Ами, аз лично, нямам против да дарявам или да ми увеличят данъците с някой друг лев. Май, май просто някой нехае както за кучетата, така и за хората. Кой ли е?

Много въпроси зададох, но в заключение искам да получа отговор на един-единствен въпрос. Ако утре глутница кучета нападне и убие, само ще се създаде материал за новините ли, или ще се действа адекватно и хуманно?

Бел.ред. Тук ще си позволя да допълня към историята на Стамена и още нещо. Когато собственик, изхвърлил животинчето си, носи финансова отговорност за това, ще започнем да се отнасяме по-внимателно с домашните си любимци и няма да ги оставяме безпризорни. Когато кучетата се регистрират, чипират и кастрират, няма да създават поколение безразборно. Има много мерки, които могат да се вземат, за да се реши този проблем, и то хуманно. Но за жалост за него се пише и говори или на Световния ден на бездомните животни, или когато нахапят някое дете, или когато "доброжелател" се опита да реши проблема еднолично и хвърли отрова на клетите създания, така че да убие не само тях, ами и домашните им събратя...


Препоръчваме ви още:

Куче-касичка

Отровете кучетата! И децата отровете!

Едно от най-добрите решения, които съм вземала

Последно променена в Сряда, 04 Април 2018 22:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам