logomamaninjashop

Мъжете ги боли повече – учените го доказаха

Защо болният мъж си пише завещанието, а болната жена пие хапче и се втурва да готви? Има си научно обяснение.

Невъзможно е да не сте попадали на шеги по повод мъжкото страдание по време на грип. Оказва се обаче, че тази „тежка поносимост“ е съвсем оправдана. Да погледнем какво са установили учените, преди да отправим поредната иронична забележка към силния пол.

Физиологично обусловено е мъжете и жените да преживяват по различен начин сезонните вирусни инфекции.

1. Учените от Вашингтонския университет твърдят, че мъжете могат да понасят стоически само по един симптом на грипа (например кашлицата или хремата). Но ако симптомите са няколко - хрема, кашлица, висока температура, те биват покосени и тутакси се превръщат в „най-болния Карлсон на света“. В същото време жената е в състояние да вземе таблетка и да се захване с домакинството.

2. Мъжкият организъм е устроен така, че има нужда от повече време за възстановяване от женския. Учените от университета в Отава провели изследвания на гризачи и установили, че докато самците се възстановяват 48 часа, след битката си болестта, на женските са необходими само 24.

3. Не се дразнете, ако мъжът ви, който има кашлица и хрема, се почувства изключително отпаднал, дори при леко повишение на температурата. Той не симулира. Действително му е зле. За терморегулацията в човешкия организъм „отговаря“ предният хипоталамус (висшият център на вегетативната нервна система). При мъжете този център е по-голям, отколкото при жените, затова и усещанията за дискомфорт са по-силни.

4. Женският организъм се бори по-активно с бактериите и вирусите, но боледува по-дълго. Това е свързано с факта, че имунните клетки са чувствителни към тестостерона и естрогена – мъжките и женските хормони. Тестостеронът им действа успокояващо, а естрогенът изработва повече антитела и протеини. В резултат на което болестта се развива по-бавно.

6. Запушеният нос, по време на грип, е неприятен симптом, но жените понасят дискомфорта по-леко от мъжете. Женският организъм е по-добре приспособен към недостига на кислород и хипоксията. Това обяснява и защо в Япония жените-гмуркачи са повече.

6. Жените са по-интуитивни от мъжете. По-добре познават тялото си, по-лесно им е да преценят състоянието си и мащабите на „трагедията“, твърдят учените от университета в Глазгоу. Освен това женският организъм не е така чувствителен към болката, затова болестта се понася по-леко.

7. Лекарствата също действат по различен начин на мъжете и жените. При жените действието им е по-продължително и усвояването им е по-добро. Това е свързано с разликата в обема на водата и мастната тъкан в тялото. А доколкото повечето препарати се тестват върху мъже, дозировката за жените трябва да е по-малка.

Източник: kolobok.ua

 

Препоръчваме ви още:

Ще ме намажеш ли, че по-добре мажеш?

Мъж в криза на средната възраст

Не (,) мога повече!

Последно променена в Четвъртък, 04 Януари 2018 21:15

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам