Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

На какво се смеят в Аржентина

Автор: Мария Кирова

Хората по света плачат и се смеят за едни и същи неща. Но нека тази вечер несериозно ви запознаем с особеностите на националния хумор на Аржентина. Класическите вицове показват по-фините детайли на аржентинската личност и често са отражение на съкровени страсти и мисли. Хиперболизацията в някои от тях и способността за надсмиване над себе си разкриват гордост, неподчинение и самосъзнание. Спектърът на темите е много широк: от историческите препратки през идентичността, формирана чрез миграцията, та до по-новите неволи на икономическата криза. За хумористите в Аржентина няма нищо свято. И ако смехът е най-доброто лекарство, то тези хора със сигурност знаят как да прилагат терапията. Та петте най-популярни теми са:

Лос Галегос

Често обект на смешките са галегосите - мигрантите, дошли от галисийския регион, но с този термин най-вече се обозначават испанците като цяло. Галисийският регион е бил най-изолираният в Испания, затова галисийците са възприемани като неграмотни, бедни и суеверни. В Южна Америка те са олицетворение на глуповати селяни и отнасят много шеги, в които главното действащо лице е Маноло. Например:

 

На Маноло му казали, че жена му му изневерява с най-добрия му приятел. Та Маноло гръмнал кучето си.

 

Защо галийците отиват на кино на групи по 19?

- Защото филмът е забранен за под 18.

 

Jaimito

Jaimito е популярен обект на вицове в различните култури на континента, известен е и под други имена - Пепито, Пиерино, Тото и др. Jaimito е злощастният ученик, който най-много обича да се шегува със съучениците си, с най-големия си враг (Учителя), с родителите си, а и често попада в глупави ситуации, нещо като нашия Иванчо. Jaimito е русичко момченце с ококорени очички и палава усмивка. Появява се изпод перото на Хорацио Сааведра и Франциско Панцера през ‘74 и младото хулиганче доста години си има и собствено списание (1988 до 1996).

 

Учителката пита Jaimito:

- Ако кажа "Бях богат", това е миналото време, но ако кажа "Аз съм красива", какво е това?

- Развинтено въображение.

 

 

Jaimito към майка си:

- Мамо, мамо, дай ми пари за горкия старец, който крещи край пътя!

- А какво по-точно вика той?

- Сладолед, сладолед! Елате да си вземете сладолед!

Политика

Политическите вицове, продукт на богата и нестабилна история на страната, често доминират в приятелските разговори на аржентинците. Политическата фигура, която бива осмивана най-често напоследък, е Карлос Менем (аржентинският Берлускони), бивш президент на страната и считан от мнозина за главната причина за икономическия колапс през 2001 г. Бившият лидер е участвал в толкова много скандали и всестранните лоши начинания, донесли му лични материални облаги. Продажбата на незаконни оръжия, подкупването на разни чужденци и освобождаване на престъпниците са само някои от тях. Често Менем е възприеман като проклятие в страната, споменаването на името му се приема даже за дърпане на дявола за опашката, та в шегите си го наричат Менен или Мендес.

 

Разговор между двама приятели:

- Как са нещата с настоящата криза?

- О, чудесно, спя като бебе.

- Наистина ли?

- Да, събуждам се на всеки три часа, плачейки.

 

Приказват си мъж, жена и Менен. Мъжът сваля панталоните си и показва задника си: "Това е като Амазонка - непробиваем". Жената показва гърдите си и казва: "Те са като САЩ - недосегаеми". Накрая Менен показва пениса си и казва: "Това е като Аржентина: никога не става."

Пиянски хумор

Borrachos (пияниците) са чести герои във вицовете по цял свят. Със завладяващия нощен живот в държавата и чудната атмосфера, която аржентинците успяват да създадат поради любовта си към забавленията, пиянските сценарии изобилстват и при тях. Пияните субекти обикновено са по-възрастни мъже, които прекарват времето си далеч от съпругите си или от работа, пиейки в стари селски барове по цял ден. Няма особена причина, може би само развеселяването, което този образ предизвиква: група пораснали мъже, които се напиват до глупост.

Пиян звъни по телефона:

Ало, можете ли да ми кажете къде е д-р Рамирес?

- Не знам кой е д-р Рамирес.

- Аз съм д-р Рамирес, но нямам представа къде съм.

Самоирония

В Аржентина винаги, когато проблесне светкавица, всеки поглежда нагоре и се усмихва, защото очевидно бог му прави снимка. Казаното тук се отнася главно за жителите на Буенос Айрес, традиционно те смятат себе си за европейци и често наблягат на произхода си пред хората от останалите държави на континента. Така възниква и регионалният стереотип за тях: арогантен, нарцистичен и горд народ.

 

Какво е егото?

- Това е малкото аржентинче, което живее във всеки един от нас.

 

Последно променена в Вторник, 24 Октомври 2017 20:17
Прочетена 2001 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Апелът на една майка

Апелът на една майка

09 Фев, 2018 Здраве

Моля ви, тръгнете си!

Моля ви, тръгнете си!

14 Фев, 2018 Отношения

Мамо, живей си живота!

Мамо, живей си живота!

27 Ян, 2018 Възпитание

Така, както всички мъже правят

Така, както всички мъже правят

03 Фев, 2018 Отношения

Мразя разходките

Мразя разходките

12 Фев, 2018 Забавно

Геймърска вдовица

Геймърска вдовица

20 Фев, 2018 Отношения

Третият пол в Канада

Третият пол в Канада

19 Фев, 2018 Образование

Между гнева и безсилието

Между гнева и безсилието

19 Фев, 2018 Добра форма

Игри за уморени майки

Игри за уморени майки

19 Фев, 2018 Възпитание

Facebook