logomamaninjashop

Коледно предизвикателство

Автор: Яна Пеева

Истински се вълнувам за Коледа, особено последните години. Теди хич не я харесва и обикновено с досада отбелязва растящите ми с всяка година усилия около украсата и цялостната подготовка. Преди две години се сдобихме с дръвче от ИКЕА и ЕДНА играчка, която гордо стоеше върху него. Миналата година се обзаведохме и с топки и още две елхи - една метална, която всъщност е лампа свещник, и една дървена. Теодор все така ме гледаше едновременно с потрес и насмешка, докато се опитвах да сглобя елхата и да спася играчките от Клара, която реши, че ги вадим специално за нея. На всичкото отгоре бях и с огромен корем, който буташе елхата и ми пречеше на ентусиазма.

Тази година дори няма да сме си вкъщи за празниците, но съм твърдо решена да украся и да запаля Коледния дух дори у персоналния ми Гринч - Теди. И не просто ще украся, а ще го направя по възможност най-минималистичен и zero waste начин! За тази цел прекарах не малко време в скролване на Pinterest и в четене на блоговете на други, много по-сръчни и идейни хора от мен самата. Сега се обръщам към вас и ви предизвиквам да се включите в моята zero waste Коледа и заедно да украсим без да създаваме излишен боклук и без да купуваме пластмасички и други джиджавки. Естествено, може да използваме вече наличните украшения, условието е да се въздържим от допълнителни такива - особено от тези, които изхвърляме в края на празниците, и да добавим такива, които сме направили с двете си ръце.

Ако се чудите откъде този ентусиазъм при положение, че съм с две леви ръце и никога не съм правила такова нещо през живота си - ами точно, никога не съм правила такова нещо през живота си! (Освен това имам да уча по счетоводство и се чудя каква работа да си намеря, че да го избутам по-назад в графика!). Пращайте ни снимки на произведенията си във фейсбук или използвайте #zerowastebgchristmas тага в Instagram. На 1-и декември, когато обикновено слагаме елхата вкъщи, ще споделим най-идейните и красиви украси, как точно се правят, както и преживяванията ни покрай майсторенето. Та, включвайте се! Сигурна съм, че малките деца ще се забавляват неимоверно да нижат пуканки и да сглобяват мини дръвчета. Ако не това, поне ще се радват на вашите усилия. 

Споделям и някои от личните ми фаворити, които ще пробвам да направя, споделяйте и вие в коментари, за да събираме идеи.

Орнаменти от плат

A Trio of Felt Ornaments | Purl Soho

 Въпреки че имам шивашки комплект вкъщи, който нямам идея откъде се е появил, никога през живота си не съм шила абсолютно нищо. Спомням си, че в часовете по Труд и техника имахме да правим някакви такива неща, но аз винаги успявах да намеря кой да измайстори моите в замяна на едно написано домашно по математика. Примерно. Сега обаче най-накрая ще ги преборя, обещавам!

 

Клонки в буркани/Мини дръвчета

Zero Waste Christmas Decorations – Mason Jar Tree Trimmings

Такива бурканчета вкъщи има почти целогодишно. На вилата имаме туи и когато ги подрязваме, слагаме отрязаните клончета във вази. Издържат учудващо дълго, миришат прекрасно и изглеждат страхотно! Единственият им минус е, че боцкат. 

Гирлянд от шишарки

DIY gold leaf pine cone garland from The Sweetest Occasion | Photo by Alice G Patterson

Това е може би малко по-трудно, защото шишарките все пак трябва да се пробият, но ако сте достатъчно изобретателни, може и да измислите начин да заобиколите бормашината - аз поне ще се опитам да го направя. Ще си спестя и позлатяването.

Гирлянд от изсушени цитруси

diy-garland

Това е личният ми фаворит. Имам три любими миризми на света - на Боби (когато не е наакан), на розмарин и на току що обелена мандарина. Или портокал. Или грейпфрут. Представям си колко страхотно ще мирише вкъщи, когато ги окача!

Не забравяйте да ни изпращате снимки от процеса, впечатления и идеи! Аз лично се вълнувам като петгодишно, за вас не знам. И за да е съвсем коледно - един от вас ще спечели супер готината и забавна нова книга на Татко Калоян - Дневниците на един звероукротител и то с автограф, както и бутилка вино!

 

 

Препоръчваме ви още:

Zero waste Sofia

Искам си розовата сапунерка

 

 

 

Последно променена в Понеделник, 19 Ноември 2018 10:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам