Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

За Първи юни и други празници

Автор: Ина Зарева

Всеки родител, колкото и деца да има, както и където да ги отглежда, рано или късно изрича тайната, древна клетва, предавана само от родител на дете: „Ти ще имаш много по-прекрасно детство и много по-добър живот от мен!“

И, ако това заричане не винаги си личи в делника, то в празниците е неговото истинско развихряне.

Рождените дни са едни истински Prêt-à-Porter и Bocuse d’Or и то проведени в Дисниленд. Облеклата са като дизайнерски торти, а тортите са новите Фаберже. Наемат се зали, ресторанти, клубове. Плащат се аниматори, кукловоди, фокусници, диджеи, фотографи. Валят подаръци, конфети, пиняти, балони, фойерверки. Пръскат се пари, колкото за една прилична кола. С всяка следващата година, колата става все по-луксозна.

Но какво тук значи някаква си ламарина в сравнение с щастието на едно 3-годишно дете? Нищо, че изобщо не му се гледа куклен театър, не му се играе с играчките, а аниматорът като същински дресьор се опитва непрекъснато да го върне обратно на манежа, за да си изпълнят номера.

Има и родители, които смело вярват, че децата им ще са същински джулая тип и ще посрещат всяка нова година живот в парка, сред тревите, без никакви коли и луксозности. Но дори и те съвсем скоро се сблъскват с реалността в две насълзени очи:

-Искам на същото място, където и Петьо празнува! Има игри, боулинг и пицааа!

Семейството е покрусено, но помни клетвата, която е дало. Припомня си и някакви мижави рождени дни от детството – винаги вкъщи; едни скучни лели дават едни страшни кукли; една и съща торта, свещички; едни и същи братовчеди им чупят играчките и: „Айде, моето дете, да си играете оттатък, че ние тук да се видим на спокойствие.“

Поглеждат прекрасното си чедо, тези двамата с ощетено откъм партита детство, тръсват глави и звънят на родителите на Петьо да поразпитат кое как се организира в този клуб.

Модата на празнуването обхваща и всички останали поводи - имени дни, кръщенета, лични и чужди поводи. Но нищо не може да се сравни с Първи юни. Никой друг национален празник не може да се мери по масовост с този ден. Никое друго семейно или обществено събитие не може да го настигне по организация и планиране.

Къде да отидеш, така че детето ти да не бъде премазано от тълпите; да успее изобщо да се вреди до някоя игра; да успее да си купи рекламираната играчка, преди да грабнат последната пред него; да успее да си вземе балон и да не го изпусне на втората минута, а после дълго да му маха за сбогом; и най-вече да успее да не плаче истерично през цялото време за неуспехите в гореизброеното.

На този ден парковете приличат на Ден на отворените врати в зоологическата градина; моловете са като площадка за силови боеве; кината са като в „Индиана Джоунс” – пуканките под краката хрущят като скарабеи; а детските магазини са същински арени за бой с петли.

Колкото и отдалечени дестинации да изпробвате, колкото и нетрадиционни места да изберете и да презентирате пред детето като най-страхотната изненада в живота му, отново попадате в тълпа от родители с мътни погледи в челична хватка с разстроени до нажежено деца.

Но клетвата си е клетва. Единствената възможна утеха е, че рожденият ден е чак след няколко месеца – достатъчно време, за да се заличат белезите от празнуването днес.

А ето колко лесно е било през 40-те години на миналия век – обличат си децата униформите, пишат си исканията и излизат на манифестация:

2033

Или пък кротко си стоят в гнездото:

 2022

Видяхте ли сега колко силно работи древната клетва? Къде ги днес децата в гнезда и с конкретни искания за кърменето и захранването си?

Каквото и да изберете от многото предложения за Първи юни, не забравяйте да бъдете с детето си, а не само до него.

Да му разкажете колко е важно, че го има на този свят. Точно него.

Да му покажете колко е важно за вас, че го има в живота ви. Точно него.

И накрая да изречете отново древната клетва. Точно за него.

Снимки: Lostbulgaria 

Препоръчваме ви още: Инвестирай в прегръдки, 7 проверени съвета към родителите и Изборите, които правим за децата си

Последно променена в Сряда, 31 Май 2017 08:05
Прочетена 2804 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Апелът на една майка

Апелът на една майка

09 Фев, 2018 Здраве

Моля ви, тръгнете си!

Моля ви, тръгнете си!

14 Фев, 2018 Отношения

Мамо, живей си живота!

Мамо, живей си живота!

27 Ян, 2018 Възпитание

Така, както всички мъже правят

Така, както всички мъже правят

03 Фев, 2018 Отношения

Мразя разходките

Мразя разходките

12 Фев, 2018 Забавно

Facebook