logomamaninjashop

Как детето да заобича здравословната храна – 20 съвета от японските майки

В откъса от книгата „Най-здравите деца на света живеят в Япония“ от Наоми Морияма и Уилям Дойл, са описани основните принципи, от които се водят японските майки, при създаването на здравословни хранителни навици у децата си. Наоми Морияма стана популярна у нас с книгата си "Японските жени не остаряват и не напълняват".


Ние, родителите, сме убедени, че всички деца се раждат с непоносимост към зеленчуците и силно изразени предпочитания към сладкишите, бонбоните и пицата. Освен това живеем в свят, в който децата ни ежедневно са заобиколени от агресивна реклама на фаст фуд и други вредни закуски, а вечно забързаните им родители нямат време да приготвят здравословна храна у дома. В този смисъл на японските деца им провървя – те растат в страна, в която моделът на здравословно хранене е част от културните традиции на нацията.
 

Колкото по-добре се храниш – толкова по-дълго ще живееш

Проблемът със здравословното хранене занимава учените отдавна. Екип специалисти от Университета в Пенсилвания и Лондонския университетски колеж установил, че колкото по-разнообразни продукти опита детето във възрастта 2-8 години, толкова по-голяма е вероятността в бъдеще то да яде с удоволствие здравословна храна, включваща зеленчуци, риба, пълнозърнест хляб. Учените поставят акцента върху следните важни обстоятелства:

1. Хранителните предпочитания на децата постоянно се менят. Ако днес детето ви отказва една или друга храна, това не означава, че няма да поиска да я опита след седмица или месец.

2. Колкото по-рано детето започне да опитва нови продукти и колкото повече са те, толкова по-лесно ще формира правилно отношение към храната. 
Задачата на родителите е деликатно да насочват навиците на детето, предлагайки му голям избор и личен пример.

3. Хранителната неофобия (нежелание да се консумират нови храни) често възниква в резултат на това, че родителите предлагат новия продукт или ястие изведнъж, в големи количества. Започнете запознаването с новата храна буквално от „чаена лъжичка“ и увеличавайте количеството постепенно, за да не предизвикате реакция на отхвърляне.

4. Бъдете търпеливи, последователни и не очаквайте мигновени резултати. Понякога новото ястие може да се „замаскира“ под добре познатото, можете да му добавите например кетчуп или друг сос, който детето обича. Когато аз предлагам на сина си да опита нещо ново, всеки път си спомням любимата пословица на моята баба Цун: „Новата храна удължава живота.“
japanese children diet explore new foods

Кога да започнете

Педиатрите смятат, че идеалното време за въвеждане на зеленчуци съвпада с отбиването на кърменото дете. Колкото и да е странно едно 6-7-месечно бебе е много по-непретенциозно към новите вкусове, дори към киселото или горчивото.
Установено е, че детето до двегодишна възраст по-бързо възприема новите продукти и вкусове и често те му стават любими. Но при деца между 7 и 12-годишна възраст, за да се припознае една храна като любима, са необходими около 20 опитвания.

Едно меню за цялото семейство

Да приготвяте отделно „детско“ меню, от някакви специални продукти, не е добра идея. Колкото по-дълго родителите се стараят да хранят детето със специално приготвени ястия, толкова по-трудно ще му бъде да премине към обичайната за семейството кухня. Между другото, в средиземноморския и японския модел няма понятия „детско меню“. От ранна възраст децата ядат това, с което се храни цялото семейство. И това е причината при тях значително по-рядко да възникват хранителни разстройства в бъдеще.

Как да предизвикате интереса към новата храна

По този въпрос диетолозите не са на едно мнение, но повечето от тях смятат, че главното е да се избягва принудата. Погрижете се на масата винаги да има здравословна храна. Не настоявайте детето непременно да я опита, рано или късно то ще поиска да я вкуси и сред всичко предложено ще намери онова, което му допада.

Много майки са се убедили от личен опит, че отказвайки конкретен продукт, детето го яде с удоволствие, ако е част от състава на някакво по-сложно ястие. В Япония едно от най-разпространените ястия е ориз на пара с парченца риба или месо и зеленчуци.

Ефективен метод да заинтригувате детето с нова храна предлага д-р Люси Кук, от Лондонския университетски колеж, която е посветила повече от 20 години на изучаването на хранителните навици на децата. Всеки път, когато детето се съгласи да опита нова храна, тя препоръчва да го поощрите с някаква малка награда – например стикер.

Идеята не намира широко одобрение сред педагозите, смята се, че стремежът да получи „награда“ нарушава вътрешната мотивация на детето за постигането на един или друг успех. Д-р Кук, която е провела експериментално изследване с групи деца от 3 до 6-годишна възраст, е достигнала до друг извод: „Наградата подтиква детето към действие, но в никакъв случай не бива да е самоцелна.“ При това е важно да помните, че правото да вземе решение е на детето. Иначе казано, то ще получи своя стикер за това, че се е съгласило да опита новата храна, дори след това да каже, че тя не му харесва.

Д-р Кук препоръчва на всеки две седмици да се предлага нов вид зеленчук. И не просто да сложите чинията пред детето и да кажете: „Яж!“ – а отрано да го запознаете с него, да разкажете къде и как расте, как изглежда в суров вид. Още по-добре би било да го приготвите пред очите на детето. Можете да го поканите да дегустира, в процеса на готвене. На следващия ден можете да добавите някакъв сос към зеленчука или да го овкусите като добавите малко подправки.

Описаната методика дава най-добри резултати при деца на три и повече години, защото те вече са достатъчно големи, за да се радват на спечелената награда. Методът "по малко и постепенно" работи добре и при възрастните. Ако решите например да се откажете от захарта в кафето, можете да опитате в продължение на 10-15 дни да пиете по глътка горчиво кафе. Към средата на този период е напълно възможно да оцените прекрасния вкус на кафето без захар.
japanese children diet be the boss

Съвети от японските майки

1.Не прекалявайте с препоръките: „Яж, това е полезно за здравето.“ Опитът показва, че това често предизвиква негативна реакция. Детето разсъждава така: „Ако е полезно, значи не е вкусно!“ Просто гответе здравословно, включвайте зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб.

2.Старайте се в домашното меню всеки ден да има зеленчукова супа, за гарнитура – зеленчуци, задушени в масло например. Ако детето свикне да вижда тези ястия постоянно на масата, по-бързо ще ги заобича.

3. Не демонизирайте т.нар. вредни продукти – чипс, сладолед, бонбони, торта и др. Просто не купувайте за вкъщи. Вместо това от време на време водете децата в сладкарница или в магазин за такива храни. Японците имат поговорка: „В храната, която обичаш, отрова няма.“

4. Създайте си навик закуските между основното хранене да са зеленчуци и плодове. Нека на масата винаги има купа с нарязани плодчета.
 
5. Приготвяйте плодови десерти.

6. Винаги имайте в запас пресни или замразени плодове и зеленчуци.

7. Добавяйте зеленчуци в сосовете за паста, в плънката на пицата, в спагетите или лазанята – дребно нарязани, за да не бият на очи. Те само ще обогатят вкуса на храната.

8. Често децата отказват да ядат зеленчуци „просто така“, но с удоволствие ги консумират, когато са с някакъв сос. Класическият салатен дресинг или сос с кисело мляко могат да помогнат на детето да заобича броколи, бейби морковчета, грах, целина, зелена или червена чушка, цветно зеле. Не забравяйте, че децата предпочитат да ядат с ръце, топейки храната си в сос.

9. Приготвяйте зеленчука атрактивно, в забавни формички.

10. Водете детето със себе си на пазара, за да види къде се предлагат зеленчуците, позволете му само да ги избира, снабдете го със собствена кошничка.

11. Купете му специална престилка и гответе заедно.

12. Засадете си зеленчук в саксия ( ако нямате градина). Следете заедно как се развива растението. Ако имате възможност, заведете детето в градина, за да види къде "живеят" тези продукти.

13. Вземете детето със себе си в магазина и му предложете то да избере някакъв зеленчук за семейното меню.

14. Не бъдете нервни, когато предлагате нова храна, не проявявайте безпокойство.

15. Старайте се храната да предизвиква само положителни емоции у детето. Помнете, че вкусовете на малчуганите се променят, и храна, която е била отказана преди време, после може да срещне одобрение, дори да стане любима.

16. Не насилвайте детето да яде. Не превръщайте храненето в драматично събитие. Право на детето е да обича или не даден продукт.

17. Никога не използвайте храната като награда за добро поведение.


18. Не настоявайте детето непременно да измие чинията си.


19. Старайте се да храните детето в определени часове, създайте този навик у цялото семейство. Направете съвместното хранене ритуал.

20. Използвайте различни начини за приготвяне на един и същ продукт. Вареният, задушеният или печен на фурна картоф има три различни вкуса. И не забравяйте, че повечето зеленчуци е най-добре да се ядат сурови.


Материала подготви Янка Петкова

Източник: Readers digest

Още по темата за детското хранене можете да прочетете в Как да нахраним злоядото дете и Захранването - какво трябва да знаем.


Последно променена в Четвъртък, 08 Юни 2017 17:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам