logomamaninjashop

Децата и хлябът – 4 важни въпроса

 

Първото късче хляб детето взема в ръцете си около седмия месец. За него това е вкусна чесалка, с която успокоява възпалените си венци. С въвеждането на попарата в сутрешната закуска, хлябът се настанява в детското хранене трайно. И това е само началото. Във възрастта 2-5 години мъникът се запознава с разнообразието от хлебни изделия. Но докъде ще стигне това „сприятеляване“ определят майките. Някои от тях са твърде предпазливи, все пак това са въглехидрати и могат да доведат до наднормено тегло.

Колко хляб може да се дава на детето?

Наистина белият хляб съдържа 40-55% въглехидрати, затова при прекомерна консумация може да доведе до наднормено тегло. Но не бива да се забравя, че въглехидратите са жизнено необходими, защото са източник на енергия за малчугана. Което означава, че недостигът им също е опасен за него - води не само до дефицит на телесна маса, но и до задържане в растежа и развитието му.

Нужно е само да не се губи мярката:

1-3 години - 60-80 г пшеничен хляб дневно;
4-5 години - 100-120 г пшеничен и 50 г ръжен, който можете да започнете да давате след третата година.

Това означава, че детето може да изяжда филия с първото и второто от обяда и следобед да му бъде предложена тестена закуска – бисквити, мъфин или друго.
Веднъж седмично можете да приготвяте и сандвич като закуска или следобедно хранене с мляко, чай или прясно изцеден сок.

3463 original
Какви сандвичи са полезни за детето?

Те са любима храна и в това няма нищо лошо, стига да са приготвени правилно. Добър вариант са сандвичите със слайдове от варено телешко, говеждо, пуешко или пилешко месо; обезсолено сирене; кашкавал с по-ниска масленост; прясно сварено яйце, извара. Можете да гарнирате с резенче домат или краставичка, лист маруля и да поръсите със ситно нарязани зелени подправки. Колкото повече зеленчуци и подправки сложите, толкова по-полезен ще е сандвичът. Целулозата в зеленчуците, забавя усвояването на съдържащите се в белия хляб въглехидрати, затова не допуска рязко покачване и снижаване на кръвната захар, както се случва, когато детето яде филия с масло.


Ако детето не иска да яде хляб?

В някои случаи малчуганът с желание хапва парче хляб, но не обича да го включват в храненето с първото или второто ястие. Ако вашето дете предпочита да го консумира отделно – нямате никакви основания за тревога. Още повече, че ако не страда от поднормено тегло, спокойно може да хапва супата и основното си ядене без хляб. Добър вариант е да предложите хляба във вид на крутони със супата – по-атрактивни са и обикновено детето няма нищо против да ги хрупа. Не е страшно и ако мъникът съвсем отказва хляб. Своята доза „зърнени“ въглехидрати той ще набави от другите хлебни изделия в менюто си – всякакви печива, макарони и др., които са подходящи за възрастта му.

Непоносимостта към хляба и хлебните изделия може да е следствие от алергия към глутена. Тя се проявява обикновено като обрив и стомашно-чревно разстройство. При някои деца възниква още в периода на вътреутробно развитие и води до хронично заболяване на тънките черва – целиакия. Нейните симптоми са подуване и болки в стомаха, сивкави изпражнения, изоставане в растежа и развитието на детето, алергични прояви.

Факт
У всяко здраво дете, дори и у най-капризното, интересът към храната се привлича с въображение. Децата обичат интересно оформените сандвичи и никога не ги отказват. Привличат ги нестандартните форми на продуктите и множеството цветове в храната. Дайте воля на въображението си и бъдете сигурни, че приготвеното от вас няма да бъде отхвърлено.

prazdnichnye buterbrody babochki
Бял или черен – какъв да е хлябът за малкото дете?

Ръженият хляб не е препоръчителен до навършването на 3 години, макар да е по-полезен от пшеничният. Причината е в съдържанието на трудноусвоими олигозахариди (групи въглехидрати, които са частично смилаеми). А в чревния тракт на малкото дете, както и на всяко 10-то по-голямо, не се съдържат  ферментите, които са способни да разградят тези елементи. Затова колкото и да е полезен тъмният хляб, рискувате детето да развие хранителна непоносимост с повишено газообразуване и болки в стомаха.

Много са версиите по полезността на пълнозърнестите хлябове. Безспорно те са по-добър вариант от белия хляб, който се произвежда от белени зърна, без обвивката, в която се намират полезните витамини и целулозата. Но не бива да се забравя, че целулозата действа на стомашно-чревния тракт като твърда четка. Не всеки възрастен е в състояние да понесе подобно „помитане“, затова за хората с чувствителен стомах пълнозърнестите хлябове не са добра идея. А при детето стомашната лигавица е много по-нежна. Редовната консумация на пълнозърнест хляб може да провокира гастрит с ентерит или до такава степен да ускори перисталтиката на червата, че да предизвика стомашни болки и диария. В случай, че детето страда от запек пълнозърнестият хляб може да помогне. Но все пак консумацията му не трябва да става практика.

thumb2 d0924ca45793899134620b3923456e34
Съвет от специалиста
Не бъдете настоятелни, ако детето отказва даден вид храна (дори хляб). Системният отказ обикновено не е резултат от каприз. Просто организмът не приема една или друга храна. Можете да потърсите съвет от педиатъра, за да разберете какво стои в основата на тази непоносимост.
Възможно е например временната непоносимост към глутена да се развие на фона на вирусна инфекция, затова е добре в такива периоди на детето да се предлага препечена филия бял хляб и да се следи за реакция. Ако го откаже и в този вид, не настоявайте. Вероятно на храносмилателната му система ще са й нужни седмица-две, за да се възстанови.


Важно за мама
Дори полезният хляб невинаги може да се включи в храненето на малкото дете.
Пресният хляб също не е за препоръчване – първо е твърде мек, не изисква дъвкане, а млечните зъби трябва да се натоварват и да се стимулира дъвкането. Второ, предизвиква силно брожение в стомашно-чревния тракт. Според специалистите пресният хляб превръща храносмилателната система в система за дестилация. Неслучайно те сравняват ефекта от него с ефекта при консумация на спиртни напитки. 
Добре е пресният хляб леко да се изпича, за да не остава мек във вътрешността. Може да бъде и оставен непокрит за час-два. Стар хляб (произведен преди повече от три дни) също не е добре да се дава, защото в него вече започва да се образува плесен. Това, че не я виждате не означава, че не съществува.


Консултант: д-р Мария Русинова, специалист по хранене и диететика


Препоръчваме ви:

Как детето да заобича здравословната храна – 20 съвета от японските майки
Какво да правите, ако детето е злоядо – вижте тук
Комерсиализира ли се здравословното хранене прочете в Храната - такава, каквато е

Последно променена в Сряда, 16 Август 2017 09:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам