Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

О, школе мио!

Особености на италианската образователна система

Италианските ученици се обучават 13 години и задължително сменят училището поне три пъти за този период. Нямат униформи и абитуриентски балове. Образователната им система е тясно свързана с културните и климатични особености на страната. Традициите тук са на почит, към иновациите в образованието се отнасят резервирано.


Началото на учебната година може да е с различна дата, според региона. Това е заради особеностите на местния климат. На юг, където е много горещо през лятото, ваканцията е със седмица повече, но това се компенсира през зимния сезон. Италианската учебна година е 200 дни. Има коледна ваканция от 24 декември до 6 януари, няколко почивни дни през февруари, когато е карнавалът във Венеция, и една седмица без уроци по Великден.
Часовете започват в 8. Един час е с продължителност 50 или 55 минути, междучасията са кратки. Така, според учители и родители, децата не се разсейват и са съсредоточени върху учебния процес.

5+3+5 = 13

Този пример всъщност представлява простата аритметика на италианското училище. Тук се учи 13 години и училището се сменя поне три пъти. Това не е по избор на родителите или учениците, а просто - даденост.

Системата на обучение е тристепенна:
scuola elementare – начално училище
scuola media – средно училище
liceo – лицей
В края на обучението си учениците държат изпит, сравним с нашите матури (esame di maturità).

Задължителното образование в Италия е до навършване на 16 години. Ако ученикът не желае да учи в университет, може да постъпи в професионално училище (scuola professionale), където може да добие квалификация в определен занаят – електротехник, механик, асансьорен техник; в други училище, подобно на специализираните у нас, се обучават за готвачи, бармани, рецепционисти.
strapotere sindacati scuola italiana stipendi bassi insegnanti assenteismo record 640x427

Първолаци
Италианските деца започват училище на 6 години, някои и на 5. Това е решение на родителите. Учителят е длъжен да приеме детето в класа си. Според педагозите това е твърде ранна възраст, дори като се вземе предвид фактът, че в първи клас часовете минават по-скоро под формата на игра. Този спор засега се решава в полза на родителите. Това е и една от причините, поради които в началното училище с децата задължително работи психолог. В тази степен домашната работа е табу, но пък децата прекарват в училище средно по 8 часа.

Как изглежда един учебен ден (примерен вариант)

8:30 — 10:30 — математика

10:30 — 10:45 — междучасие

10:45 — 12:30 — рисуване

12:30 — 13:30 — обяд

13:30 — 14:00 — свободно време

14:00 — 15:00 — английски език

15:00 — 16:00 — природни науки

Учителите са и аниматори, те се занимават с децата целодневно, освен че ги обучават ги забавляват, ги водят по музеи и забележителности.

За втори път първи клас

След пет години в началното училище, когато навършат 11 (в общия случай) децата постъпват в средно училище. Това е съвсем друго учебно заведение, с нови учители и съученици. И започват отново от първи клас. Дори да става дума за малък град шансът, да попаднеш в един клас с бивши съученици, е минимален. Според италианските педагози, тази система учи децата да се приспособяват към новите житейски обстоятелства и да не се боят от промени.

Програмата в средните училища е еднаква в цяла Италия. За разлика от обучението у нас, в тази степен литературата е слабо застъпена. Предметът се смята за специфичен и неподходящ за възрастта 11-14 години.

В средното училище децата учат три години. Често на родителите се предлага избор – дали детето да учи до обяд и да прави домашните си вкъщи или да учи до четири следобед и да подготви всичко необходимо за следващия ден, а у дома само да почива. Системата наподобява съчетаването на учебните часове със занималните у нас. Родителите избират и дали детето им да учи или не в събота. Ако съботата ще му е учебен ден – то през седмицата се прибира по-рано, в противен случай има редовни учебни занятия и два почивни дни.

Много родители са недоволни от факта, че точно в средното училище децата са натоварени с голям обем домашна работа. При това не само през учебната година, а и през лятото. Не става дума за списък със задължителна литература като у нас. Това са си истински домашни с десетки страници упражнения по всеки предмет.

Задачата на тази образователна степен е да подготви детето за най-важния избор в живота му – изборът на професия. След три години обучение в средното училище на учениците се предлага да постъпят в лицей. Това е третата и последна степен на италианското училище.
aula1

Без право на грешка
Всички лицеи в Италия са профилирани. Затова 14-годишният ученик трябва много добре да обмисли избора си. Според ученици и родители, в тази възраст е твърде рано да се вземат такива важни решения, но държавата е на друго мнение и системата не е променяна от десетилетия, факт в който можем да открием много общо със ситуацията у нас.

Основни видове лицеи
- класически (liceo classico)
- природо-математически (liceo scientifico)
- езиков (liceo linguistico)
- по изкуствата (liceo artistico)

Ако, да речем, дете иска да се посвети на педагогиката или философията в бъдеще, ще го посъветват да постъпи в класически лицей. В него освен традиционните предмети - италиански, английски и литература, задължително се изучават философия, гръцки и латински (българският аналог е Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил-Философ“). Обучението е на почти академично ниво, един пример – томовете на Вергилий се четат в оригинал.

В природо-математическите лицеи акцентът е поставен върху математиката, физиката, химията или биологията. Може да се избере профил. Това е добър вариант за дете, което иска да се реализира като лекар или инеженер.

Лицеят по изкуствата предлага усвояване на тънкостите в рисуването, скулптурата, музиката..

Езиковият дава знания по чужди езици, като основно се изучават три чужди езика със задължителна практика (в съответната страна), която е включена в учебната програма.

 F55B2822

От едно до десет. От 60 до 110 плюс
Системата за оценяване в Италия е десетобална. Наистина всяка оценка под 6 е незадоволителна (insufficiente). За 10 обаче италианските родители не оказват натиск. Те смятат, че осмицата и деветката са напълно прилични оценки. При формиране на бала от матурите (esame di maturità) тези оценки се умножават по 10.

Матурата се състои от няколко модула: три писмени и един или два устни. Крайната оценка се формира от резултатите от всички модули и се умножава по 10. Ако е седем – става 70.

Ако ученикът има постижения по определен предмет, вследствие на показани отлични резултати на състезания или конкурси, получава „кредити“ (crediti formativi), пропорционално на количеството часове, които е посветил на даденото факултативно занимание.

Ако ученикът е отличник и всичките му оценки са максимални, а освен това е шампион по гимнастика или шахмат например получава оценка „110 плюс“ . Това е най-високият възможен бал.

Всъщност тези оценки нямат значение за кандидатстване в университет, защото в Италия във висшите учебни заведения не се кандидатства, а се записва. Приемни изпити има само за специалности като архитектура и медицина. Дори да не си бил отличник в училище, получаваш втори шанс.


Материала подготви Янка Петкова

Още за образованието по света можете да прочетете в Училище от бъдещето - Сингапур и Финландското училище през миналия век.

Последно променена в Вторник, 06 Юни 2017 10:09
Прочетена 3283 пъти
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Има ли място за бебе?

Има ли място за бебе?

15 Май, 2018 Отношения

Когато не става, не става

Когато не става, не става

28 Апр, 2018 Отношения

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Село за млади хора

Село за млади хора

05 Май, 2018 Истории

Комодо: Игри на страха

Комодо: Игри на страха

22 Май, 2018 Развлечения

Константин и Елена

Константин и Елена

21 Май, 2018 Блог

Учи, за да работиш

Учи, за да работиш

21 Май, 2018 Кариера

Любов Даскалова е квестор

Любов Даскалова е квестор

20 Май, 2018 Образование

Караме ли се пред децата?

Караме ли се пред децата?

20 Май, 2018 Отношения

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Съгласен съм