logomamaninjashop

Защо да учим децата на логическо мислене?

Логиката, с прости думи, може да бъде определена като науката на правилните и неправилните разсъждения. Само по този начин човешкият ум може да направи разлика между правилно и неправилно. Логическото мислене е възможно само чрез разсъждения!

Целият потенциал за развитие на индивида се залага в ранна детска възраст, затова процесите на личностно изграждане и развитие в този период от развитието на личността са особено важни и критични.

Отглеждането на деца, които знаят как да проверяват фактите, да са наясно с логическите грешки и да формират собствено мнение е изключително важно. В тази епоха на дезинформация има много възрастни, които не знаят как да го направят, затова e важно да сме старателни и умишлено да развиваме умения за логично разсъждение у децата си.

Вижте още: 7 начина да изострим паметта на детето

85389760 m 1

Защо да учим децата на логическо разсъждение:

  1. Ще им осигури умения за критично мислене

Когато децата пораснат и се сблъскат с проблеми в реалния свят, ще бъдат по-добре подготвени да ги решават, ако имат силно критично мислене и умения за решаване на проблеми. Те ще са готови да мислят нестандартно, когато това им се налага.

Трябва да учим децата си да мислят за себе си и не винаги да приемат всичко, което чуват, за чиста монета.

Вместо да се изправят пред задача, която е трудна, като незабавно поискат помощ или се предполага, че някой друг ще се справи вместо тях, те трябва да са готови и сами да се справят с проблема.

  1. Това е добро упражнение за мозъка

В допълнение към осигуряването на децата на необходимите инструменти, за да функционират в живота, научаването да прилагат логически разсъждения чрез логически пъзели и закачки, може да стимулира мозъка, както и да подпомогне паметта и концентрацията.

Работата чрез предизвикателна мозъчна закачка или логически пъзел изисква търпение и концентрация, тъй като логиката е изкарана на повърхността и окончателното решение е проверено.

Практиката с тези видове пъзели помага на мозъка да осъществи връзки и да свикне да се фокусира върху един проблем.

  1. Това ще помогне в ученето на математика

Логическите пъзели и закачките за мозък може да изглеждат просто забавен начин да прекарате времето, но може да сте сигурни, че те ще помогнат на детето ви да бъде по-успешен математик.

Математиката е логична. И да, някои деца са блестящи в запаметяването на факти в ранните години. И да, те могат да се справят добре с математиката за известно време.

Но в един момент те вече няма да могат да отрегулират факти. Те ще трябва да използват и прилагат логиката за успешно разписване на математически проблеми.

В клас по геометрия в гимназията се акцентира върху разсъжденията и доказателствата. Когато пишете доказателство за която и да е теорема за геометрия обаче, няма решение или алгоритъм „един размер отговаря на всички“. Трябва да разберете структурата на доказателствата и тогава трябва да напишете солиден математически аргумент защо всъщност е истина.
И просто не можете да напишете валидно математическо доказателство, което е лишено от логически разсъждения.
В алгебрата децата ще получат безброй примери от реалния свят на математика и проблеми с думите, които ще изискват логика за решаване.

Вижте още: Как да отгледаме творец

29643721 m

Така че, ако в момента се чувствате претоварени, не се притеснявайте! Имаме няколко полезни и прости съвет, за да можете да отгледате логически мислители и решаващи проблеми деца!

Как да науча детето да мисли логично:

  1. Опитайте се да свикнете децата си да чуват въпроса „Защо?“ 

Например, попитайте неща като „Защо 15 е отговорът?“ Или „Защо умножи в стъпка 2?“ Отговарянето на въпроси като тези ще помогне на децата да мислят чрез логиката, използвана за решаването на проблем, или да стигнат до определено заключение. Те трябва да бъдат толкова свикнали, че трябва да оправдават своите методи или отговорите си, че когато имат насреща си ново предизвикателство за преодоляване, сами да мислят „защо“.

  1. Играйте настолни игри, които насърчават стратегията и логическото мислене. Има много забавни игри (извън судоку или кръстословици), които ще помогнат на децата да развият своите умения за логично разсъждение.
  2. Четене на детективски романи, гледане на детективски филми
  3. Решаване на математически пъзели
  4. Проектиране на триизмерни структури с играчки като лего или друг тип блокчета за строене
  5. Използвайте структуриран подход. Възползвайте се от вече структурирани обучения за изграждане на логическо мислене.

За тази статия благодарим на обучение „Когнитивна Азбука“, което е специално структурирано, за да развие букета от когнитивни способности у детето от 5 до 9 г. Повече информация можете да получите в сайта им.

лев виготски цитат

 

Обучението „Когнитивна Азбука“ е:

  • Изцяло съобразено със спецификата на детското развитие във възрастта 5-9 години.
  • Развива всички аспекти на познавателните способности на детето.
  • Заимствани са принципите на метода „Монтесори“ - Детето и неговите нужди са водещи.
  • Подходът е индивидуален.
  • Игрова и забавна среда, стимулираща интелектуалното и емоционалното развитие.
Последно променена в Вторник, 17 Декември 2019 09:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам