logomamaninjashop

Не е още за ваканция!

Автор: Лени Рафаилова

Гледам вчера излезли резултатите от НВО-то на седмокласниците. Ууу, чудно, бравос. И нашата, и тя резултати има, точно такива, каквито очаквахме. Сега децата почиват, но не всички деца. С изместването на датите за външното оценяване с месец напред (напред ли е, назад ли е, аз все бъркам посоките) тази година, министерството и всичките там умни глави вкараха една не чак толкова малка група деца в тотално приключение.

Вероятно знаете, че в България има едни такива по-различни училища, в които български и математика не играят. Това са училищата, които се водят под опеката на министерството на културата. За цялата страна те са точно 23 на брой- училища по изкуства и култура. За тези от вас, които не са наясно, това са училища като художествените гимназии, музикалните училища, хореографските. В тях се кандидатства с отделен изпит и този изпит/изпити никак, ама наистина никак не са от лесните. Децата, които имат желание и дарба за някое от изброените изкуства, се подготвят през годината и за тях, едновременно с подготовка по задължителните български и математика. Сещате се, че след 9-10 месеца такова усилие, тия деца са изтощени до припадък и единственото, което им се иска, е всичко да свърши, на родителите им също. Представете си, примерно, дете, което иска да учи в някое музикално училище ( за справка- в най-големия и пренаселен град в България- София, то е е едно-единствено с общ прием по-малко от 80 деца). Та това дете освен, че ходи на уроци по БЕЛ и МАТ (така сега удобно ги съкращаваме, че чак ми се догадва от тях ), детето ходи поне 2 пъти седмично на уроци по пеене или по съответен инструмент и минимум веднъж по солфеж, което си е висша математика, както и да го погледнем. Хубаво, ще кажете, сами го искат - да се оправят. Така, донякъде е така, но не съвсем. До миналата година, когато седмокласниците се явяваха на НВО през май, всичко свързано със задължителната им подготовка в училище приключваше точно до края на май. Изпитите в училищата по изкуствата традиционно се провеждат в края на юни. Така тези деца имат около месец да отдъхнат и да се съсредоточат върху останалите си изпити. И така е редно, и така е правилно.

Но не! Умните министерски глави решиха, че ще си правят НВО-то, когато си искат, щото много материал имало за учене. Това е безсмислено и го видяхме, че е такова. Нито децата учиха повече, нито по-различен материал им се предаваше. Губене на време, създаване на допълнително напрежение и то в жегите. В повечето български училища се забранява на децата да отварят прозорци, с презумпцията някой да не реши да се метне. Ясно е, че климатизация има сигурно единствено в някои частни училища, в държавните такова чудо няма, вероятно няма и да има. Задухата в класните стаи е нетърпима. През юни става още по-зле. Но вероятно в министерските кабинети има и вентилация и климатизация, та ги е надухало хубаво та седели-седели, па решили да съберат де що има изпит - в края на юни.

Та, да се върнем на ония деца, дето имат и други изпити. Тяхното усилие е наистина много сериозно и заслужава вниманието на обществеността. Редно е да има време между изпитите, за да може децата хем да поемат глътка въздух, хем да завършат подготовката си спокойно. Така и те са по-уверени, и резултатите им са по-добри. 

Пожелавам на децата, които още не могат да отдъхнат от натоварване и притеснение, които още не могат да заминат на почивка или поне да излязат да се забавляват с приятели, без душите им да дълбае тревога, желая им да бъдат здрави и да устоят на това изпитание, което някакви стари хора в някакви кабинети са им спретнали. Тия хора, че са за бой, за бой са, ама децата са велики и са смели, и са силни. Те ще издържат, напук на глупостта човеческа. Малките ни творци няма да спрат да свирят, да пеят, да рисуват и да танцуват. Няма бе! А министерството да си вземе бележка, да се самосезира или както там му викат, абе да мислят бе, да мислят, не да се въртят на столовете. 

Успех на всички деца и после щастливо лято, милички! Забавлявайте се с всичка сила, заслужили сте си го!

Прочетете още:

Летният лагер - плюсове и минуси

50 свежи идеи за летни забавления

НБО - невероятна и велика онтогенеза*

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2019 07:08

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам