Има ли корупция при приема в детските градини?

Вчера в групата ни една майка повдигна този въпрос. Споделям с вас, темата е изключително важна. 

Съжалявам, че отново повдигам въпроса за детските ясли и градини. Но на мен днес ми се повдигна, когато бабата на едно съседче подхвърли, че място в градината до блока ни струва 7000 лв. Последно преди две години бях чувала за 5000... И то без да се интересувам лично, просто чувам информация, която така се носи от уста на уста, в моментите, в които си споделяме, че "и ние не сме приети". Не знам дали е вярно, не знам кой и как ги иска, нито как и на кого се носят. И не искам да знам. И не искам да е вярно. Но знам, че във всеки слух има доза истина.

И искам да попитам:

Защо има възможност за вкарване на децата в градина или ясла по "другия начин", че и расте тарифата и съвсем не е по силите на всеки?

Преди много години съм чувала, че е било възможно да направиш дарение в градината, за да ти вземат точно там детето, не в друга... Дарение от, да речем, една пералня... И ако тя струва примерно 700 лв. и приемем, че горното е донякъде вярно, значи проклетата тарифа е скочила 10 пъти.

Не се чувствам виновна, че имам дете!

dgradina

Защо трябва да се чудят хората как и какви връзки и пари да извадят, за да вкарат детето си някъде, където дори не са сигурни, че то ще се чувства добре? Защото знаем за големите групи и малкото персонал, който не смогва. Имах позната, която преди години ми каза: „Не, няма да работя в държавна детска градина, аз мечтая да работя с децата, не просто да ги отглеждам...“ Защото често и най-милите и добронамерени "госпожи и лели" едва успяват да опазят физически многото малки деца. Чували сме, че в някои ясли не извеждат дребосъците просто, защото са много и докато ги екипират с грейките през зимата, времето за разходка е минало.

А темата за случаите на лошо отношение от страна на възрастните към децата не искам да я засягам от уважение към хората, приели работата с деца за своя и колкото и да ми се свива сърцето на майка при всеки изнесен случай, се моля да не е масово и отказвам да приема, че е.

Защо бе направено така, че на практика първокласниците да имат избор от само едно училище, давайки на всяко училище "район" по произволно избрани улици, а моето дете от прозореца на блока ни може да наблюдава как играят децата в детската градина, но няма никакво предимство и значение това, че ни дели една ограда. Целият огромен административен район има еднакви точки за всяка градина в него. И който успее някъде на късмет да си запише детето, сутрин търка гумите на колата и участва в задръстването. Затова да хванеш детето за ръка и да го заведеш пеша на градината е вече рядкост.

"Системата" я правим ние

dgradina2

Защо има училища, в които предимство за записване в първи клас имат деца, посещавали предучилищна група в определена (близка) детска градина, а за градините подобен критерий няма? Нали имат право да си слагат допълнителни критерии? Защо да не е предимство това, че по-голямото дете учи в училището срещу градината? Така с едно водене, и то без кола, ще оставяш и двете си деца в съответните институции и няма да се правят шпагати и челни стойки по задръстванията.

Защо след като е ясно, че местата не достигат, не се работи съвместно с поне някои частни градини? Да се субсидират по някакъв начин и таксите да са по-достъпни и да не се получава така, че единият родител работи само за таксата в градината. Защото е ясно, че не може просто така да крещим, че искаме още градини, тъй като времето за намиране на подходящ терен, евентуалното му отчуждаване (ако не е общински), изработването на проект и самия строеж на ново детско заведение е повече от времето, през което едно дете ходи на градина.

Защо не са ясни критериите за какво може да "си изкараш протокол" и да минеш в бройката за деца с хронични заболявания? Защо да има предимство дете с алергия, като това още повече би затруднило персонала? Разбира се, всяко детенце заслужава място в прекрасна градина с най-милите "госпожи и лели", или "каки", както ги беше нарекъл един сладур. Аз питам просто къде е логиката. А това принуждаване да се вадят фалшиви протоколи за несъществуващи заболявания не поставя ли в риск здравето на децата? Защото, без да съм лекар, си мисля, че при спешен случай реакцията на медиците би била различна с оглед информацията за заболяването на детето.

И още много въпроси. А всички майки искаме едно: децата ни да са здрави физически и да се чувстват добре психически, да ходят на градина с желание и да бъдат спокойни всички - децата, родителите и персоналът в градините.

Росица Костова 

Бележка на редактора:

Ще ви призная, че винаги съм мислила за "градска легенда" слуховете, че можеш да си платиш за прием в градината. Не виждам как технически може да се осъществи. Но имаше обаче твърде много коментари, в които майки споделят как те самите са имали такива предложения, а също и възможни начини за осъществяването им. В коментарите майка написа: "Осъществява се или с посредник (някой от градината), или директно. Децата не ги вписват веднага в системата, могат с месеци, че и с години да посещават, а да ги няма отбелязани... И задължително фалшиви протоколи, за да ги вкарат като хронично болни." Никоя майка обаче не разкри, че детето й е прието по "втория" начин. Лошото е, че дори и да е така, не би посмяла да каже. В крайна сметка за корупцията е виновен също толкова този, който дава, колкото и този, който взима.

Моля ви, ако имате съмнения за корупция при приема в детски градини, да подадете сигнал до регионалното управление на образованието. За София линкът е ето този. И нещо интересно за финал - докато проверявах линка, забелязах следното съобщение на сайта на РУО - София. 

Спешна справка !!!

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ НА ВСИЧКИ

ДЕТСКИ ГРАДИНИ,

УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на Министерство на образованието и науката, моля СПЕШНО, до 13:00 ч. на 05.10.2018 г. (петък) да попълните информацията по съответните приложени справки за броя на незаетите места и за броя на назначените лица без педагогическа правоспособност:

  1. Справка – детски градини
  2. Справка – училища.

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД


Препоръчваме ви още:

Така можем да си караме още 100 години

Искаме едно и също

Чао, као, каииии!

 

 

Последно променена в Петък, 05 Октомври 2018 09:05
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Шерше ла суп

Шерше ла суп

14 Окт, 2018 Забавно

Добра свекърва

Добра свекърва

13 Окт, 2018 Отношения

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам