Извънкласното обучение и методите на преподаване за по-добри резултати

Автор: Силвия Митова/Силата е в теб

Училището започна и децата се гмурват в света на познанието. Заедно с него идва и въпросът къде и как децата ни трябва да се подготвят за училище. Родителите трескаво търсят решения. Важните въпроси за избор се свързани с това какви са характерът и особеностите на нашето дете и какви методи на обучение и самоподготовка са подходящи за него.

От няколко години вече се говори и работи по иновативни методи на обучение, организират се различни школи и обучени специалисти разработват програми, чрез които да помогнат на децата да усвояват по-лесно и интуитивно материала в училище.

Специално за извънкласното обучение и подготовка за училище е важно да преценим каква да е формата, дали нашето дете да продължи самоподготовката си в училище и или да подберем място, където да допълним усвояването на материала и да намерим преподаватели и възпитатели с индивидуален подход.

Специалистите напомнят, че децата трябва да се адаптират добре към училищната система, пълноценно за тях е да работят в по-малки групи и да имат възможност да учат чрез специално и целенасочено организирани ситуации и взаимодействия. Така чрез преживяване и осъзнаване на своите чувства и емоции придобиват различни знания и умения. При интерактивните методи на обучение ученето се реализира чрез действия, в които са включени децата, така по-ефективно усвояват материала.

Игровите методи на обучение са много успешни и близки до възприятията на децата. Вече се налагат и в нашата система на обучение. Това са форми, за които са необходими материали, пространство и подход от страна учителя. Игровите методи се реализират като се осъществява активен диалог между децата, както и между децата и учителите. Тези игрови форми са ефективни и се реализират при сформиране по-малки групи и в подходяща обстановка.

Къде да запишем детето?

silata

 

Нека се замислим какво е добре за нашите деца, като обмислим някои от принципите на диалога в обучението.

Това, което слушам, го забравям.

Това, което слушам и наблюдавам, го запомням донякъде.

Това, което слушам, наблюдавам и за което задавам въпроси и го обсъждам с някой друг, започвам  да го разбирам.

Това, което слушам, наблюдавам, дискутирам и правя, ми позволява да придобивам знания и умения.

Това, на което уча другите, ме прави майстор.

Диалогът е полезен като се осъществява интерактивно, и при равноправие и активност на участниците. Това са занимания и подходи, които е добре да търсим при подготовката за училище, защото тогава има време за провеждане на специално подготвени диалози и ситуации.

Поощряването на креативното мислене е друг търсен иновативен метод. Той е един от начините да се дава възможност на децата да се изявяват и да търсят решения по нетрадиционен, асоциативен и творчески начин на мислене. Така се развива креативното и изобретателно мислене и използването на различни образци и търсенето на разнообразие във визията и решенията. Поставянето на децата в привлекателна обкръжаваща ги учебна среда им дава възможност да развихрят своята инициативност и въображение. Стимулирането на креативното мислене се провокира и чрез постигане на умерения баланс между лидерството на учителя и инициативността на ученика. Доказано е, че този умерен модел на общуване е определящ за пълноценното взаимодействие и постигане на по-високи резултати в усвояването на знания. Това се постига чрез участие на децата в различни арт работилници, творческо писане, решаването на математически задачи по различен и увлекателен начин, както и чрез конструиране, програмиране, пеене и рисуване, съобразено с различните възрасти на децата.

Как в Англия стимулират децата да четат

silata2

Посредством даване на примери и демонстрирането на полезността на професиите или ролите им  в обществото се създават своеобразни мотиватори за усвояване на повече знания и умения при децата. Чрез разкриване на същността и значението на професиите могат да се запалят  интересите на учениците и те да мислят и мечтаят за това какви искат да станат като пораснат, с какво искат да са полезни и как могат да го постигнат.

Да бъдат социално интелигентни и да се справят в различни ситуации; да бъдат добри хора с осъзнати чувства и емоции са качества, които могат децата могат да учат както от нас родителите, така и в училище и извънкласните форми на обучение.

Да ги научим на най-доброто и да намерим най-подходящата среда за обучение и извънкласна подготовка е трудна задача. Едно е сигурно - че добрият баланс от традиционното образование и използването на иновативни методи на обучение е от значение. Уважението на дългогодишните преподаватели и използването на интерактивните методи на преподаване са въпроси, които има смисъл да се обмислят и потърсят както в училищната среда, така и в извънкласните занимания в школи и занимални, които имат индивидуален подход и адаптират методите на обучение според нуждите на децата.

Затова е важна уютната домашна атмосфера и свободното пространство, особено в зимните дни на учебната година. Важни са и уменията на учителите да общуват с децата и през свободното време на теми, които ги вълнуват. Тези учители е добре да коментират образователни филмчета, да четат интересни и забавни книги, да пишат, рисуват и разсъждават заедно с децата на теми, близки до възрастта им.

Ако успеем да намерим такава среда и учители, то децата ще бъдат изпълнени с вълнения и емоции от времето, което са прекарали в часовете и след училище, и неминуемо ще имат желание да учат, споделят и да бъдат добри и постигащи.

Още за творческия подход в обучението на децата можете да прочете тук.


Препоръчваме ви:

Австралийско училище като Дисниленд

Кога ще тръгнем по "западния" коридор в образованието

Образова ли ни образованието?

 

 

Последно променена в Вторник, 02 Октомври 2018 09:18
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Шерше ла суп

Шерше ла суп

14 Окт, 2018 Забавно

Добра свекърва

Добра свекърва

13 Окт, 2018 Отношения

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам