Като чуя за матура, се хващам за кобура

Автор: Иво Иванов

Предстоящите матури за 7-ми и 12-ти клас ще се проведат при безпрецедентни мерки за сигурност срещу преписвачите. На влизане в училище зрелостниците ще бъдат идентифицирани чрез снемане на пръстови отпечатъци и сканиране на ретината. В класните стаи ще бъдат монтирани специални скенери за откриване на скрити из джобовете „пищови“. Камери и умни датчици ще следят и улавят съмнителни сигнали като чоплене на носа, разсеяно почесване зад тила и съсредоточено захапване на химикалката. Мобилни групи от МОН, сформирани от строги и кисели пенсионирани учителки в маскировъчна екипировка на спецотряд и с маски на лицето, ще нахлуват за внезапна проверка в класните стаи по време на изпитите. „Ръцете на чина, никой да не мърда!“. По високите сгради около училищата ще бъдат разположени снайперисти. Останалите мерки срещу преписвачите са строго секретни и са разработени съвместно с МВР.

Всички тези предохранителни мерки, за които са отделени сериозни средства от бюджета на Министерството на образованието, имат за цел тутакси да бъдат заловени, разобличени и неутрализирани тарикатите-преписвачи, които, както отдавна е известно на всички, са най-големият проблем на образцовата иначе българска образователна система. Както Рейгън навремето е бил враг номер 1 на Тутраканска селищна система. На всеки ученик и квестор ще се гледа като на потенциален престъпник, за да се предотвратят в зародиш всякакви шашми и злоупотреби, петнящи доброто име на родното образование.

Любов Даскалова и малките матури

matura2

Както се вижда от традицията, наложена в последните няколко години, от сега нататък усилията на просветното министерство ще бъдат концентрирани основно в борбата с преписването и в създаването на максимален стрес за кандидат-гимназистите по време на изпитите им. Учениците трябва да са наясно, че образованието е сериозно нещо и образователната система не може да бъде надхитрена. Единствено и само по този начин ще се гарантират честни изпити и равен старт в живота, което в крайна сметка е върховната цел на всяко образование. Ако за вас върховната цел на образованието е друга, търсете си друга образователна система!

Евентуално, ако останат свободни ресурси, те ще бъдат ангажирани във второстепенни и по-маловажни задачи на Министерството на образованието като борба с функционалната неграмотност, разработване на стратегии за по-качествено образование, работа върху мотивацията на учениците за учене, повишаване квалификацията на преподавателите и други подобни инициативи от пожелателен характер.

Докато МОН, с подкрепата на медиите, ни отвличат вниманието с всичките тези димки около матурите и със симулирането на реформи, международните изследвания на грамотността в последните години вадят много тревожни данни за България - оказва се, че около 40 процента от деветокласниците ни нямат елементарни четивни умения – за четене, могат да четат, но не разбират прочетеното и не могат да го приложат в житейска ситуация, на същия хал са и с математиката и природните науки.

Детето ми недоучено

matura3

Много сме силни в ритуалите и показността, дай ни на нас празнични фанфари, дай ни 15-ти септември и 24-ти май. Дай ни драконовски мерки срещу преписвачите на матурите. Дай ни повод за гордост с новини за успехите на математиците от СМГ в световни олимпиади. Хвърли ни кокала с това или онова отпаднало от учебната програма произведение и изпитай силата на патриотичния ни гняв във Фейсбук.

С отчаяно вайкане и с носталгични спомени за това колко добро е било образованието едно време, с яростно охулване на сегашното положение, с добри пожелания и намерения, с поредните недъгави козметични реформи, хвърлящи прах в очите, нещата обаче няма да се подобрят - и това важи не само за сферата на образованието. Трябват решителни, радикални промени. И за тях е отговорно не само правителството или Министерството на образованието, но и всички настоящи и бъдещи родители. Но това няма как да се случи, ако все още ни е срам, че детето ни не е с чисто нови дрешки, обувки и огромен букет за госпожата на 15-ти септември и НЕ ни е срам, че е неграмотно на 24-ти май!

 

Препоръчваме ви още:

Кога ще тръгнем по "западния" коридор в образованието

Образова ли ни образованието?

Образователната система в Обединеното кралство

 

Последно променена в Понеделник, 14 Май 2018 10:24
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Теб те е страх от мен

Теб те е страх от мен

22 Окт, 2018 Истории

За Валери и Креслите

За Валери и Креслите

22 Окт, 2018 Истории

Този етап

Този етап

21 Окт, 2018 Добра форма

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам