Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Песента на учителя

Автор: Веселина Николова

Учителят във всяка епоха си има специфична мисия. „Е, какво толкова? Голяма мисия - влизаш, изпяваш си урока и си излизаш!” Такова е мнението на много хора. И нямам намерение да го оборвам. Само ще уточня, че става дума за доста разнообразно „пеене”. Всяко време - със своеобразието си. Ако продължим с музикалната аналогия, през годините са се изпълнявали и автентичен фолклор, и класическа опера, и джаз, и маршове, и строеви песни и какво ли още не. На днешните учители им се налага да се справят в епохата на попфолка и рапа, и да запазят баланса и добрия вкус - доколкото е възможно.

Учители в семейството ми има от поне 150 години, още от средата на 19-и век. Професията е същата, но педагогическите предизвикателства са напълно различни. Зависят от времето, в което ти е отредено да живееш.

Анастасия, едната ми прабаба по майчина линия, е осиротяла рано и е отгледана от леля си в манастир. Завършила е Шуменското педагогическо училище и на 16-годишна възраст е назначена за начална учителка в Каварна. Годината е 1887-ма.

29955791 10214259477294589 1115978748 o

Общността е малка, сплотена и жадна за знания. На прабаба ми й се налага не само да учи децата на четмо и писмо, но и да отговаря на всички въпроси и очаквания на родителите им. Няма право да не знае. Учителка е. Да речем някоя жена се интересува как да свари сладко от бели череши. Или как да скрои и ушие празнична дрешка на детето си. Прабаба ми няма представа, но трябва да се справи и то с чест. Вика жената да дойде на другия ден. Междувременно намира всички налични в читалището списания, в които има някаква информация по темата. Цяла нощ чете, търси подходящи рецепти или се упражнява да крои стари вестници. На другия ден с усмивка дава най-добрата рецепта, която е открила. Или скроява безупречно красива детска дреха. Времената са били такива...

Днес за секунди човек може да намери купища информация в Интернет по всяка интересуваща го тема. Предизвикателствата пред учителя пак ги има, но са различни.

24489662 m 1

Според мен основните задачи на педагозите в нашата действителност са две.

Първата е да подготвят учениците си за пожизнено учене.

Това е нужно не само за успешната професионална реализация, но и за личното добруване и щастие на всеки човек. В съвременните условия спреш ли да градиш и да се развиваш, започваш да деградираш. И колкото по-рано децата осъзнаят и приемат тази истина, толкова по-добре за тях.

Втората и още по-важна мисия на педагога днес е да дава на децата кураж, подкрепа и човешка топлина.

Никога преди не е имало такъв недостиг на доброта и любов. И тези едва прохождащи в живота хора страдат най-много от липсата на разбиране, на опора, на нежност. Един учител не може да компенсира недостатъчната родителска грижа. Може обаче да бъде като огънче, светещо в мрака. Да даде отдих на светло и топло на някоя изморена и премръзнала душа. Така тя ще събере сили да продължи по пътя си и да не се залута и изгуби. Пред учителя днес стои предизвикателството да напомня на децата най-важното - че имат крила. Те се нуждаят не от подрязване, а от окуражаване и простор, за да укрепнат и да се научат да летят. Такава е задачата на педагога днес.

„Изпяваш си урока”.

Да, Учителю. И по тази песен ще те познават. Ще те помнят. И ще преценят изпълнил ли си мисията си.


Препоръчваме ви още:

3 елементарни стъпки към дисциплината и уважението на учениците

Като майка и учител

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна

 

Последно променена в Понеделник, 02 Април 2018 20:51
Прочетена 2208 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Сами пишем себе си

Сами пишем себе си

25 Апр, 2018 Истории

Въпрос на оцеляване

Въпрос на оцеляване

25 Апр, 2018 Здраве

Удобното дете

Удобното дете

25 Апр, 2018 Възпитание

Майката не е само "инкубатор"

Майката не е само "инкубатор"

25 Апр, 2018 Добра форма

Бавачка или баба

Бавачка или баба

25 Апр, 2018 Възпитание

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on