logomamaninjashop

Гордея се с труда на моите родители

Автор: Мария Пеева 

Водили ли са ви като дете в работата на родителите ви? За мен това беше любимо преживяване. Затова и с такова удоволствие заведох Коко на подобно интересно събитие в Деня на будителите. Инвестор Медия Груп е единствената българска медия, която участва в инициативата на ООН, чиято цел е да запознае децата с работата на родителите си. Или както се пошегува Доника Ризова - нека знаят, че не пием кафе по цял ден.


Беше изключително интересно
и за децата, и за мен като гост. Разгледахме ефирната апаратна, студиото, нюзрума. Хлапетата видяха колко много работа има, за да може усмихнатата красива дама накрая да засияе от екрана и да ви разкаже какви важни неща са се случили днес.

Много ни хареса и в нюзрума, където редакторката Ваня и водещите Живка и Иван разказаха на хлапетата как се проверяват източниците, как се отсяват истинските от фалшивите новини и колко е важно да се чуят и двете страни по всеки противоречив въпрос. Оттук стана дума и за жълтите медии, чиято основна цел е да шокират и не може да се вярва на всичко, което пишат, защото не проверяват източниците си. Разказаха на децата и защо тези медии се казват жълти. Едно време жълтите вестници се отпечатвали на най-евтината жълта хартия и всички знаели, че трябва да имат едно наум за написаното там.

Жалко, че в наше време разликата не се вижда от пръв поглед. Но можете да ги познаете по статиите, които започват с Шок! Ужас! Скандал!

В студиото ни заведе режисьорът Стефан Милов, който разказа на децата как се реализира едно телевизионно предаване. За тяхна голяма радост ги поканиха да са водещи и те имаха възможността да седнат в специалните кресла и да участват в репетицията на най-новото предаване Бизнес среща. Неда Кралева, прекрасната водеща, която виждате до Коко, вече четвърта година посещава проекта и не само е готова за асистент на Доника, но и е решила да стане журналист.

23140375 10203874093969441 321973961 n


Следобед ни взе един специален черен бус.
Е, не чак брониран, но за сметка на това суперкомфортен, и с групата хлапета, досущ ВИП персони, посетихме още участници в “Гордея се с труда на моите родители” - три големи финансови институции - СиБанк, ОББ и ДЗИ. Сградата, която помещава трите компании, е на цели 24 етажа и е една от най-високите и модерни сгради в България. След малка почивка посетихме фронт офиса, където децата видяха отблизо и дори надникнаха вътре в истински банкомат. Видяха и броячна машина и се запознаха с други технологични особености на работата на банките, които ги заинтригуваха. Касиерката им показа как да разпознават фалшивите банкноти. Дори си поговорихме за това какво означава парите да са евтини или скъпи и защо е добре за всички банките да са стабилни. После г-н Кьосев им разказа за парите и банките и се оказа, че работата на банкера не е чак толкова скучна, колкото може би някои си мислят. 

Накрая, естествено, дойде трезорът, където се съхраняват ценните вещи. Показаха ни не само сейфовете, но и как камерите наблюдават и заснемат всичко. Бяха заснели дори нашата малка банда, която търсеше съкровища из неизползваните сейфове. А накрая хлапетата се срещнаха с един топ-топ мениджър - главният изпълнителен директор на СиБанк и ОББ г-н Петър Андронов. Директорските столове в кабинета и тези в заседателната зала се оказаха съвсем удобни и за децата. Кой знае, може и те някой ден да седят в такива. Но най-много им хареса масата, на която имаше огромно шоколадово съкровище за всички малки гости. С този шоколад г-н Андронов направо ги спечели и когато накрая попита дали някое дете иска да стане банкер, имаше гора от ръце.

23140369 10213056368937632 1867732042 n

Изгледът от кабинета на изпълнителния директор
23201680 10213056370657675 1211657822 nСтолът му е много удобен, нали :)

23146222 10213056373097736 545612910 nИ на мен ми хареса изгледа от този кабинет
23192739 10213056375377793 2073998988 nНа децата повече им хареса изгледа отвътре
23146076 10213056377257840 733329521 n
Деница иначе е мениджър корпоративни комуникации, но този ден беше нашият екскурзовод, който ни разведе из банковите потайности.
23163483 10213056386578073 1708802557 nЗаседателната зала на Управителния съвет. Мисля, че ни отива :)

Каквито и професии да изберат децата ни някой ден, със сигурност е чудесно веднъж годишно да посетят работното място на родителите си и да видят какво правят мама и татко по цял ден и защо понякога се връщат толкова изморени, а друг път - толкова усмихнати. Ще е чудесно, ако повече фирми се включат в инициативата за следващия Ден на будителите.

 

 *****

Проектът „Гордея се с труда на моите родители” възниква като идея на компаниите-членки на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Целта му е да помогне за решаването на проблема с влошаването на качеството на образованието, липсата на връзка между образованието и реалния бизнес, липсата на кариерно образование и ориентиране в училищата. А съвременните изследвания показват, че днешните деца ще имат в живота си по няколко професии, ще имат нужда постоянно да овладяват нови технологии и умения, да се адаптират много бързо към променящите се условия за работа, да бъдат приспособими, креативни и независими.

В момента много младежи избират просто място, където да учат, вместо професия, която желаят да работят. В училище децата нямат възможност да се запознаят с различни професии; да разберат какви лични качества, знания и умения трябва да притежават; къде и как могат да ги придобиват и развиват. С този проект се работи за решаването на тези проблеми, като поставим на фокус ценностите – на труда, старанието и ученето, като ги пренесем на територията на нашите работни места, за да покажем на децата реална работна среда, да ги срещнем с професионалисти, да им покажем в друга светлина работата на техните родители и да им припомним, че за да постига успехи, човек трябва да продължава да учи през целия си живот.

 

Препоръчваме ви още:

Бизнесът трябва да влезе в училище

Мечта за работа vs работа мечта

Какъв да стана

Последно променена в Сряда, 01 Ноември 2017 17:36

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам