Природата ще реши проблема, но скъпо

  • 30 Май, 2017

Темата за ваксините никога няма да загуби популярност. Докато у нас все още се водят спорове „за“ и „против“, в Италия отново направиха имунизациите задължителни. Поводът, разбра се, е бумът на морбили, който здравните власти констатират в последните няколко години. Ваксинирането е задължително в държави, в които нивото на обществено съзнание не е особено високо. За коментар по последните случаи на болестта у нас и последствията от нея поканихме д-р Валери Велев.

В Пазарджик вече има пет случая на морбили, но това, което ни шокира, е, че при два от тях в картона на детето е вписано, че е ваксинирано, а се оказва, че не е. Възможно ли е да се установи, че имунизация не е правена и какви изследвания се правят?

За съжаление така е и в много други случаи, за много други ваксинопредотвратими болести. Когато ви имунизират срещу дадено заразно заболяване, или го преболедувате, в кръвта ви се образуват специфични антитела срещу причинителя. Със специализирани изследвания титърът, т. е. стойностите на тези антитела, могат да бъдат изследвани и да стане ясно дали сте защитен чрез ваксина или преболедуване. Разбира се, генетично ние сме различни и не всеки от нас изработва достатъчно количество антитела, но ако са приложени двете последователни дози на ваксината за морбили само 2% от популацията няма да са отговорили адекватно. Тях очакваме да ги пази „стадният имунитет“. С две думи, има лабораторни тестове да се потвърди имунизацията, но е скъпо, трудоемко и не е законово регламентирано.

Ще има ли санкции за лекарите, които са вписали фалшива имунизация?

Не разбирам от право, но трябва да има. Ако не се измъкнат чрез юридически хватки, би трябвало да отговарят за документно престъпление.

Ще има ли санкции за родителите?

Ще дам същият отговор. Ако се окаже, че са настоявали не само да не се имунизират децата им, но и да получат фалшив документ за извършена процедура, трябва да бъдат наказани много по-строго от стандартна глоба.

Мислите ли, че проблемът с негативното отношение и избягването на ваксини може да се реши в обозримо бъдеще и по какъв начин? Настроенията между родителите са на двата полюса.

За жалост природата в обозримо бъдеще ще реши проблема, но на висока цена. Виждате, че по-масовият отказ от ваксинации бързо води до повишаване на заболеваемостта и дори до завръщане на забравени инфекциозни болести. Когато обществото се опари от собствената си глупост, разумът ще се завърне.

Според някои родители е по-лошо да излъжеш, че ваксинираш, за да запишеш детето си на градина, отколкото да не ваксинираш, но и да не се криеш. Вие на какво мнение сте? Мислите ли, че тази практика е опасна и кой е най-застрашен от нея.

И аз мисля така. Когато излъжеш, че си ваксинирал детето си, лишаваш другите от избор как да постъпят. Те смятат, че са пратили детето си в защитена среда, а ти ги мамиш. Най-застрашени отново са децата, които не са достигнали възраст за имунизация или са неимунизирани по здравословни причини.

Смятате ли, че ако родителите имат правото да не ваксинират децата си, и ако се отделят детски градини за неваксинирани деца, проблемът с вписването на фалшиви ваксини ще се реши?

За жалост не. Документът вече може да няма значение, но децата общуват помежду си не само в детските заведения. Проблемът си остава в парка, на кино и къде ли още не. Родителите, които съзнателно не ваксинират децата си са опасни. Тяхното ретроградно и псевдо-интелектуално мислене вреди освен на собствените им деца, и на чуждите.
 

MA8AekqД-р Валери Велев е завършил медицина в МУ София. Има признати специалности по медицинска биология (2008 г.) и медицинска паразитология (2015 г.), специализант е по инфекциозни болести от 2016 г. От 2013 г. e докторант по докторска програма „инфекциозни болести" към МУ София. Клиничните му интереси са детски инфекциозни болести, паразитози, чревни инфекции. От 2004 до 2011 г.  е асистент и главен асистент в Катедра по биология на МУ София. От 2011 г. е асистент в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ София и лекар в Детска клиника на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров". 

Мнението на специалиста можете да прочетете и в текста Морбили - рискови групи, мерки и усложнения, още по темата ще намерите и в С какво ли да наплашим родителите днес?

 

Последно променена в Вторник, 30 Май 2017 10:08
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам