Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Цяло село е нужно,
за да се отгледа едно дете.

Тези страшни лекари!

  • 01 Мар, 2017

Въпрос от родител: Детето ми се страхува от лекарите. Още на входа на поликлиниката изпада в паника и е невъзможно да го успокоя, нищо не помага, никакви уговорки. Как да му помогна да се справи със страха си?

Нека сме реалисти - децата, които обичат лекари, са описани в Червената книга. Напълно обяснимо е. Да погледнем на нещата от тяхната невръстна гледна точка. Лекарите са хората, които те докосват без разрешение, понякога ти причиняват болка, нарушават границите ти. Освен това обичат да командват: „вдигни си блузката, дишай, не дишай, отвори уста, изкашляй се“ и т.н. На всичко отгоре, родителите, които трябва да те защитят от тези „страшилища“ ги слушат, изпълняват техните „заповеди“, имат тревожни лица, дори им позволяват да ти правят инжекции и други неприятни процедури. Вероятно така изглежда прегледa в очите на малкия човек. Как можем да му помогнем да се справи със страха си от „хората в бяло“?

 

Първо, ще трябва да се избавим от собствените си страхове и притеснения.

Знаем, че в поликлиниката ще трябва да преживеем поредната истерия, детето ще крещи, ще тича из цялата поликлиника и всеки срещнат ще ви пита: „Чие е това дете? Защо така реве?“. Детето „чува“ този наш „вътрешен“ разговор. Усеща тревогата ни и неговата собствена тревога нараства успоредно с нашата. Попива като гъба емоционалното ни състояние.

 

Второ, ще трябва отрано да го подготвим за „похода“ в поликлиниката, обяснявайки му всяка дума, всяка стъпка, която предстои: „Сега ние ще отидем в поликлиниката. Ти не обичаш лекарите, но трябва да те прегледат. Нашата лекарка ще те прослуша със слушалката, ще ни каже какво да правим по-нататък.“ или „Ние отиваме в поликлиниката, ще се качим на втория етаж, ще почукаме на вратата на кабинета, ще влезем в него. Аз ще бъда с теб, ще те гушна, ще се държим за ръка, докато лекарят те преглежда.“

Колкото по-подробен и по-спокоен е разказът ни за предстоящите процедури, толкова по-уверено ще бъде детето.

 

Трето, вкъщи можем да проиграем ситуациите с посещението при лекаря.

Можем да „заведем“ плюшеното мече на доктор. Да разиграем преглед с играчки от медицинския комплект. Или нека детето поеме ролята на родителя, а ние да се превъплътим в уплашеното от лекаря дете. Можем да се тръшкаме, да ревем сърцераздирателно и да се търкаляме по земята, а „родителят“ да се опита да ни успокои. Така детето има възможност да види реакциите си отстрани и да оцени собствените ни усилия да наложим спокойствие, изпълнявайки функцията на родител.

 

Четвърто, в ситуация, в която е невъзможно детето да бъде успокоено, можем просто да го прегърнем силно и кажем: „Знам, че те е страх, но аз съм с теб и всичко ще бъде наред".

 

Пето - нека винаги има награда. В някои кабинети педиатрите предлагат близалка на всяко прегледано дете. Ако вашият лекар не го прави, можете вие да му я дадете след прегледа.

Янка Петкова

 

 

Последно променена в Сряда, 01 Март 2017 10:41
Прочетена 1795 пъти

LIVING DINOSAURS SOFIA 300x250

  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook