5 детски състояния, които изискват незабавна медицинска помощ

 • 25 Апр, 2016

С някои леки детски болежки мама може да се справи и сама. Но следните пет състояния с характерни симптоми изискват неотложно да потърсим 112 или лекарска помощ.

Много важно е да запазим спокойствие при всички случаи, защото децата като лакмус улавят настроението на мама и допълнителният стрес от нашето притеснение може да влоши състоянието им. В никакъв случай не си позволявайте да изпадате в паника, дори при третото описано състояние, (което лично мен изпълва с ужас), защото паниката ще ви попречи да реагирате адекватно и да спасите детето си. Дишайте дълбоко и действайте хладнокръвно.

 

1. Бронхиолит – представлява вид бронхит, при който се възпаляват бронхиолите, най-малките въздухоносни пътища в белия дроб. Най-опасен е при деца до годинка. Симптомите наподобяват тези при „настинка“ – температура, запушен нос, честа кашлица, но особено характерен симптом за бронхиолита е учестеното дишане, посиняването на устенцата, видима отпадналост и липса на апетит на бебето. Моят педиатър винаги ме съветва да следя честотата на дишането, докато детето спи – над 60 вдишвания в минута е признак на бронхиолит. Бронхиолит може да се развие за часове от най-обикновен респираторен вирус. При бебета задължително се лекува в болница. Обикновено с инхалации с медикаменти, при нужда с антибиотик. Предписва се и сироп за отхрачване.

 

2. Псевдокруп – възпаление на ларинкса, което води до оток и стеснение на горните дихателни пътища. При малките деца е особено опасен, защото техните пътища са още тесни и неразвити. Най-характерен симптом е лаещата кашлица и дрезгав глас. Проявява се обикновено нощем. При тежки случаи ми се е налагало да викам спешно „Бърза помощ“, които поставят инжекция урбазон, след което педиатърът обикновено предписва лечение, което винаги включва инхалации и противоалергични медикаменти. Понякога се налага и болнично лечение.

 

3. Тежка алергична реакция – анафилактичен шок. За разлика от леките алергични реакции, които са често срещани, проявяват се с леки обриви по тялото, хрема, сълзене от очите, сърбеж и се лекуват с антихистаминови препарати по лекарско предписание, то тежката алергична реакция е ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩА и изисква незабавна лекарска намеса. Може да бъде предизвикана от някои храни или ужилване от насекоми. Характерен симптом е оток на устните и очите, световъртеж, загуба на съзнание. Може да има повръщане и диария. При подобни симптоми НЕЗАБАВНО повикайте 112, като задължително споменете АНАФИЛАКТИЧЕН ШОК, за да реагират спешно. После сложете детето да легне по гръб, с възглавници под краката, не давайте вода, но дайте противоалергично средство, ако разполагате с такова. Опитайте се да успокоите детето, сложете студен компрес на очите и гърлото. Аз винаги държа вкъщи ампула метилпреднизолон за инжектиране при крайна необходимост. Тук става въпрос за броени минути, затова действайте изключително експедитивно! И пак напомням, първото, което трябва да сторите е 112!

 

4. Силно разстройство, придружено с висока температура – при децата бързо водят до обезводняване и понякога се налага болнично лечение. Необходимо е спешно да се посети лекар, който да назначи лабораторно изследване на изпражненията, (нарича се фецес) за да се установи причината за разстройството. Моят педиатър обикновено пуска следните изследвания:

 • Ротаденовирус
 • Салмонела
 • Шигела
 • Ешерихия коли

Според резултата се назначава и лечение.

Това, което облекчава състоянието и може да се даде още преди да са излезли резултатите е:

 • пробиотик (аз предпочитам биогайа),
 • електролит за пиене (примерно хидратин алфа), който възстановява водния баланс,

За хранене – лечебна хумана, оризова вода, сок от моркови.

Незабавно въвеждам строга диета без сурови плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти.

 

5. Инвагинация – представлява вмъкване на сегмент от червото в по-широката му част. Най-често се случва до 2-годишна възраст. Симптомите са остра болка на пристъпи, повръщане, отпадналост на детето, понякога спира и да се изхожда. Възможна причина е въвеждането на нови, трудносмилаеми храни като боб, да речем. Лекува се в болница със:

 • Пневмоколоскопия – обикновено вкараният при налягане въздух успява да изкара инвагининирания сегмент.
 • Оперативно лечение – когато пневмоколоскопията не даде резултат.

 

Кого да потърсим за помощ в изброените пет случая?

 

112 биха дошли само за номер 2 и номер 3 (псевдокруп и анафилактичен шок).

 

За номер 1 и 4 (бронхиолит и диария) търсете педиатъра си.

 

За 5 (инвагинация) можете да отидете направо в „Пирогов“, ако сте в София. Ако сте в провинцията, обърнете се за насоки към педиатъра си. Но състоянието е спешно, така че не чакайте приемния му ден и час, а смело го притеснявайте по телефона. Наистина е наложително.

 

Прочетете още: 

Препоръките на д-р Масларски

Ранна диагностика на психични проблеми

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 09:38
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
 1. Най-популярни
 2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Къде живееш?

Къде живееш?

16 Окт, 2018 Истории

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Шерше ла суп

Шерше ла суп

14 Окт, 2018 Забавно

Добра свекърва

Добра свекърва

13 Окт, 2018 Отношения

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам