logomamaninjashop

Колко са 1300 грама?

  • 14 Юли, 2018

Автор: Ирина Тодорова

Вземете едно кило захар. Добавете 3/4 кофичка кисело мляко. Извадете теглото на съда, в който сте ги поставили. Сега вече знаете колко са 1300 грама.

А знаете ли как се обичат 1300 грама?

Обичат се със свито сърце и стиснати зъби. Без въпроси, без планове, без мечти, без очаквания. 1300 грама се обичат по начина, по който се гледа страшен филм - със скрити зад дланите очи, които надничат през тънък процеп между пръстите. Сякаш така филмът е по-малко ужасяващ, сякаш полувидяното не предизвиква чак такива тръпки и от него косите ти не настръхват със същата сила. 1300 грама живот са една голяма въпросителна и една вцепенена майка с предпазливо сърце. 1300 грама живот са колело, което може да тръгне във всяка една посока. А по пътя нагоре, знаем, дишането е най-тежко. Пред 1300 грама в стъклена кутия си повтаряш само, че не трябва да плачеш, че не трябва да усещат твоята слабост. Защото ти си техният оптимизъм, ти си глътката въздух, която липсва. Ти си целият им свят. Или поне до вчера е било така. А днес стоиш, с напоени в дезинфектант ръце, и тихо пееш "Зайченцето бяло". Просто нищо по-жизнеутвърждаващо не ти хрумва. 
Представете си как утре съвсем внезапно се събуждате на друга планета - без предупреждение, без кислороден апарат, без предварителна подготовка, с неприспособени към местната атмосфера дробове. Каква по-голяма победа от това да оцелееш. Какво по-голямо чудо от равномерното дишане и учебникарското лъб-дъб на сърцето.

Животът е вълшебство, а вълшебството не е нищо друго освен съвършен наниз от благоприятно стекли се обстоятелства.

Знаете ли каква невъобразимо голяма и важна част от съществуването ни може да виси на тънката струна на случайността? Да се дължи на това да се родиш в подходящото време и на подходящото място. Да се дължи на:
- такси, което идва навреме
- на слаб трафик по софийските улици
- на доктор, който лети към теб
- на професионалист, който те посреща по най-добрия начин с оглед на ситуацията, и екип, който се грижи за теб, докато си готов за новия свят
- на нужната апаратура и специалисти, до които - по дяволите! - не всички имат достъп

И на приятел, който да преведе родителите ти през най-тъмните гори, търпеливо и компетентно. 

Това е Захари, който трябваше да се появи около имения си ден, 5 септември. Роден на 13 юли преди точно 1 година! 

P. S.: И ако утре тръгнете да подценявате някого, само си помислете, че може да е победител в подобна гигантска битка.

Прочетохте ли Препоръките на д-р Масларски за летния сезон?

11529654 m

 

За недоносените деца в България

Всяка година около 6500 бебета у нас се раждат преждевременно. Всички те, както и техните родители, имат нужда от навременна, достоверна и достъпна информация, ранна подкрепа в най-трудните моменти, дългосрочен ангажимент от мултидисциплинарен екип, който да им помогне да преодолеят с по-малко трудности различните последствия, които ранното раждане може да има върху детето. Тази подкрепа все още не е част от системната грижа, която здравната система предлага на тези деца и техните семейства. Това води до проблеми, съпътстващи цялото развитие. А много от тях могат да бъдат избегнати или редуцирани, ако бъдат установени и лекувани навреме. Семеен център за недоносени деца „Малки чудеса" предоставя възможност за консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – лекар, психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, консултанти по кърмене. Центърът е място, където родителите да могат да се срещат, да обменят опит и да се подкрепят взаимно. Целта на всички специалисти и доброволци, ангажирани в създаването на Центъра е възможно най-много деца да получат шанс за спокойно и пълноценно детство. 

Препоръчваме ви и 550 грама живот.

Последно променена в Събота, 14 Юли 2018 01:42

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам