logomamaninjashop

Може ли сладолед?

  • 05 Авг, 2018

- Може ли сладолед?

- Стига толкова, ще те заболи гърлото!

Този разговор е провеждал всеки, който някога е бил дете, а после и родител. Лекарите обаче твърдят, че напразно ни плашат със студените лакомства.

„Не пий студено!“, „Изчакай сладоледа да се размрази!“, „Не почвай динята, преди да се е стоплила!“. Страхът от студените храни и напитки ни преследва едва ли не от раждането. Дали е основателен? Ето какво мислят специалистите.

Плюсовете и минусите

Татяна Буцкая, педиатър и популярен блогър, признава, че се отнася скептично към сладоледа.

Първо, сладоледът не е продукт от детското хранене. Затова не бързайте да го давате на детето, преди да е навършило 2-3 години. Четете описанието на състава му. Търсете натуралните продукти.

Второ, не забравяйте, че сладоледът е десерт. Лесноусвоимите въглехидрати не са за предпочитане в ежедневното детско хранене. Излишъкът на сладко може да наруши баланса на чревната микрофлора, да потисне изработването на соматропин в организма (това е хормонът, който стимулира растежа), в отделни случаи може да причини диабет.

Трето, сладоледът е много калоричен продукт. Енергийната стойност на популярното ескимо например е около 270 калории. Ако изяде два сладоледа, малкото дете ще получи 540 калории. Това на практика е ¼ от енергийната стойност на менюто на ученик в началния курс. Затова, ако детето не се оплаква от липса на апетит, не пропуска хранене и има склонност към затлъстяване, е по-добре да не консумира сладолед.

Детето яде твърде много сладко

ise4

Няма да се разболее

Може ли сладоледът да те разболее през лятото? Този въпрос изниква всеки път, когато дребосъкът помоли за любимия си десерт. Подобни опасения са излишни. Инфекциозните заболявания се появяват не заради студа, а заради бактериите и вирусите. Ако детето е здраво, смело купувайте сладолед. Проблем може да има само в два случая:

1. Ако има хронично огнище на инфекция (възпаление на сливиците, аденоидит, тонзилит, хроничен отит). В този случай сладоледът може да е провокиращ фактор.

2. Ако детето е в процес на разболяване. Възможно е микробният агент вече да е попаднал в организма и появата на първите симптоми да е въпрос на време. В този случай сладоледът е катализатор на заболяването. Под влиянието на студа кръвоносните съдове се свиват, получава се спазъм, в кръвта постъпват по-малко лимфоцити и защитните сили на организма отслабват. Особено изразен е този ефект, ако детето изяде няколко сладоледа за ден.

Все пак, в някои случаи, сладоледът има почти лечебен ефект (при болки в гърлото, по време на херпангина например). Сладоледът може да облекчи болезнените усещания при отит и ангина, при условие, че детето боледува за пръв път и не са станали хронични. Под въздействието на студения сладолед отокът спада и възпалителният процес се забавя.

Препоръките на д-р Масларски

ise2

Как работи студеното

Лекарите казват, че сам по себе си студът не вреди на детето. Някои педиатри твърдят, че сладоледът може дори да бъде полезен като източник на калций и начин за закаляване на носоглътката. Популярният детски лекар д-р Комаровски също е привърженик на тази теория.

„Детското гърло не се бои от студа, това е предубеждение с вековни традиции. Ако давате на детето хладни напитки системно, то никога няма да разбере какво е ангина. Възрастните обаче сами пускат болестта в организма, защото от ранно детство затоплят всичко, което предлагат - започва се с подгряването на млякото, а после и на всичко останало.“

Ето как с няколко стъпки може да се закали носоглътката, според д-р Комаровски.

Първата стъпка е да престанете да топлите всичко и да давате на детето да пие вода или мляко със стайна температура.

Втората стъпка е да научите детето, когато пие студена напитка от хладилника (или такава, в която има лед) да задържа течността в устата си, преди да преглътне.

Третата стъпка е хапването на сладолед на малки порции.

Четвъртата стъпка е да замразяването на сок или компот и предлагането им като леден десерт.

Подобен подход е уместен, когато детето е напълно здраво. Ефектът от закаляване на носоглътката е видим при редовен контакт със студа.


Източник: wday


Препоръчваме ви още:

6 типични грешки при закаляването

Последно променена в Неделя, 05 Август 2018 10:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам