logomamaninjashop

С какво може да ни е полезен логопедът

  • 06 Мар, 2018

Автор: Милена Макавеева

Реших да напиша тези редове по случай 6-и март - Международен ден на говорната и езикова терапия и професионален празник на логопедите в България. По този повод в повече от 40 кабинета в различни градове ще бъдат проведени безплатни консултации. (Списък ще намерите в края на статията). Надявам се искрено, че ще посрещнем празника си през 2018 г. с усещането, че са разбити митовете за посещение при логопед след 5 –тата година на детето, а също и за: „Не се притеснявайте, ще го израсте.“ В епохата на интернет, форуми и какво ли още не, като че ли все още има неяснота за това с какво би могъл да ни помогне един логопед. Със сигурност това е специалист, който трябва да има много добър поглед над детското развитие, който борави с различни тестове и методки, който може да работи в екип с педиатър, невролог, рехабилитатор, физиотерапевт, ортодонт, психолог, сензорен терапевт, учител.

Какъв специалист е логопедът: това е човекът, в чийто компетенции е оценката на говора (произношение на звуковете, гласообразуването, дишането по време на говор), езиковите способности (разбиране на езика и съответно продукция, както и сегментираното изследване на семантичната, прагматичната и граматична страна на продукцията).

Логопедът наблюдава и невербалната комуникация или езика на тялото в контекста на общуването – насочването на поглед, мимика, интонацията на гласа, позата на тялото и движенията му, жестовете.

Този специалист обследва състоянието на лицевата и орална мускулатура – структура, тонус, амплитуда на движение, орално-моторни механизми. Това е важна и необходима част от логопедичната оценка не само в случаите, в които е ясно, че има проблем, например при децата с вродени цепнатини (на устна, твърдо и меко небце) или с диагностициран фациалис (парализа на лицевия нерв). Не бива да се забравя фактът, че говорът е мускулно организиран процес и могат да бъдат наблюдавани множество дискретни трудности във функцията на оралната и лицевата мускулатура без непременно да има медицинска диагноза. Човешката реч изисква специфично и сложно координиране на мускулни усилия, които се научаваме да контролираме спонтанно – през имитацията и автоматизираме благодарение на собствения опит. При някои от децата това изисква повече време и усилия и не се овладява гладко и естествено, което е сигнал за по-внимателно наблюдение и обследване.

Логопедът се интересува от начина на хранене на детето, особено ако то е малко – ще ви пита не само за това какво конкретно яде то (вкусове, консистенции, вид на храната), но и за това какво точно прави с нея – дъвче ли добре, слага ли само хапка в устата си, има ли изисквания към средата, за да се храни спокойно, може ли и иска ли да справя само с ръце и/или прибори. Тези детайли са информативни не само защото храненето е процес и общуване и е свързано с културата и навиците в семейството, но и показва още веднъж състоянието на оралната мускулатура. Добре е да помним, че храненето и говорът използват една и съща мускулна база.

logoped1

Логопедът ще наблюдава играта с предмети и играчки и ще проследи дали тя е целево ориентирана, дали е споделена с родителите и доколко детето може да продължи зададен от възрастните модел на манипулиране с обекти. Ще проследи идеацията, моторното планиране, пресъздаването на важни за детето персонажи. Да не забравяме, че играта е най-мощният двигател на детското развитие.

Ако детето е голямо и е ограмотено, логопедът ще проследи писането, четенето, уменията за преработка на слухово възприет текст и сметните операции. При констатирани проблеми, би могъл да прецени дали детето има нужда от повече време за овладяване на материала, или се касае за специфично нарушение в уменията за учене. Важно е да знаем, че диагнозата „дислексия “ не е редно да бъде поставяна преди края на първи клас.

Кога да се обърнем към логопед: най- точният отговор е - когато почувствате притеснение, независимо от възрастта на детето, потърсете мнение на специалист, той ще прецени дали може да бъде полезен и с какво.

  • Ако детето е с проблем на развитието, например е родено недоносено, има заплашеност от церебрална парализа, има констатиран генетичен синдром, епилепсия или структурен проблем от типа на вродена цепнатина на устна и или небце и други, логопедът помага от първия ден от живота. След оценка на възможностите на мускулатурата и орално-моторните механизми се прави програма за стимулиране, която е част от цялостен рехабилитационен комплекс. Квалифициран хранителен терапевт би могъл да обучи родителите за това как да хранят бебето – като възможни позиции, като стимулиращи масажи и т.н. Търсете логопед, който има опит в ранната интервенция.
  • Ако детето е отключило плавностни проблеми, не се колебайте да потърсите консултация, дори във възрастта на физиологичното заекване. Специалистът би могъл да помогне със съвети относно комуникативни стратегии и игри, свързани с тренировка на дихателите умения. Такъв тип консултация е възможна след 2,6-годишна възраст.
  • Ако детето има затруднения с храненето – с прехода от хомогенна към твърда храна, с уменията за дъвчене, или има сериозна избирателност по отношение на храните – можете да потърсите консултация с логопед – хранителен терапевт.
  • Ако детето закъснява с проговарянето, не се колебайте да потърсите консултация, независимо от ранната възраст. Послушайте интуицията си и не отлагайте във времето, понякога именно ранното начало на интервенция е ключов фактор за успешната терапия.
  • Ако детето има артикулационно нарушение можете да направите консултация веднага щом усетите, че грешките в речта са устойчиви. Счита се, че успешна терапия може да се проведе след 4-годишна възраст на класическо артикулационно нарушение, тъй като тогава е възможно осъществяването на волеви контрол от страна на детето.
  • Ако детето има беден речник, говори аграматично, има трудности с това да разкаже какво му се е случило, потърсете логопед с опит с езикови нарушения. Той би преценил дали се касае за просто изоставане или за специфично нарушение в езиковата компетенция Добре е при късно проговаряне да бъде проследено и езиковото развитие.
  • Ако детето или възрастният са претърпели инцидент, който е предизвикал разпад на езиковата система, консултация и терапевтична намеса се извършват след острия период около инцидента – инсулт, черепно-мозъчна травма и т.н.

logoped2

Логопедът далеч не е само човекът, при когото да отведем детето си, в случай че произнася някои звукове неправилно. Иска ми се с тези няколко реда да ви насоча да мислите за този специалист като за човек, който е компетентен и способен да промени качеството ви на живот. Това със сигурност е фигурата от помагащите професии, до която можете да се допитате и да си колаборирате от най-ранна детска възраст, стига да сте на една вълна с уеднаквени цели и добра мотивация. В случай че логопедът не констатира проблем с малчугана, може да ви даде насоки за стимулиране, игри и развиване на комуникативните умения, може да ви успокои и предложи работещи стратегии за овладяване на социални правила и учене. В случай че сте минали през диагностика и е констатиран някакъв комуникативен проблем заявката ви може да бъде за терапия – тогава е добре да прецизирате с логопеда близките и дългосрочните си цели, както и възможностите, които той/тя е в състояние да предложи за реализирането им.

Имайте предвид, че от една среща би било трудно да бъдат коментирани крайни констатации, по-скоро е възможно да се разискват работни хипотези, които да бъдат отхвърлени или потвърдени във времето. Ако това, което сте чули, не асоциирате с детето си, не се колебайте да се консултирате с друг логопед.

Когато заявката към логопеда е по посока на терапевтична намеса са важни няколко неща:

  • Уверете се, че имате доверие на този човек.
  • Имате право на пълна информация относно това, което се прави с детето ви, така че няма непозволени или глупави въпроси.
  • Ако терапевтът успее да предразположи малчугана, то той ще прави и много трудните за него неща в името на този значим възрастен, т.е., важно е детето да харесва човека, с когото работи, и да идва с желание.
  • Вярвайте в успеха на детето си, независимо от тежестта на диагнозата и темповете на подобрение.

Успех!

************** 

Препоръчваме ви още:

Още не говори, но всичко разбира - дали е така? 

Хранителни умения при малкото дете 

Игри с бебето през първата година

 

Логопеди, които участват в инициативата за безплатни прегледи днес. Не забравяйте да се обадите предварително да си запишете час:

Клиника за стимулиране на комуникацията Пумпелина
логопед Нина Йорданова
Безплатни логопедични консултации в периода 5-9 март
за деца до 3 години
от 12:00 до 17:00ч.
На адрес: жк. Изток, ул. Николай Островски 5
Записване: 0896777139 или 0899988626, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Логопедичен кабинет - Доника Борисова
Логопед: Доника Борисова
Безплатни консултации в периода 5-11.03.18
от 14:00ч. до 17:00 ч. с предварително записване по телефон или имейл
На адрес:
София, кв. Младост 1А, Търговски център City point , номер 50, ет.2
Тел. 0882 911 888
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.bglogoped.com

Логопедичен център "ЕЛБО"
логопед: гл. ас. д-р Елена Бояджиева-Делева
Безплатни консултации в периода 6-16.03.2018 г.
София, ул. "Драговица" 8
Предварително записване на час на тел. 0887 204 765
За повече информация: www.logoped-elbo.eu


Детски истории - Обединена терапевтична практика
Логопед: Светлана Картунова
На 6-ти март безплатна консултация от 10:30 и от 15:10ч 
За контакт - 0887454868 
Орлов мост - бул. Цариградско шосе 23


Логопед: Арпи Анжилиан Масихи
Консултации на 05.03 между 09:00 и 12:00 с предварително записване на час
Адрес : ул. "Антим I " N°77
Телефон: 0886166065


Логопед: Румяна Иванова
Име на практиката: Думи с Руми
Телефон за връзка:0898437410
Адрес на кабинета: бул.Цариградско шосе 23
Страница във Facebook:
https://www.facebook.com/dumisrumi/

Център за детско развитие "Шарен свят"
Логопед - Ася Йончевска
Безплатни логопедични консултации в периода 5 - 8 март от 10 до 13ч.
Адрес: София, кв. Иван Вазов, ул. Бурел 9
Записване след предварително уговорен час на 0888 71 44 69
https://www.facebook.com/sharen.svyat/

Логопедичен кабинет - “НА ЛОГОПЕД”
Логопед: магистър логопед Цветомира Бойчева
Безплатни консултации в периода: 6-11.03.18г.
Предварително записване на час: тел.: 0888788007
Адрес: гр. София, жк. Гевгелийски, ул. “Сава Михайлов”, бл. 12 За повече информация: www.nalogoped.com

Логопедичен център “Стъпка напред”
Логопед: Яна Илчева
На 06.03.2018г. от 08:30 до 13:00ч.
Адрес: бул. “Арсеналски” 65, вход 1, офис 3
www.logopedi.bg
тел. +359 886 740 645

Логопедичен кабинет "БЕЛОСНЕЖКО и децата"
логопед Александра Михайлова
в периода 5-9 март
от 10:00 до 16:00ч.
Адрес: ж.к. Младост 3, бул. Александър Малинов 51А, ет.1
За записване: 0876 066 012

Център за социална рехабилитация и интеграция "Щастливи заедно"
Логопед: Катя Николова
Безплатни логопедични консултации в периода 5-9 март 2018г.
адрес: кв. Лозенец, ул. "Голо бърдо" № 6
Предварително записване на час на телефон: 0899/16 99 41

Логопедичен кабинет :Вера Качулева
Логопед:Вера Качулева
Безплатни консултации в периода 6-8март от 13-18ч.
Телефон за връзка:0899683451 
Адрес:Улица “цар Асен “ 37

Терапевтичен кабинет "ЛИНА"
Логопед: Веселина Тонева
Безплатни логопедични консултации в периода 5-11 март
от 09:00 - 16:00 ч.
адрес: бул.Васил Левски 114
Записване за консултация на тел. 0896975516
Сайт: logoped-lina.com 

Студио "Амалтея"
Логопед: Лилия Янчева
В периода 1- 10 март безплатна консултация и диагностика на половин цена
Адрес: ул." Гургулят" 24 
тел: 0898471053
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
FB: studio Amaltea 
www.amalteya.org

Логопедичен кабинет "Светулките"
безплатните консултации са след предварителна уговорка за дните от 6ти до 9ти март 
записване на телефон: 0888913007 и 0887831313
адрес: бул.Евлоги и Христо Георгиеви 56

Логопедичен кабинет - "Радостина Аврамова"
Логопед: Радостина Аврамова
Адрес: жк. Люлин 9, бл.964 (партер)
тел. за връзка: 0886/177359
www.logoped-sofia.net
Безплатни консултации: 
Понеделник (05.03.2018 г.) от 09:00 ч. до 13:00 ч.
Вторник (06.03.2018 г.) от 12:00 ч. до 14:00 ч.
Сряда (07.03. 2018 г.) от 15:30 ч. до 18:30 ч.
След предварително записан час.

логопед Красимира Стоянова
на 5 и 6 март от 14 до 16 ч. 
телефон: 0896063248 
Адрес: бул. Бъкстон 40, ет. 2

Логопедичен кабинет " Палечко и Малечка"
Логопед: Ели Савова-Делева,Люба Венкова, Кети Димитрова
Мая Берова,Гергана Илиева
Безплатни логопедични консултации на:
06.03.2018г. от 9 до 13 часа 
09.03.2018г от 9 до 16ч. 
Адрес: жк. Младост 1, бл. 55
Предварително записване на тел: 0883397551 или email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Детски център " Деца слънца " 
Логопед: Деница Енева
гр. София, бул. Цариградско шосе 19
6 март 17:30 до 19:30ч. 
С предварително записване на тел. 0889594344 
https://www.facebook.com/DecaSlanca/

Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа
Безплатни логопедични консултации на 06.03.2018г. за деца от 0г. до 18год., които не са пациенти на Болницата!
от 15:45 до 17:45ч
*само с предварително записване на тел: 0884239753 и 0884029671 !!!
Адрес: Бул. Възкресение 1 В
https://www.cpcentresof-bg.com/


Център за развитие "Самознай"
Логопед: Петя Георгиева
Безплатни логопедични консултации в периода 6 -11 март 2018
от 9:30 до 12:30ч. след предварително записване 
На адрес: бул. "Проф. Цветан Лазаров" 73,етаж 2
телефон 0888/ 268708, 02/ 978 97 18
имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
сайт: www.positumtherapy.com


Семеен център за недоносени деца "Малки чудеса"
Логопед: Маргарита Габровска
Безплатни консултации на 10-ти март (събота) от 11 до 18 ч.
За запазване на час: 0887 545 446
Адрес: бул. Патриарх Евтимий, № 66, вх. В, ет. 1
За повече информация: www.chudesa.bg


Гр.Елин Пелин

Логопедичен кабинет „ Бърборини”
Логопед Елка Маркова
Безплатни логопедични консултации в периода от
5 до 10 март 2018 година от 9.00 до 12.00 ч.
Адрес: гр. Елин Пелин, ул. „Детелина” №4, ет.2 Записване на тел. 0889 75 68 85


Гр.Перник

Логопедичен кабинет Милена Наумова
Адрес на кабинета:
гр. Перник ул. Н. Цанов 22
телефон: 0896001002 


гр. Пловдив

Логопед Гергана Бейчева
- 06 март (вторник) - от 8.30ч. до 10.30ч., 
- 09 март (петък) - от 8.30ч. до 10.30ч.,
записване на онлайн календара на сайта ми (logokids.bg) или по телефон - 0879 434 773 
Адрес на практиката: гр.Пловдив, ул."Кап. Райчо" 52, офис 12

Логопед Гергана Димова
Бул."6-ти септември"112А, ет.3, каб.12
В седмицата 5-9 март
записване по телефона- 0886575101 или на страницата Логопед Гергана Димова- Пловдив.
! ще се консултират и деца с нарушения в хранителните механизми.

Логопедичен център"Нелино"
Логопед Весела Петрова
Безплатни консултации в седмицата 05.03-09.03.18 г.
адрес: ул."Стоян Михайловски" 25
Записване на телефон 0899818340 или на e-mail:info@logoped-nelino>.com www.logoped-nelino.com 


Гр. Бургас

Елена Кортезова
За две деца: Безплатна диагностика на езиково - говорното развитие, която извършваме в продължение на 8 срещи с детето и неговите родители. 
Диагностично-консултативен и логопедичен център "Логос-ЕА"
к-с Славейков, адм. сграда 92, / 2-ро РПУ/
Телефон за контакт: 0886752981
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Консултативно - терапевтичен център “Дай ръка” 
Логопед: Марияна Германова
Безплатни логопедични консултации от 05.03 до 09.03.2018г. 
Facebook: Консултативно- терапевтичен център “Дай ръка” 
Web: www.dayraka.com 
Адрес: гр. Бургас, ул. “Гладстон” 70 
Само с предварително записване на тел: 0894588591

Логопед Таня Петрова
консултации в периода 5-11март
телефон за контакт: 0889337675
Адрес: ул."Васил Левски"51

гр. Казанлък

Терапевтичен център " Светулка- 1" 
Светлана Берова - магистър логопед 
За контакти и записвания: 0888 030 342; 0897 598 989 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook: Терапвтичен център " Светулка- 1" 
Безплатни логопедични консултации в периода 5-11.март от 13:00 до 15:00
адрес гр.Казанлък ул"Климент Охридски"1

гр.Видин

Логопедичен център " Мечо Пух" 
логопеди:Гергана Петрова и Боряна Мургина
От 5 .03 до 11.03 безплатни логопедични консултации
ул. Търговска над магазин " Валентина" 2 етаж 
записване на тел 0887 810 777 и 0888 877 600

Логопедичен кабинет към ДГ "Зорница" град Видин 
Логопед :Снежана Ганцова 
Безплатни логопедични консултации в периода 06-09.03.2018г. от 11.30-13.30ч.
Адрес: ул. "Цар Симеон Велики" #68 ет. 3(в сградата на ДГ "Зорница") 
Записване: 0898530960 / 0879132392


гр. Стара Загора

Детски център "В 3 стъпки" 
логопед Мария Желева
- на 5 март от 10 до 17ч
- на 6 и 7 март от 17 до 19ч
адрес: гр. Стара Загора Бул. „Цар Симеон Велики“ 156 (в сградата на ч-ще „Св. Климент Охридски“ 1858 (западен вход)), тел. 0896045411

Логопед Мария Петрова 
Безплатни логопедични консултация на
6.03., 7.03 и 8.03.18г. от 11.00 до 14.00ч. 
с предварително записан час на тел. 0899136801 
адрес: ул. Цар Симеон Велики 158, ет.4 офис 22

с.Равно поле 

Логопедичен кабинет- "НАРНИ"
Логопед:Теменужка Шунева
от 5.03. до 9.03.- след записване на тел.
0895175704


гр. Благоевград

Логопед: Росица Стоилова
Безплатни логопедични консултации в периода 7-9 март, от 09:00 - 15:00ч., с предварително записан час.
Адрес: ж.к. Еленово, улица "Георги Андрейчин", в двора на м-н "БГ Маркет", бивш "Валан"
Телефон: 0879 579 989
https://www.facebook.com/logostoilova/

Гр. Сливен 

Оренда психолог - логопед
Миглена Маринова
Консултации на 5.03; 6.03; 8.03 и 9.03.2018
С предварително записан час: 0899719530
адрес: ул Любен Каравелов 20


гр. Ловеч

логопед Даниела Тодорова
вторник, сряда, четвъртък от 13.00 - 15.00ч. ; петък от 11.00 - 14.00ч.;
тел 0889386773
адрес: ОУ "Христо Никифоров"

гр. Карлово

Диана Краева -Маджарова 
в дните 10.01-11.03.2018г.
за запазване на час: телефон 0894771180 и e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Адрес: ул"Пазарна" №1.

гр.Банско

Център за социална рехабилитация и интеграция
Фиданка Финдрина-Граченова 
Адрес: ул. ,,Радон Тодев" 14,
телефон: 0893672571

гр. Радомир

логопед Ваня Драгомирова 
в периода 5-9 Март само след предварително записване 
Адрес: площад Свобода ул.Преспа 1 етаж 2-сградата на Образователен център READY
Тел.0894 30 72 70 
https://www.facebook.com/Логопед-Ваня-Драгомирова


гр.Разград

логопед: Владислава Казакова-Йоани
безплатни консултации на 6-ти март след 13:00ч.
С предварително записване на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
адрес: ж.к.Орел,бл.1,вх.в,ап.1

гр.Плевен
Логопедичен кабинет при Институт за психично здраве и развитие - филиал Плевен
Адрес: гр. Плевен, бул. "Възраждане" №1. 
Логопед: Галя Петкова
Безплатни консултации на 9 март /петък/ от 16:00 до 18:30
Тел. за записване: 0887647838


За автора:

logoped okМилена Макавеева е завършила е бакалавърската си степен в СУ „Св. Климент Охридски“, а магистърската – в Нов Български Университет. Като студент работи в Специализираната болница за лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Св. София“, на доц. д-р Иван Чавдаров. Следва работата й като част от екипа на Терапевтичен и обучителен център „Пумпелина“. След това стартира частната си практика в Логопедичен кабинет „Светулките“. Професионалните й интереси са свързани с ранната интервенция и превенция, терапия на нарушения от типа на сензорноинтегративната дисфункция, аутистичен  спектър, детска церебрална парализа, епилепсия и други неврологични заболявания.


 

 

Последно променена в Вторник, 06 Март 2018 11:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам