logomamaninjashop

Бебешка аптечка

  • 04 Мар, 2018

Автор: Мария Пеева

Убедена съм, че няма майка, която да не си е приготвила предварително дрешки за изписване, пелени, чаршафчета, бодита, гащеризони, чорапи, памучни шапчици и ръкавици, хавлии, одеяла и всички тези толкова сладки и необходими за новото човече вещи. В повечето случаи обаче младата майка не е съвсем наясно с не чак толкова сладките, но също толкова важни за бебето аптечни принадлежности, а повечето от тях влизат в употреба веднага след изписването, още на първия ден у дома. Подготвих кратък списък с покупките ни за Борис от аптеката, надявам се да ви е полезен. Можете да пратите таткото или някоя от бабите да ги купи в последния момент, а може да си ги напазарувате и вие сама, преди да дойде моментът за раждане. 

 

27711448 10209090488459473 372053670 o

Най-важната хигиенна операция, която ще правите за бебето след изписването е почистването на пъпчето. То най-вероятно няма да е паднало толкова рано, затова ще се наложи да го почиствате при всяка смяна на пеленката. В родилното отделение ще ви покажат как се извършва тази процедура. Ако пропуснат, напомнете им. Важно е да знаете, че при нея бебето не изпитва никаква болка и ако плаче, то е защото не му харесва самото преобличане, а не защото страда. За почистването на пъпа ще ви трябва етилов спирт, памучни тампони или марли за еднократна употреба и сулфатиацол пудра. С напоен в спирта и добре отцеден тампон почиствате внимателно и прецизно пъпчето при всяка смяна на пеленката. Старайте се върху кожата отстрани да не попада излишен спирт. Това ускорява процеса на изсъхване на остатъка от пъпната връв, докато падне сама. Два пъти дневно напудряте със сулфатиацол. Има и препарати, които се пръскат или мажат, но нашият педиатър предпочита сухата пудра. До няколко дни пъпчето ще потъмнее и изсъхне, и ще падне без допълнителна намеса. Един ден просто ще го намерите в памперса или дрехите.

Тук ще си позволя да вмъкна една не чак толкова полезна, но за сметка на това забавна информация. Ако си падате по старата традиция, може да си запазите пъпчето и да го хвърлите някъде в течаща вода или на някое хубаво място. Всичко това са суеверия, разбира се, но какво от това? На Теди пъпчето е в Марица, на Коко - в Сена, на Косьо е в Онтарио, а на Алекс още го пазя вкъщи и не съм решила какво да го правя. Пъпчето на внучето ми Борис обаче го изяде кучето, не знам какво означава това според традицията :) Слава богу, Яна и Теди не са суеверни. И една знакова история в тази връзка. Веднъж, преди много години Иван беше на обучение във Вашингтон, а моята скъпа колежка и приятелка, известният филмов преводач Боряна Богданова наскоро беше родила и го помоли да занесе пъпчето на детето и да го хвърли в Белия дом. :) И за всеобща наша изненада Иван успя да го направи. Добре че не го спипаха, щяха вероятно да го арестуват за атентат с биологично оръжие, върви обяснявай после, че в България си имаме такава традиция. Така че нищо чудно синът на Боряна да стане някой ден президент на Америка. Убедена съм, че ще се справи съвсем не зле. Но да се върнем на полезните неща.

Процедурите по пъпчето плашат родителите, но всъщност няма нищо тревожно в тях. Лекар се налага да потърсите в някой от тези четири случая - ако околността на пъпчето се зачерви, ако започне секретиране, силно кървене или ако пъпчето замирише неприятно. След падането е възможно леко да провърви, но ако са няколко капки, няма страшно.

Да обобщим какво е нужно за почистване на пъпа: етилов спирт, памучни тампони, сулфатиацол пудра.

Най-честата хигиенна операция, която ще правите не само след изписването, а и в идната година-две-три, е почистването на дупето. Отново напомням, че споделям единствено своя опит и това, което при моите деца работи добре.
Най-добре е детето да се измива на течаща вода. Мокри кърпички използваме, но когато сме навън. Вкъщи водата почиства идеално и е най-безвредна за кожата. Може да използвате и някакъв лек почистващ гел или пяна, но само ако детето не е с много суха или чувствителна кожа (за суха и чувствителна кожа най-добре използвайте специалната вода за чистене без изплакване и я нанасяйте с тампон). Попивайте внимателно с мека тензухена пелена гънките. Изобщо тензухените пеленки вършат много работа и ви съветвам да се запасите добре с тях. След като подсушите много добре, намажете с бебешко олио телцето и краченцата с лек масаж, а около интимните части, в гънките и около ануса (не вътре) нанесете обилно памперс крем - това са плътни бели кремове, които създават защитен фон на кожата, така че да не се дразни от урината и изпражненията. Кремът не се опитвайте да го втриете в кожата, функцията му е предимно защитна, така че е важно да е в голямо количество, а не да попие навътре.

Къпането... Можете да къпете бебето спокойно, след като падне пъпчето. Може и преди това, но е по-сложно. За къпането има различни препоръки. Някои родители къпят всеки ден, някои изобщо не къпят първия месец. Според нашия педиатър родителите трябва да решат сами, като се съобразят с това дали на бебето му е приятно. На детето няма да му навреди ежедневната баня, но няма да му навреди и да не се къпе първия месец, стига да се измива на течаща вода. Ако не къпете във ваничка, а на течаща вода, не забравяйте да измивате ръчичките и лицето. Ръцете събират много мъхчета от дрехи и завивки и трябва да ги почиствате редовно и да режете ноктенцата, за да не се наранява детето. Вани има два вида - лежащи и кофи. Ползвала съм и двата. За кофата съм писала ето тук. За деца със суха кожа къпането е препоръчително да се разреди.

Най-важното, което трябва да знаете за къпането е, че родителят не оставя бебето нито за миг само във ваната, затова всичко си пригответе да ви е под ръка. Под всичко имам предвид - шампоана, хавлията и душа или каничката, с която ще го поливате.

Освен това през цялото време с една ръка придържайте детето. Не забравяйте, че от гела или шампоана, телцето му се хлъзга лесно. След вана увиваме в топличка хавлия и гушкаме за малко. Ако бебето плаче, може да го накърмите, за да се успокои за подсушаването, мазането и обличането. После следва процедура като след измиване на дупе - подсушаване с тензухена пелена (не пропускайте зад ушите, по шията, мишничките, крачетата, интимните части). Намазване с леко олио или крем с масажни движения по цялото тяло. Нанасяне на памперс крем и обличане. 

Да обобщим какво е нужно за къпането: ваничка или бебешка кофа, хавлия, пеленки, шампоан, олио, памперс крем. 

Ако бебето е с чувствителна и суха кожа и има пъпчици, може вместо да миете на течаща вода, да използвате почистваща вода, която не се изплаква, или мицеларна. С моите деца не се е налагало, но бебе Боби се оказа с доста чувствителна кожа и бузките му са в пъпчици, затова с него използваме от тези специални води, които доста облекчават зачервяването. В аптеката ще откриете най-различни марки, важното е да са предназначени за бебета, не за сваляне на грим. (Макар че съвсем успешно стават и за това). На снимката отдолу виждате малкото ми внуче с чувствителна кожа - обърнете внимание на малките пъпчици. При миене и къпане те се зачервяват, затова тези процедури са възможно най-разредени.

28280064 10209253789181889 2527679796628946944 o
За почистване на очичките може да ползвате физиологичен разтвор (или преварена и охладена вода) и стерилна марличка (или памучен тампон). Движението, с което се почиства е винаги отвън навътре, от слепоочието към нослето. Ползвайте нова марля/тампон за всяко оченце. При бебетата очите често сълзят. Ако забележите, че се залепват от гурелчета или слъзният канал се запуши, заведете детето на лекар. Поискайте да ви покаже и как се прави масаж на слъзните канали.
В ушите на бебето не се бърка с клечки. Почиствате само външно. При нужда може да използвате физиологичен разтвор и за нослето. Ако видите бели сополки вътре, капвате няколко капчици и вадите с помощта на тампони. 

За първия месец това е козметиката, която ще се налага да използвате и е добре да сте подготвени предварително с нея. Впоследствие вероятно ще ви изпишат и капки с витамин Д, може някой ден да се наложи да използвате панадол или друг антипиретик, вероятно ще вземете и нещо за коликите. Но няма нужда да се запасявате предварително с всичко това, а когато се наложи. Моят съвет е да използвате колкото може по-малко козметика и лекарства. Залагайте на качеството, не на количеството. Не е лоша идея да кажете на приятелите си каква марка предпочитате, ако решат да ви подаряват козметика за бебето. 

Ето и списъка за ваше улеснение:

1. Тампони, памук, марли
2. Тензухени пелени
3. Етилов спирт
4. Сулфатиацол пудра
5. Бебешко олио
6. Памперс крем
7. Лек почистващ гел или шампоан
8. Вода за почистване без изплакване или мицеларна вода (ако бебето е с чувствителна кожа)
9. Мокри кърпички
10. Пеленки според килограмите (не се презапасявайте, защото бързо се израстват)
11. Ножичка за рязане на нокти, подходяща за бебе
12. Физиологичен разтвор за почистване на очите (евентуално и нослето)

28555465 10209235439603161 1774202920 o 2

 

След първия месец може да добавите към списъка:

1. Витамин Д на капки (лекарят ще ви ги изпише на първата консултация)

2. Препарат против колики (ако се налага)

3. Антипиретици (панадол или нурофен за бебе, свещички или сироп - само при нужда, по лекарско предписание и температура над 38 градуса).

Важно! Аспирин НИКОГА не се дава на бебета и деца под 14 години. Аналгин също! Изписва се хексалгин, само от лекар, при температура над 39,5- 40 градуса. Това не са лекарства, които родителят дава по собствена преценка.

Забелването, осоляването, разтривките със спирт при температура, даването на сокче на едномесечно бебе са отдавна отхвърлени от добрите медицински практики. Ако ви се оказва натиск за тях от роднини, не забравяйте, че решението е ваше, както и отговорността.

Снимките са от семейния ни архив. На основната е най-малкият ми син Алекс, когато беше почти на годинка, а на останалите е внучето ми Борис.

Препоръчвам ви да прочетете още: 

Маркери на детското развитие до една година

По темата за забелването - Доверете се на природата

Подготовка за почивка - Малка аптечка за морска почивка

Последно променена в Неделя, 04 Март 2018 17:27

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам