logomamaninjashop

Безплатно ли е детското здравеопазване?

  • 07 Дек, 2017

Автор: Надя Колева
Пиша тази статия във връзка с проявен интерес към моя публикация в голяма БГ група за майчинство. 

Случаят е следният: решихме да пуснем детето си на ясла, преди да е навършило 2 годинки. От детското заведение ни поискаха следните документи:

-  талон за здравното и имунизационно състояние на детето;

- отрицателен резултат от изследване за чревни паразити;

- медицинска бележка, с която се удостоверява, че детето не боледува, не е контактно със заразно болни;

- изследвания на кръв и урина на детето.

Дотук добре, но когато отидохме при лекуващия педиатър, за да ни бъдат издадени направления за тези изследвания, се оказа, че нямаме право на никакви направления, защото детето ми няма навършени 2 годинки. Направления за тези изследвания (най-вече за чревни паразити) се полагат на деца на възраст между 2 и 7 години (за справка, вижте Програма “Детско здравеопазване” на Националната здравноосигурителна каса).

Проведох разговори с РЗОК – Габрово и дори им изпратих следната жалба (текстът е копиран както е изпратен до РЗОК – Габрово):

 

На вниманието на: г-н Захари Илиев Дошков

РЗОК – Габрово

5300 Габрово
ул.“Отец Паисий” 25


ЖАЛБА

От: Надя Петрова Колева, гр. Габрово

Уважаеми г-н Директор,

Обръщам се към Вас във връзка със следната ситуация: дъщеря ми, Дея Стоянова Колева, родена на 27.11.2015г. в гр. Габрово, предстои да бъде пусната да посещава ясла от 02.10.2017г. Във връзка с това, от детското заведение ни поискаха следните здравни документи:

-  талон за здравното и имунизационно състояние на детето;

- отрицателен резултат от изследване за чревни паразити;

- медицинска бележка, с която се удостоверява, че детето не боледува, не е контактно със заразно болни;

- изследвания на кръв и урина на детето.

И тук идва причината, поради която пиша тази жалба до Вас. Лекуващият лекар на детето ОТКАЗВА да даде направления за изискваните от детското заведение изследвания за чревни паразити и изследвания на кръв и урина на моето дете, тъй като няма навършени 2 години, а изследванията се покриват от НЗОК само, ако детето има навършени 2 години. Запозната съм със закона, но пиша тази жалба, за да Ви обърна внимание на този АБСУРД, с надеждата, че макар за моето дете вече да е късно, това писмо ще стане причина да се преразгледа въпросният абсурден закон. Моето дете НЯМА ДА ИМА НУЖДА от тези направления, когато навърши 2 години, то има нужда от тях СЕГА!

В последните години внимателно следя всички промени в българското законодателство, свързани с майчинството и децата ни – по всичко изглежда, че се полагат огромни усилия младите майки да се връщат на работа възможно най-скоро на работа, в което няма нищо лошо, но защо хиляди български семейства са принудени всяка година да заплащат тези изследвания, които всъщност не са приумица на родителите, а се изискват от ДЪРЖАВНИТЕ детски заведения?

Моля за Вашето съдействие, с надеждата, че НЗОК действително ще предприеме съответните мерки за промяна на този закон, който ощетява българските деца!

   С уважение: Надя Колева

12.09.2017г.

гр. Габрово


Тъй като не получих отговор на жалбата, на 27.09.2017г. я препратих на г-жа Мая Манолова, Омбудсман на Република България.

Междувременно получих отговор от РЗОК – Габрово, в който общо-взето ми казваха, че разбират защо съм се ядосала, но реално нищо не зависи от тях и ще пренасочат въпроса към Министерство на здравеопазването.

На 04.12.2017г., получих писмен отговор и от г-жа Мая Манолова.      

Искрено ме зарадва отговорът на г-жа Мая Манолова, която застана на страната на много български майки, които изпадат в ситуация, в която децата им реално са дискриминирани (възрастово).

Публикувах отговора на г-жа Мая Манолова в една от най-големите Фейсбук групи за майчинство и получих подкрепа от много майки!

Иска ми се да вярвам, че малко по малко ще започнем да си решаваме проблемите в тази държава! За съжаление, има много законови недомислици, много неуредици… Повечето хора забелязват тези неща, но в крайна сметка малцина се осмеляват да говорят за проблемите, които са обществено значими!

Иска ми се да вярвам, че в крайна сметка властимащите ще започнат да чуват гласа на обикновения човек. Иска ми се да вярвам, че нещата няма да приключат само с едно обещание, а действително ще се вземат мерки да бъде променен този закон, както и много други закони, които са в ущърб на децата ни и на самите нас!

В крайна сметка държавата е на народа!

Вярвам, че г-жа Мая Манолова, в качеството си на Омбудсман, действително ще успее да привлече общественото внимание към този и други въпроси, които засягат пряко правата на децата ни! Защото утре бъдещето на тази държава ще зависи точно от тези деца! Нека им дадем добър пример – нека растат силни хора, с ясна гражданска позиция, които ще се борят за правата си!

Иска ми се да вярвам, че все някога ще се променят много от онези неща, които са ни „трън в очите“ всеки ден, но понякога промяната трябва да тръгне от обикновения човек! От нас зависи да си направим държавата такава, че да ни е хубаво да живеем тук!  И децата ни да искат да останат тук!

 

Препоръчваме ви още:

Една история за гнева в ново измерение

Готово ли е детето за ясла?

Лесна адаптация в яслата – мисията е възможна

Последно променена в Четвъртък, 07 Декември 2017 10:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам