Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Възможност за децата с аутизъм

  • 02 Ное, 2017

„Тацитус“ е дневен център за работа с деца с аутизъм. В него родители и специалисти обединяват усилията си, за да могат децата с аутизъм да получат шанса да израснат независими и пълноценни възрастни хора. В специализирания център децата ползват ежедневна, интензивна терапия и с тях работи екип от квалифицирани специалисти.

Историята

Мина Ламбовски – майка на дете с аутизъм е първият човек в България, заговорил за биохимичния подход към аутизма. В началото на 2009 г. тя създава център “Тацитус”, за да сподели дългогодишния си опит в борбата с аутизма – опит, натрупан в специализирано образование и обучение, и в търсене на отговори по целия свят. С времето „Тацитус” се превръща в притегателен център за мотивирани родители и специалисти. Успехите с децата са вдъхновяващи и показват, че само с обединени усилия може да постигне и невъзможното.

 DSC3999
Центърът

“Тацитус” започва своето съществуване в малка къща, предоставена безвъзмездно от семейството на Мина Ламбовски. Със събраните такси се изплащат заплатите на 6-те специалиста, които работят с децата. Центърът съществува благодарение на таксите, даренията, доброволния труд и взаимопомощ между родители и специалисти.

За родителите

Грижата за детето от аутистичния спектър е свързана със спазването на строга диета, изисква много средства за осигуряване на биологично чиста храна и хранителни добавки, на интензивна, ежедневна терапия и висококачествени лекарски грижи. Тези мерки поглъщат усилията на много фамилии, които обединяват своите възможности и сили, за да помогнат на децата си, но резултатите са забележителни и дават сериозно основание за оптимизъм! Специалистите от Център “Тацитус” се обучават от сертифицирани международни организации. Така придобиват квалификация да практикуват наложени в света програми, разработени специално за деца с аутизъм: /PECS, TEACCH, FLOORTIME, MONTESSORI (3-6 год.), TOMATIS, ABA/

 DSC3834
Какви са резултатите?


- децата се учат ги на самостоятелност, как да общуват и да изразяват нуждите си по разбираем за околните начин;

- подобряват познавателните си способности;

- успешно се интегрират в масови учебни заведения.

gal 21 big Подадена ръка

В центъра се полагат грижи и за деца, чиито родители нямат възможност да плащат такса, поради сериозни финансови затруднения. С партньорството на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се работи за изследване и лечение на гастроинестиналната патология при децата с аутизъм. Книгата “Специални диети за специални деца” е първата на български език, която показва връзката между аутизма и биохимичните процеси в организма. През 2010 и 2011 година у нас се провеждат първите биохимични конференции по проблемите на аутизма, с участието на световно известни лекари.

*********

За аутизма - фактите

Аутизмът нарушава умението на човека да общува и да се разбира с другите, а вследствие на това се затрудняват процесите на обучение и социализация, които често са съпътствани с поведенчески проблеми.

Аутизмът е най-бързо нарастващото разстройство в развитието в целия свят. Преди 20 години диагностицираните с аутизъм деца са били 5 на 10000. Към момента те са 1 на 88 и броят им продължава да расте.

Аутизмът засяга деца от всички етнически и социални групи, във всички краища по света.

С адекватна подкрепа и напътствия детето с аутизъм има шанса да израсне успешен и самостоятелен възрастен човек. Без подкрепа шансовете му са минимални.

В България все още не съществуват статистически данни за броя на засегнатите хора, но няма обективна причина да се отличаваме рязко от целия свят по тези показатели.

У нас до диагнозата се достига трудно, защото педиатрите и общопрактикуващите лекари в България не са обучени да разпознават ранните симптоми, информираността сред обществото е незначителна, а ранната диагноза и ранната интервенция са ключов фактор за успешното развитие на детето с аутизъм.

Липсват сертифицирани специалисти по наложилите се в света успешни програми за работа с деца от аутистичния спектър, а терапията е основното средство за въздействие при тях.

Съществуващата у нас грижа е твърде скъпа за възможностите на повечето семейства: 30-40 лева на час.

От 8-и ноември Център "Тацитус" ще има нов дом в сградата на Частна целодневна детска градина "Херман Хесе", ж.к Дружба 1, ул. „Тирана” 63. 

Повече полезна информация за родителите и най-често задаваните въпроси - за симптомите, причините за появяване на аутизъм, къде могат да се направят излседвания, къде и как се поставя диагноза и др. можете да намерите в сайта и фейсбук страницата на центъра.


Препоръчваме ви още:


Трудни деца или трудни диагнози
Живот сред хората
Аутизмът не е присъда

Последно променена в Петък, 03 Ноември 2017 11:06
Прочетена 1164 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Апелът на една майка

Апелът на една майка

09 Фев, 2018 Здраве

Моля ви, тръгнете си!

Моля ви, тръгнете си!

14 Фев, 2018 Отношения

Мамо, живей си живота!

Мамо, живей си живота!

27 Ян, 2018 Възпитание

Така, както всички мъже правят

Така, както всички мъже правят

03 Фев, 2018 Отношения

Мразя разходките

Мразя разходките

12 Фев, 2018 Забавно

Явашеви на почивка

Явашеви на почивка

25 Фев, 2018 Забавно

Гавраджии

Гавраджии

23 Фев, 2018 Забавно

Образова ли ни образованието?

Образова ли ни образованието?

23 Фев, 2018 Образование

Какво се чува в Космоса

Какво се чува в Космоса

23 Фев, 2018 Актуално

Ние, несръчните

Ние, несръчните

23 Фев, 2018 Истории

Facebook