logomamaninjashop

Възможност за децата с аутизъм

  • 02 Ное, 2017

„Тацитус“ е дневен център за работа с деца с аутизъм. В него родители и специалисти обединяват усилията си, за да могат децата с аутизъм да получат шанса да израснат независими и пълноценни възрастни хора. В специализирания център децата ползват ежедневна, интензивна терапия и с тях работи екип от квалифицирани специалисти.

Историята

Мина Ламбовски – майка на дете с аутизъм е първият човек в България, заговорил за биохимичния подход към аутизма. В началото на 2009 г. тя създава център “Тацитус”, за да сподели дългогодишния си опит в борбата с аутизма – опит, натрупан в специализирано образование и обучение, и в търсене на отговори по целия свят. С времето „Тацитус” се превръща в притегателен център за мотивирани родители и специалисти. Успехите с децата са вдъхновяващи и показват, че само с обединени усилия може да постигне и невъзможното.

 DSC3999
Центърът

“Тацитус” започва своето съществуване в малка къща, предоставена безвъзмездно от семейството на Мина Ламбовски. Със събраните такси се изплащат заплатите на 6-те специалиста, които работят с децата. Центърът съществува благодарение на таксите, даренията, доброволния труд и взаимопомощ между родители и специалисти.

За родителите

Грижата за детето от аутистичния спектър е свързана със спазването на строга диета, изисква много средства за осигуряване на биологично чиста храна и хранителни добавки, на интензивна, ежедневна терапия и висококачествени лекарски грижи. Тези мерки поглъщат усилията на много фамилии, които обединяват своите възможности и сили, за да помогнат на децата си, но резултатите са забележителни и дават сериозно основание за оптимизъм! Специалистите от Център “Тацитус” се обучават от сертифицирани международни организации. Така придобиват квалификация да практикуват наложени в света програми, разработени специално за деца с аутизъм: /PECS, TEACCH, FLOORTIME, MONTESSORI (3-6 год.), TOMATIS, ABA/

 DSC3834
Какви са резултатите?


- децата се учат ги на самостоятелност, как да общуват и да изразяват нуждите си по разбираем за околните начин;

- подобряват познавателните си способности;

- успешно се интегрират в масови учебни заведения.

gal 21 big Подадена ръка

В центъра се полагат грижи и за деца, чиито родители нямат възможност да плащат такса, поради сериозни финансови затруднения. С партньорството на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се работи за изследване и лечение на гастроинестиналната патология при децата с аутизъм. Книгата “Специални диети за специални деца” е първата на български език, която показва връзката между аутизма и биохимичните процеси в организма. През 2010 и 2011 година у нас се провеждат първите биохимични конференции по проблемите на аутизма, с участието на световно известни лекари.

*********

За аутизма - фактите

Аутизмът нарушава умението на човека да общува и да се разбира с другите, а вследствие на това се затрудняват процесите на обучение и социализация, които често са съпътствани с поведенчески проблеми.

Аутизмът е най-бързо нарастващото разстройство в развитието в целия свят. Преди 20 години диагностицираните с аутизъм деца са били 5 на 10000. Към момента те са 1 на 88 и броят им продължава да расте.

Аутизмът засяга деца от всички етнически и социални групи, във всички краища по света.

С адекватна подкрепа и напътствия детето с аутизъм има шанса да израсне успешен и самостоятелен възрастен човек. Без подкрепа шансовете му са минимални.

В България все още не съществуват статистически данни за броя на засегнатите хора, но няма обективна причина да се отличаваме рязко от целия свят по тези показатели.

У нас до диагнозата се достига трудно, защото педиатрите и общопрактикуващите лекари в България не са обучени да разпознават ранните симптоми, информираността сред обществото е незначителна, а ранната диагноза и ранната интервенция са ключов фактор за успешното развитие на детето с аутизъм.

Липсват сертифицирани специалисти по наложилите се в света успешни програми за работа с деца от аутистичния спектър, а терапията е основното средство за въздействие при тях.

Съществуващата у нас грижа е твърде скъпа за възможностите на повечето семейства: 30-40 лева на час.

От 8-и ноември Център "Тацитус" ще има нов дом в сградата на Частна целодневна детска градина "Херман Хесе", ж.к Дружба 1, ул. „Тирана” 63. 

Повече полезна информация за родителите и най-често задаваните въпроси - за симптомите, причините за появяване на аутизъм, къде могат да се направят излседвания, къде и как се поставя диагноза и др. можете да намерите в сайта и фейсбук страницата на центъра.


Препоръчваме ви още:


Трудни деца или трудни диагнози
Живот сред хората
Аутизмът не е присъда

Последно променена в Петък, 03 Ноември 2017 11:06

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам