Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Момче или момиче? Зависи от бащата

  • 02 Окт, 2017

Проучване на родословното дърво на поколенията от стотици години насам показва, че гените на мъжа играят важна роля за това дали ще има синове или дъщери. Мъжете наследяват склонността да имат повече синове или дъщери от родителите си. Това значи, че мъж с много братя е по-вероятно да има синове, докато мъж с много сестри се очаква да има дъщери.

Изследване на Нюкасълския университет, проведено сред хиляди семейства, помага на бъдещите родители да разберат дали да очакват синове или дъщери. Анализът на Кори Джелатли, учен изследовател от университета показва, че мъжете наследяват способността да имат повече синове или дъщери от родителите си. Това значи, че мъж с много братя е по-вероятно да има синове, докато мъж с много сестри е по-вероятно да има дъщериТова изследване анализира родословното дърво на 927 фамилии с  информация за 556,387 души от Северна Америка и Европа от 1600-та година насам.
„Проучването показа, че дали ще имаш момче или момиче е въпрос на определени форми на гените. Вече знаем, че при мъжете вероятността да имат синове е по-голяма, ако имат повече братя и да имат дъщери, ако имат повече сестри. При жените не може да се предвиди.“, обяснява г-н Джелатли.

Мъжете определят пола на бебето, според това дали спермата им съдържа X или Y хромозоми. Хромозомата X се комбинира с майчината X хромозома, за да създаде момиченце (XX), а хромозомата Y се комбинира с майчината Х хромозома, за да създаде момче (XY). Изследването на Newcastle University показва, че неизвестен все още ген определя дали спермата на мъжа съдържа повече X или повече Y хромозоми, което определя и пола на децата му.


Синове или дъщери
?

Генът се състои от две части, известни като алели*, всяка наследена от по един родител. В своята статия г-н Джелатли твърди, че е вероятно мъжете да имат два различни типа алели, което води до три възможни комбинации в един ген, управляващ съотношението между X и Y сперма.

Мъже с първата комбинация, позната като mm, прозвеждат повече сперма Y и имат повече синове.

Вторите, познати като mf, произвеждат почти еднакъв брой сперма X и Y и имат приблизително равен брой синове и дъщери.

Трети, известни като ff, произвеждат повече сперма X и имат повече дъщери.

 „Генът, който се предава от двамата родители и определя  пола на поколението, би могъл да обясни защо броят мъже и жени трудно може да бъде балансиран. Ако има прекалено много мъже например, жените по-лесно биха си намерили партньор, а мъжете, които имат повече дъщери, предавайки тези гени, ще осигурят раждането на повече жени в бъдещите поколения. казва изследователят г-н Джелатли от Newcastle University. 

Повече момчета се раждат след войни

В много от държавите, участвали в световните войни, има внезапно нарастване на броя на родените момчета след това. В годината след края Първата Световна война, в Обединеното кралство, на всеки 100 момичета се раждат две момчета повече, в сравнение с годината преди началото на конфликта. Генът, който г-н Джелатли описва в проучването си, би могъл да обясни защо това се случва.

Мъжете, които имат повече синове имат и по-голям шанс някой от тях да оцелее и да предаде мъжките гени, които са наследили от бащите си на следващото поколение – т. е. да се родят отново момчета. А мъжете, които имат предимно дъщери и загубват единствения си син, губят и възможността да имат внуци от женски пол. Това би могло да обясни, защо оцелелите след войната мъже имат предимно деца от мъжки пол, което довежда и до бейби бума на момченца в онези години. Това е тенденция, която се забелязва и в други държави по онова време.
Установено е, че смъртността сред момчетата в ранна възраст и преди полова зрялост е по-голяма. И в този случай генът, който води до раждането на повече момчета след войните, може да доведе и до раждането на повече момчета всяка година.


Как работи генът
?
081211121835 1 540x360

Родословното дърво (по-горе) илюстрира как работи генът. Това е опростен пример, в който мъжете имат или само синове, или само дъщери, или по равен брой от двете, условно казано. Макар генът да няма ефект върху жените, те също са негови носители и го предават на децата си.

В първото родословно дърво (A) дядото е mm, затова всичките му деца са момчета. Той предава единствено алелата m, така че е по-вероятно децата му също да имат комбинацията mm алели. В резултат на това, тези синове може също да имат единствено синове (както е показано). Внуците имат комбинацията mf алели, защото са наследили m от баща си и f от майка си. Резултатът е, че те имат равен брой синове и дъщери (правнуците).

При второто родословно дърво (B) дядото е ff, затова всичките му деца са момичета, които имат комбинацията алели ff, защото и баща им и майка им са имали ff. Едно от момичетата има свои деца с момче, което е с комбинация алели mm. Тъй като мъжът определя пола на децата, внуците са все момчета. Внуците имат комбинацията алели mf, защото са наследили m от баща си и f от майка си. В резултат от това, те имат равен брой синове и дъщери (правнуците).

 *Алели – форми на състояние на гена, определящи фенотипните му белези.

Източник: www.sciencedaily.com

Препоръчваме ви още:

Маркери на детското развитие до  година 
Доверете се на природата 
Закаляване през първата година

Последно променена в Понеделник, 02 Октомври 2017 13:22
Прочетена 7949 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Апелът на една майка

Апелът на една майка

09 Фев, 2018 Здраве

Моля ви, тръгнете си!

Моля ви, тръгнете си!

14 Фев, 2018 Отношения

Мамо, живей си живота!

Мамо, живей си живота!

27 Ян, 2018 Възпитание

Така, както всички мъже правят

Така, както всички мъже правят

03 Фев, 2018 Отношения

Мразя разходките

Мразя разходките

12 Фев, 2018 Забавно

Явашеви на почивка

Явашеви на почивка

25 Фев, 2018 Забавно

Гавраджии

Гавраджии

23 Фев, 2018 Забавно

Образова ли ни образованието?

Образова ли ни образованието?

23 Фев, 2018 Образование

Какво се чува в Космоса

Какво се чува в Космоса

23 Фев, 2018 Актуално

Ние, несръчните

Ние, несръчните

23 Фев, 2018 Истории

Facebook