Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Момче или момиче? Зависи от бащата

  • 02 Окт, 2017

Проучване на родословното дърво на поколенията от стотици години насам показва, че гените на мъжа играят важна роля за това дали ще има синове или дъщери. Мъжете наследяват склонността да имат повече синове или дъщери от родителите си. Това значи, че мъж с много братя е по-вероятно да има синове, докато мъж с много сестри се очаква да има дъщери.

Изследване на Нюкасълския университет, проведено сред хиляди семейства, помага на бъдещите родители да разберат дали да очакват синове или дъщери. Анализът на Кори Джелатли, учен изследовател от университета показва, че мъжете наследяват способността да имат повече синове или дъщери от родителите си. Това значи, че мъж с много братя е по-вероятно да има синове, докато мъж с много сестри е по-вероятно да има дъщериТова изследване анализира родословното дърво на 927 фамилии с  информация за 556,387 души от Северна Америка и Европа от 1600-та година насам.
„Проучването показа, че дали ще имаш момче или момиче е въпрос на определени форми на гените. Вече знаем, че при мъжете вероятността да имат синове е по-голяма, ако имат повече братя и да имат дъщери, ако имат повече сестри. При жените не може да се предвиди.“, обяснява г-н Джелатли.

Мъжете определят пола на бебето, според това дали спермата им съдържа X или Y хромозоми. Хромозомата X се комбинира с майчината X хромозома, за да създаде момиченце (XX), а хромозомата Y се комбинира с майчината Х хромозома, за да създаде момче (XY). Изследването на Newcastle University показва, че неизвестен все още ген определя дали спермата на мъжа съдържа повече X или повече Y хромозоми, което определя и пола на децата му.


Синове или дъщери
?

Генът се състои от две части, известни като алели*, всяка наследена от по един родител. В своята статия г-н Джелатли твърди, че е вероятно мъжете да имат два различни типа алели, което води до три възможни комбинации в един ген, управляващ съотношението между X и Y сперма.

Мъже с първата комбинация, позната като mm, прозвеждат повече сперма Y и имат повече синове.

Вторите, познати като mf, произвеждат почти еднакъв брой сперма X и Y и имат приблизително равен брой синове и дъщери.

Трети, известни като ff, произвеждат повече сперма X и имат повече дъщери.

 „Генът, който се предава от двамата родители и определя  пола на поколението, би могъл да обясни защо броят мъже и жени трудно може да бъде балансиран. Ако има прекалено много мъже например, жените по-лесно биха си намерили партньор, а мъжете, които имат повече дъщери, предавайки тези гени, ще осигурят раждането на повече жени в бъдещите поколения. казва изследователят г-н Джелатли от Newcastle University. 

Повече момчета се раждат след войни

В много от държавите, участвали в световните войни, има внезапно нарастване на броя на родените момчета след това. В годината след края Първата Световна война, в Обединеното кралство, на всеки 100 момичета се раждат две момчета повече, в сравнение с годината преди началото на конфликта. Генът, който г-н Джелатли описва в проучването си, би могъл да обясни защо това се случва.

Мъжете, които имат повече синове имат и по-голям шанс някой от тях да оцелее и да предаде мъжките гени, които са наследили от бащите си на следващото поколение – т. е. да се родят отново момчета. А мъжете, които имат предимно дъщери и загубват единствения си син, губят и възможността да имат внуци от женски пол. Това би могло да обясни, защо оцелелите след войната мъже имат предимно деца от мъжки пол, което довежда и до бейби бума на момченца в онези години. Това е тенденция, която се забелязва и в други държави по онова време.
Установено е, че смъртността сред момчетата в ранна възраст и преди полова зрялост е по-голяма. И в този случай генът, който води до раждането на повече момчета след войните, може да доведе и до раждането на повече момчета всяка година.


Как работи генът
?
081211121835 1 540x360

Родословното дърво (по-горе) илюстрира как работи генът. Това е опростен пример, в който мъжете имат или само синове, или само дъщери, или по равен брой от двете, условно казано. Макар генът да няма ефект върху жените, те също са негови носители и го предават на децата си.

В първото родословно дърво (A) дядото е mm, затова всичките му деца са момчета. Той предава единствено алелата m, така че е по-вероятно децата му също да имат комбинацията mm алели. В резултат на това, тези синове може също да имат единствено синове (както е показано). Внуците имат комбинацията mf алели, защото са наследили m от баща си и f от майка си. Резултатът е, че те имат равен брой синове и дъщери (правнуците).

При второто родословно дърво (B) дядото е ff, затова всичките му деца са момичета, които имат комбинацията алели ff, защото и баща им и майка им са имали ff. Едно от момичетата има свои деца с момче, което е с комбинация алели mm. Тъй като мъжът определя пола на децата, внуците са все момчета. Внуците имат комбинацията алели mf, защото са наследили m от баща си и f от майка си. В резултат от това, те имат равен брой синове и дъщери (правнуците).

 *Алели – форми на състояние на гена, определящи фенотипните му белези.

Източник: www.sciencedaily.com

Препоръчваме ви още:

Маркери на детското развитие до  година 
Доверете се на природата 
Закаляване през първата година

Последно променена в Понеделник, 02 Октомври 2017 13:22
Прочетена 7095 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Обидно

Обидно

12 Ное, 2017 Възпитание

Докога така

Докога така

10 Ное, 2017 Истории

Тъмни сили

Тъмни сили

20 Ное, 2017 Забавно

Завистта с приятелско лице

Завистта с приятелско лице

08 Ное, 2017 Отношения

Двадесет минути разлика

Двадесет минути разлика

28 Окт, 2017 Истории

"Непоносимите" майки и успешните им дъщери

"Непоносимите" майки и успешни…

07 Ное, 2017 Възпитание

Откритото писмо на една майка

Откритото писмо на една майка

24 Ное, 2017 Образование

Иван ще да е

Иван ще да е

24 Ное, 2017 Блог

Ако детето се изгуби

Ако детето се изгуби

24 Ное, 2017 Възпитание

Невярната болест

Невярната болест

23 Ное, 2017 Добра форма

Майстор Джепето гостува в LIDL

Майстор Джепето гостува в LIDL

23 Ное, 2017 Актуално

Преди и ние бяхме като вас

Преди и ние бяхме като вас

23 Ное, 2017 Истории

Facebook