logomamaninjashop

Случват се удивителни неща!

Автор: Елена Хаджигенова

Да, понякога в живота ти се случват удивителни неща… попадаш случайно… всъщност никога не е случайно, просто попадаш на нужните хора и те променят погледа и посоката ти! И това е наистина удивително!

Благодарна съм на съдбата, че пресече пътя ми с този на Хера! Какво по-хубаво от това, да срещнеш истински и чисти хора, които са готови да помагат на всички! Които са готови да дадат надежда, добрина и да подадат ръка на всеки! Без да използват чуждите слабости, без да злоупотребяват с чуждата безпомощност и объркване, а просто приятелски и човешки да опитат да направят нещата по-добри за всички.

Улавям се, че напоследък все по-често подхождам с недоверие към добрината и човечността и после се укорявам, че когато открия хора като Надежда Хера Данабашева, не споделям с целия заобикалящ ме свят за тях. Затова съм си обещала винаги, когато срещна хора като нея, да не ги „пазя само за себе си“, а да споделям!

Ето затова и ви представям Надежда, която е истинска „Надежда“ за мен. Иска ми се хората да променят начина си на мислене, визията си за един проблем, който у нас от няколко години или се смита под килима, или бива експлоатиран безогледно от самозвани лечители от всякакъв род и калибър, за които не мисля, че е нужно да хабим време и пространство.

Преди няколко дни на Надежда ѝ попада едно удивително анимационно филмче, което обяснява с простичък език на децата (но всъщност много повече на техните родители и учители, ако им е интересно да научат) какво е тяхно другарче да има „аутизъм“.

Диагноза, която много рязко стана експлоатирана в днешно време. Диагноза, която в нормалния свят се установява от доказани специалисти, след сериозен анализ и обследване, и която у нас се поставя от всяка госпожа в детска градина, от продавачката в зоомагазина, от таксиметровия шофьор, от какичката в детския кът... Диагноза, която замени модната преди 10-тина години ХАДВ (хиперактивност и дефицит на вниманието).

Диагноза, която "само у нас се лекува успешно"!

Да, какъв късмет и какво чудо, нали?!

Диагноза, която носи сериозни приходи на мнозина… и, запазвайки равновесието в природата, разходи за родителите на децата от спектъра – било то истински аутисти или просто набедени за такива от същите тези самозвани специалисти.

resize


Но темата ми днес не са тези хора!

Темата ми е „надеждата“ да има повече хора като Надежда, която организира превода и пусна клипа в обръщение на български, и в момента работи усилено по изготвянето на  жестомимичен превод, към видеото, за да бъде то по-широко разбрано и разпространено! Така всеки може да види какво представлява аутизмът и да го обясни на децата си, без да се навлиза в излишни внушения и страхове, догми и напразни надежди.

Докато пишех това, научих за следващото удивително нещо, което Надежда прави за децата с диагноза аутизъм, заедно с UniCredit Bulbank (официален инвеститор на EuroPATC.). Вече се разработва  #Capplo - устройството*, което се стреми да даде сигурност и спокойствие на децата в аутистичния спектър. С тяхна помощ то ще бъде готово за масово производство много по-бързо.

На финала и моето послание - детето е дете, независимо дали е бяло, черно, християнче, мюсюлманче, аутист, със Синдром на Даун, с дефект в говора или пък с физически недостатък. Децата трябва да бъдат приемани и интегрирани, да бъдат обичани и подпомагани, а не отбягвани, подигравани и изолирани. Помогнете на децата си днес, научете ги да приемат различието, научете ги да бъдат преди всичко хора! Добри хора! Пуснете им клипчето (в края на статията е), седнете и го изгледайте заедно с тях, отговорете на въпросите им… целунете ги… 

 

Повече за Capplo

CAPPO е разработка на стартъп компанията EuroPATC, основана у нас със средства на инвестиционния фонд Eleven, и се явява технологична новост в световен план. Негов автор е Драгослав Радойчич, инженер-програмист, основател на EuroPATC и самият той - баща на 11-годишно дете с аутизъм. Идеята му хрумва през 2013 г., когато детенце с аутизъм в Ню Йорк бяга от училище, за да бъде намерено 3 месеца по-късно в една река.
CAPPLO е електронно устройство, което се поставя в специално разработена дрешка на гърба на детето. То е снабдено с множество сензори, които следят къде е детето, каква е позицията на тялото му, дали е паднало, движението, вибрациите (включително при гърч и епилептични пристъпи), има ли повишение на температурата или досег с вода. Устройството функционира на базата на напредничава софтуерна програма и уеб базирана платформа. То изпраща сигнали, които родителите следят на мобилния си телефон, лаптоп или таблет, според настройките, които са задали. CAPPLO регистрира всяка промяна в състоянието на детето и при отклонение изпраща SMS и звуков сигнал до родителя и до посочения от него кръг от доверени хора. Така се осигурява по-надеждна защита за децата с аутизъм, по-голяма сигурност за техните семейства и се изгражда общност от съмишленици. Уеб базираната платформа записва всички данни за живота на децата, всеки ден. Събраните масиви от данни могат да намерят приложение за анализи и изследвания в научно-изследователски, университетски, терапевтични и фармацевтични центрове.

Източник: technews.bg


Препоръчваме ви:

Трудни деца или трудни диагнози
Живот сред хората
Супербебетата не плачат

Последно променена в Вторник, 04 Юли 2017 12:46

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам