Слънце, въздух и вода – правилата за безопасна лятна почивка

  • 28 Юни, 2017

Любимото време на малчуганите настъпи. За да е лятото безкраен празник, ние трябва да им осигурим безопасна среда.


Най-малките

Сезонът предоставя чудесна възможност за „зареждане“ с витамин D. Дори да е на седмици, мъничето може да прекарва времето си навън. В горещите летни дни обаче подходящото време за разходки е преди 10 и след 17 часа следобед. Търсете сянката на дърветата. Тентите и чадърите от полиетилен не са добър вариант при безветрие, защото създават „парников ефект“ и под тях е още по-горещо.

Сега му е времето за въздушни бани – можете да оставяте бебето голо за няколко минути, започнете с 10 и постепенно увеличете до половин час.

Не пестете и водните бани. В горещите летни дни обливането с  вода (с телесна температура) може да е 2-3 пъти дневно. Друг вариант е обтриването с влажна кърпа, така ще улесните топлообмена на бебето. В тази възраст детските басейни не са добра идея. Детето е нестабилно, заради меките им бордове и водата не е достатъчно чиста.

Следете дали бебето се поти. В първите месеци терморегулацията е все още несъвършена и дори при температура между 25-28 градуса мъничето се поти обилно. Кърмете често или давайте вода. В най-горещите дни водата е необходима дори за изключително кърмените бебета. Така ще избегнете дехидратирането.

С какво да го облечете – едно тънко боди от естествена тъкан (памук, лен) е напълно достатъчно. Светлите дрехи, в пастелни тонове, са за предпочитане, защото не привличат слънчевите лъчи и насекомите. Шапката с широка периферия е задължителен аксесоар, ако сте на открито, но трябва да е от лека, дишаща материя.

yonchild bg2

Осигурете защита на кожата

Въпреки че слънцезащитните продукти не са препоръчителни за възраст под 6 месеца, те са абсолютно задължителни за по-големите деца. Изберете козметика с най-висок защитен фактор - (SPF 50 ), водоустойчива. Важно е на етикета на продукта да е указана защита от UVA и UVB лъчи.

Как да нанасяте слънцезащитния крем

- около половин час преди излагането на слънчева светлина, за да има време да се образува защитен слой по кожата. Не пропускайте устните, ушите, ръцете, ходилата, раменете и врата.

- нанасяйте продукта обилно;

- подновявайте го на всеки 2 до 3 часа. Ако детето се изпоти, нанесете наново.

- мажете детето при всяко излизане от водата.

de vdpochiti na kpr 152
Пазете очите

Надеждна защита от вредните ултравиолетови лъчи могат да осигурят слънчевите очила с гарантирана UV протекция. За препочитане е да ги купите от оптика. Ако детето е прекалено малко и не може да носи очила, вариантът е шапка с широка периферия. Слънчевите очила за деца трябва да са със защитен фактор „3“ и „4“, което отговаря на най-силното слънчево излъчване. Освен това те трябва да са безопасни (направени от хипоалергенен материал), функционални и удобни (с гъвкави дръжки) и добре да прилягат на детската глава, за да не пропускат лъчи отгоре или отстрани на рамката.

edem na more s detmi pravila povedeniya 627
Здравей, море!

Сприятеляването с водата е новото преживяване за хлапето през лятото. Ако искате запознанството с морето да донесе само приятни емоции, ще трябва да се съобразите с правилата за безопасност:

- убедете си, че водата е чиста, с равно пясъчно дъно;

- влизайте в морето, когато то е абсолютно спокойно и няма вълнение;

- дълбочината не бива да е повече от 50 см. Трябва да сте сигурни, че няма участъци, в които тя рязко се променя.

- уверете се, че във водата няма медузи, миди и други ракообразни.

Не бързайте да потопите мъника във водата веднага, нека сприятеляването става постепенно. Можете да отидете до брега с кофичка и лопатка, да построите замък от пясък, да съберете миди. После идва ред на гоненето на вълните и мокренето на крачетата. Едва след като видите, че мъникът спокойно прави стъпки във водата, можете да го заведете по-навътре. Добре би било да е снабден с пояс или спасителна жилетка – мокрото дете може лесно да се изплъзне от ръцете ви.

А ако детето се страхува?

Не бъдете настоятелни с предложенията да докосне водата или да намокри крачетата си. Водни процедури могат да се правят и в надуваемия басейн.

Привлечете вниманието на мъничето върху забавляващите се край водата деца. Помогнете му да се включи в тяхната игра, ако се налага - поиграйте заедно с него.

Покажете му собственото си удоволствие от съприкосновението с водата. Нека свикне с мисълта, че тя е нещо приятно и носи веселие.

Обяснете на детето, че с пояс или жилетка може да се чувства в безопасност. Покажете му деца, които ги използват и се забавляват.

Не подценявайте излизането от водата. То също трябва да бъде съпроводено с положителни преживявания. Не принуждавайте детето да стои на едно място след къпане и да не мърда увито в огромна хавлия. Разбира се, то трябва да се подсуши, но ако моментът се проточи, ще се отегчи и ще свързва излизането от водата само с неприятни емоции.

Материала подготви Янка Петкова

Почетете още:
Какво учат децата, когато е мръсно и опасно 
Мамо, скучно ми е 
Златните правила за безопасност

Напомняме, че сега е идеалният сезон за закаляване на бебето.

Последно променена в Сряда, 28 Юни 2017 14:22
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Ти можеш всичко

Ти можеш всичко

18 Окт, 2018 Възпитание

Кога е вкусен бонбонът?

Кога е вкусен бонбонът?

18 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам