logomamaninjashop

7 "безобидни" симптома при децата през първата година

  • 22 Юни, 2017

Странни петна по тялото на детето, висока температура, подутина в областта на вратлето – това са симптоми, които наистина могат да предизвикат паника у родителя, особено ако е неопитен. Всъщност не всички симптоми, които могат да се проявят при мъничето, са толкова плашещи.

Кога става дума за естествени процеси и кога трябва да потърсим помощ от специалист веднага?


1. Симптом:
„Шестмесечното ми бебе внезапно вдигна температура.“

Възможна причина: На детето му никнат зъби. Това може да бъде потвърдено, ако венците са подути и побелели, подуването е в областта на предните резци. Детето има обилно слюноотделяне, с особено усърдие пъха в устата си всякакви предмети. Често в този период мъниците стават неспокойни, спят лошо, но апетитът и общото им самочувствие обикновено не страдат. По правило такива проблеми отшумяват за няколко дни.

Какво да правите?
При температура 38,5 С можете да дадете температуропонижаващо на основата на парацетамола или ибупрофена. Масажирайте подутите венци с пръст и ги намажете с обезболяващ гел. Предложете на детето охладена биберон-залъгалка, чесалка. Ако тези мерки облекчат състоянието му, значи появата на първото зъбче е близо.

 

Кога е нужен лекар?

Ако при детето се наблюдават други симптоми, освен високата температура: обща слабост, хрема, кашлица, обрив по тялото, повръщане, воднисти или чести (повече от 5 пъти на денонощие) изпражнения.

Ако температурата (дори невисоката до 38 С) продължава повече от 3 дни, вдига се до над 39 С или след като се е нормализирала след ден-два отново се повишава, може да е налице вирусна или бактериална инфекция.

Важно!
Ако при дете ненавършило 3 месеца температурата внезапно се повиши над 38 С, трябва веднага да потърсите лекар! В първите месеци инфекциите могат да се развият стремително.


Съветът на лекаря

При температура винаги следете общото състояние на детето. Ако е жизнено и весело, не се тревожете. Ако е отпаднало, незабавно потърсете лекар.

 

2. Симптом: „Новороденото ми момиченце има течение.“

Възможна причина: Естествена полова криза. Тя е резултат от дисбаланс на естрогена, който бебето получава от организма на майката. При момиченцата е възможно да се появи кървенисто или слузесто течение, понякога има подуване на млечните жлези или жълтеникаво течение от гърдите. Най-често този хормонален бум се случва през първия месец.


Какво да правите?

Нищо особено. По правило влагалищното течение спира след 3-4 дни. Грижете се за личната хигиена на бебето, използвайте детски измивни средства и мийте в посока отпред-назад. Оставяйте мъничето без пелена по-често.


Кога е нужен лекар?

Ако течението продължи повече от 5 дни и се появява при дете, което е на възраст над 1,5 месеца. Това може да е симптом за по-сериозен хормонален проблем. Течението може да има гноен характер, зеленикав цвят или особено неприятна миризма, а половите органи да са зачервени. Това са признаци за възпаление.

19449610 10211959687841290 1188338761 o

3. Симптом: „При температура над 38 С детето ми изпада в конвулсии.“


Възможна причина
: фебрилни гърчове. Те се случват само на фона на повишена температура при около 5 % от децата на възраст между 6 месеца и 3 години (по-рядко до 5 г.). Причината е в несъвършената нервна система. При това детето отмята главата си назад, „забелва“ очите, крайниците му треперят и задържа дишането си. Заради рязкото отпускане на всички мускули е възможно да се напишка или наака. По правило пристъпите преминават след минути, по-рядко могат да продължат до четвърт час. Не изискват специално лечение и с възрастта изчезват.

Какво да правите?
Положете детето на твърда повърхност, на една страна и дръпнете брадичката му надолу, за да изтичат свободно слюнката или съдържимото при повръщане и да не попадат в дихателните пътища. Следете около детето да няма предмети, с които би могло да се нарани. Докато не отмине пристъпът, не правете опити да му давате вода или да го удържате на ръце. След като гърчовете спрат, дайте температуропонижаващо средство.

Важно!
Дори гърчовете да не са продължили дълго, след пристъпа трябва непременно да потърсите лекарска помощ. Специалистът ще ви каже как да предотвратявате подобни състояния в бъдеще. Когато детето се възстанови, посетете невролог и направете необходимите изследвания, за да изключите епилепсията като възможен причинител на гърчовете.
Ако гърчовете се появяват при дете над 5-годишна възраст или възникват без да е повишена температурата, може да е симптом на епилепсия.
Ако гърчовете продължат повече от 5 минути или по време на пристъпа е дишането е спряло за кратко извикайте Спешна помощ. 


Съветът на лекаря:

При случай на гърч задължително се търси лекарска помощ. Педиатърът вероятно ще поиска да остави детето под наблюдение 24 часа, за да се установи причината за гърча.


4. Симптом: „Бебето ми  на 3 седмици и непрекъснато му треперят ръцете и брадичката.“


Възможна причина
: тремор при новородените. Малките потрепвания на дланите на ръцете, крачетата или брадичката са резултат от незрелостта и повишената възбудимост на нервната система. Най-често този симптом се появява през първия месец след раждането и отминава от само себе си след третия. Треморът се забелязва по-отчетливо, когато бебето плаче, когато е уплашено или е имало проблем преди раждането му – вътреутробна инфекция или кислородна недостатъчност.

Какво да правите?
Не се изисква специално лечение. Укрепването на нервната система на мъничето е резултат от доброто общо състояние. Затова помагат масажите, гимнастиката и продължителните разходки.

Кога е нужен лекар?
Ако треморът е силен, обхваща не само дланите но и главата и крачетата.
Ако треморът продължава повече от 4 месеца.
Ако треперенето възниква без причина, дори в състояние на покой.

Важно!
Това може да е симптом за по-сериозни неврологични поражения например енцефалия. Такива симптоми може да се наблюдават при недостиг на определени вещества в организма (калций, магнезий). Стандартното изследване в този случай е УЗИ на главния мозък и изследване на кръвта и урината на детето.

5. Симптом: „След ваксина на ръката на детето се появи голямо червено петно.“

Възможна причина: постваксинална реакция. Организмът на детето може да реагира на ваксината, което е знак, че имунната му система е започнала да изработва антитела срещу инфекцията. Симптомите може да са повишена температура, отпадналост или превъзбуденост, нарушение на съня, липса на апетит, разстройство, гадене, болки в стомаха или ставите. За щастие тези симптоми не се проявяват едновременно и най-често реакцията се ограничава до зачервяване или уплътняване в областта на убождането.

Какво да правите?
Не изпадайте в паника – обикновено „последствията“ от ваксината преминават от само себе си за 2-3 дни. Ако детето изпитва болка или има висока температура – дайте му парацетамол или ибупрофен. При обрив, можете да намажете с антихистаминов гел.

Кога е нужен лекар?
Ако температурата, неразположението на детето или обрива продължат повече от 3 дни.
Ако е налице поне един от признаците за усложнения – температура над 39,5 С, слабост, затруднено дишане или преглъщане, оток и зачервяване на лицето или шията.

Важно! Най-острото постваксинално усложнение е анафилактичният шок. Той се проявява до половин час след поставяне на ваксината. Затова е добре след ваксиниране да не бързате да напускате поликлиниката.

19449375 10211959680881116 1533679921 o

6. Симптом: „Очите на 3-месечното ми бебе са разногледи.“

Възможна причина: физиологично кривогледство. Очните мускули на бебето са слаби, а контролът над тях от страна на главния мозък все още не е установен. В резултат на това очните ябълки може да се движат несъгласувано. Това е нормално при деца на възраст до 3 месеца, понякога и до 6.

Какво да правите?
Сменяйте по-често местата на играчките, които са пред очите на детето, за да не гледа детето винаги в една и съща посока.

Кога е нужен лекар?
Ако кривогледството се задържи повече от 6 месеца. В този случай е добре корекцията да започне възможно най-скоро, за да не се претовари здравото око.


7. Симптом: „Детето ми има увеличени лимфни възли зад ушите.“

Възможна причина: лимфаденопатия на фона на изграждане на имунитета. Увеличението и възпалението на лимфните възли обикновено се появява, когато в лимфотока циркулира някаква инфекция или следи от нея. При децата до 5-годишна възраст лимфните възли може да се увеличат и при напълно здрав организъм, ако имунната система, запознавайки се с новите микроби, започне твърде активно да изработва защитни клетки – лимфоцити. Най-често при децата се подуват лимфните възли в областта на шията.

Какво да правите?
Огледайте внимателно детето, проверете сгъвките на коленете, лактите и мишниците. Наблюдавайте поведението му. Не слагайте топли компреси, преди да сте се консултирали с лекар.

Кога е нужен лекар?
Ако на пипане установите, че подуването е с големина 1 см в диаметър.
Ако докосването в областта на лимфните възли предизвиква болка – това е сигнал за възпаление.
Ако детето скоро е боледувало от някаква инфекция (в този случай има риск да не е доизлекувано).

Важно: Увеличените лимфни възли може да са симптом на най-различни проблеми, затова винаги трябва да търсите консултация със специалист. Обикновено се прави комплексно изследване на детето.

4 симптома, които не бива да игнорирате и изискват незабавна намеса на специалист


1. Мускулите на тила на детето са напрегнати, твърди на пипане. Има висока температура или необичаен обрив. Това обикновено са симптоми на менингит – възпаление на мозъчната кора.

2. Езикът и устните на детето са сухи, очите притворени. Това са признаци на обезводняване, което може да е предизвикано от обилно повръщане, диария или висока температура. Незабавно трябва да започне оводняване на детето.

3. Неприятен мирис. Ако урината, изпражненията, дишането или потта на детето издават необичаен остър мирис, внимателно следете състоянието му и не отлагайте посещението при педиатъра. Това може да е признак за нарушена обмяна на веществата, инфекция или натравяне.

4. Висока температура, придружена от отпадналост. Винаги следете общото състояние на детето. Ако е сънливо, отпуснато, не реагира, незабавно потърсете педиатъра си или лекарска помощ.

Внимание!
Ако нещо във външния вид, състоянието или поведението на детето ви притеснява, споделете с педиатъра. Предпазливостта никога не е излишна. Това преди всичко се отнася за деца на възраст до една година. Точно в този период се проявяват повечето вродени нарушения, а инфекциите се развиват особено бързо.

Препоръчваме ви още::

Маркери на детското развитие през първата година
Маркери на детското развитие от 1 до 5 години

5 детски състояния, които изискват незабавна медицинска помощ
Това, което няма да ви кажат...

Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър в "София Сити Клиник", кабинет "Детски болести", специалист с 24-годишен стаж в болнично и амбулаторно заведение, специалност Детски болести, Детска ендокринология и болести на обмяната

Последно променена в Петък, 23 Юни 2017 12:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам