Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Капани за модерни родители

Автор: Мая Цанева

Аз съм отглеждана по теорията и практиката на д-р Спок  и „Синьо лято“, синът ми няма и идея какво е това. Накратко имам уникалния шанс да възпитавам дете в среда, която няма нищо общо с моето детство.  Но също като много мои връстници се оглеждам като войник  в засада за капани на новото време.  Уж светът е голям, уж ние сме свободни,  а е толкова страшно…

1. Врагът в стомаха ми

Свърши се тази с „яж, баби, яж!“. Като изключим децата с действителни алергии или специфични хранителни нужди,  за които диетата е  задължителна, всички останали сме в капана на подозрението, че  всяка нормална храна от детството ни е потенциално ОПАСНА. Филии с лютеница за закуска? Не, не знаеш какво има в нея. Хапни мюсли с чия!  Мляко с какао…Нее, смути.  Авокадо за следобедна закуска – отличен избор. Баничката на баба изглежда като опасна калорийна бомба, дори и да е сготвена с био или екопродукти. Колко от вас всъщност обичат новите храни? Признайте си, когато децата не гледат, похапвате тайно вафла с фъстъци или торта с маргарин, само защото ви е вкусно.  Като деца ядохме баничките като подметка от лавката край училище, хамбургерите и картофките от Макдоналдс, изпихме и литри сокчета на прах. Но оцеляхме. Децата също се оцелеят, дори и да изядат няколко Е-та повече.  

2. Операция “Чисти ръце”

Вода и сапун за чисти ръце. Ние и микробите на 80-те години се разбирахме добре. Отупвахме прахта и продължавахме играта.  Днес борим микроба яростно с мокри кърпи за ръце и дупе,  лосион, сухи кърпи. Но май мръсното не е чак толкова лошо, поне така учените казват.  Учи организма да оцелява. Майкъл Джаксън, маниак на тема чистота,  си отиде от този свят, не, защото беше с мръсни ръце, нали? И аз, и вие сме яли пясък, някое червейче в черешите от двора или немита ябълка, но сме живи. Защо децата ни да не могат да се насладят на малко органична храна?

3. Колкото повече, толкова повече

Обичам Мечо Пух. Но  „Колкото повече, толкова повече“ не винаги е на хубаво. Моето дете има повече играчки, дрехи и козметика, отколкото вероятно аз ще имам през целия си живот.  Въпреки това, за да компенсираме недостига от детството ни, му купуваме още повече, защото е достъпно. Заради количеството, рядко цени нещата си, макар че не получава всичко, което поиска.  Аз още тъжа по любимия си мечок и по една синя рокля.  Дали момчето ми ще има своята любима играчка и блузка завинаги, не знам.

4. Токсикомания

Сутрин Митко пие сироп за имунитет, витамини, прополис и още нещо. И всеки ден, без да е болен. Лекарствата и хранителните добавки  са приятно овкусени и той дори си ги търси.  “Направи го токсикоман”, както казва мъжът ми и е прав.  

5. Свобода, ама друг път

Ние сме деца на демокрацията. Пътуваме, работим по света, имаме права на европейски граждани. Искаме същото за децата си, ама друг път.  Светът е голям и спасение/опасности  дебнат отвсякъде. Ние сме пораснали  на принципа “проба-грешка”. Защо нашите деца да не могат? Стига да имат смелост и силна подкрепа, светът е техен.

Последно променена в Събота, 25 Март 2017 14:21
Прочетена 10734 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Обидно

Обидно

12 Ное, 2017 Възпитание

Майка на 50

Майка на 50

25 Окт, 2017 Мама

Докога така

Докога така

10 Ное, 2017 Истории

Моят приятел сополът

Моят приятел сополът

20 Окт, 2017 Здраве

Завистта с приятелско лице

Завистта с приятелско лице

08 Ное, 2017 Отношения

Синдромът "Мили мами"

Синдромът "Мили мами"

20 Окт, 2017 Мама

Киселото грозде

Киселото грозде

19 Ное, 2017 Истории

Love.net или нашата история

Love.net или нашата история

19 Ное, 2017 Истории

Ти ще си добър баща

Ти ще си добър баща

18 Ное, 2017 Отношения

Не слушайте чужди съвети

Не слушайте чужди съвети

17 Ное, 2017 Възпитание

550 грама живот

550 грама живот

17 Ное, 2017 Актуално

Слънчице или Кралят Слънце

Слънчице или Кралят Слънце

17 Ное, 2017 Възпитание

Facebook