logomamaninjashop

Не, тя не е длъжна да прегръща никого

Празниците и семейните събирания са време за вкусна храна, добри традиции, задушевни истории и много любов. Но без дори да забележим точно в такива моменти дъщерите ни си изграждат грешна представа за физическите граници.

Случвало ли ни се е все някога – детето не желае да проявява радостта си при среща или благодарността си към други хора, а ние настояваме: „Чичо ти дойде, ела да го прегърнеш!“ – или – „Леля ти подари толкова красива кукла, дай й една целувка!“ Може би не е излишно да преразгледаме глeдната си точка за тези неща.

Да погледнем на това от следния ъгъл – казвайки на дъщеря си, че е длъжна да прегърне някого, само защото отдавна не го е виждала или защото й е подарил нещо, ние й формираме погрешно убеждение. След време, когато порасне, момичето може да започне да се запита - „Щом той ми плаща вечерята или е направил нещо приятно за мен, може би му дължа физически контакт?“

Как да говорим с детето за личните граници

f346e026708bd9bfa4c258b6d0707a5d XL

онятието „доброволно съгласие“, с което възрастните са свикнали, на пръв поглед не се отнася до децата." – казва детският психолог Андреа Бастиани. – "Но представата за нарушаването на физическите граници на момичето и несъобразяването с мнението му, формирани в детството, могат да повлияят върху начина, по който възприема себе си и своето тяло. Освен това, уви, в обществото ни съществува сексуалното насилие над деца и запознаването на момичетата със собствените им физически граници може да им помогне да осъзнаят правата си, да разбират кога тези граници са нарушени и кога трябва да потърсят помощ от възрастните."

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

ae4bbf432d7a347a7d7b6f051b071f94 XL

Нека дадем на дъщерите си възможността да решат кога и как да засвидетелстват вниманието си към другия човек. Разбира се, много деца обичат да бъдат прегръщани, да бъдат целувани или да целуват някого от семейството, приятел или съсед и в това няма нищо лошо. Но ако момиченцето ни е сдържано, не бива да го заставяме да проявява внимание по такъв начин. Естествено, това не му дава право да се държи грубо. Съществуват много други начини да изразиш признателност и благодарност, които не изискват физически контакт. Може да каже, че много му е домъчняло за някого, да му се усмихне, да му „даде пет“, да изпрати въздушна целувка – това също са начини, с които можеш да изразиш чувствата си. Важно е то да знае, че може да избере този, който предпочита.

Източник: girlscouts


Препоръчваме ви още:

От "любов" към децата

Златните правила за безопасност - 10 полезни съвета

Жертвата на педофила

Последно променена в Петък, 04 Януари 2019 20:45

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам