logomamaninjashop

Коледа в канадското училище

Автор: Дарина Рангелова/ expatbgmum

Всяка година по това време чета из нета как в България коледните тържества в училище стават все по-пищни. А тази година разбрах, че на първолаци им правят тържество с DJ в нощен клуб, макар и през деня. Да не говорим за подаръците и за деца, и за учители, невероятни суми прочетох. И всичкото това невероятно разточителство на фона на добре известния ни стандарт на живот. За 10 години толкова много са се променили нещата в посока все по-голяма комерсиализация и показност! За всичките години в училище на Теди в България нито веднъж не е имало коледно тържество ИЗВЪН училището, а сега дори правят завършването на детска градина в ресторант!

Завършването на Теди, на детска градина, също беше малко в повече, но поне беше в Националния исторически музей и след това децата играха на детската площадка и разгледаха самолетите. Предвид че е възможно някои деца никога да не бъдат заведени, това си е плюс, което ме подсеща, че не съм водила Тони там.

Ето как се отбелязва Коледа в училище в това така комерсиализирано канадско общество. Общо взето целият месец е подвластен на Коледа: украсяват си стаите, имат разни пижамени дни, базари с благотворителна цел и всякакви такива неща. Тази година цялото училище събира детски играчки и ще ги дарят на организация, която ще ги раздава на бедни семейства.

Коледно джудже

71f8a7b9dfbdfa4a4502ebd60f17d2b5 L

Коледният дух е изцяло и в учебния процес. Тази седмица ще правят джинджифилова къщичка, която после ще изядат, но това всъщност е урок по математика! Докато правят тестото, ще трябва да измерват продуктите. За мерки и теглилки мисля, че учиха миналата година, но може би преговарят, не знам, защото както знаете няма учебници. Ако има някакво тържество, то е за цялото училище, провежда се в салона и не е повече от час. Иначе обикновено в последния учебен ден си правят „купон“ в стаята. Може да гледат някой коледен филм или да пеят коледни песни и да играят разни игри. Родителите изпращат по нещо за почерпка. Обикновено има списък какво да се прати и родителите отбелязват кой с какво ще участва - плодове, сирене, солени и сладки бисквити са стандартните неща.

Интересното е, че нещата, които се правят като курабии и сладки, държат да са домашно направени, а не купени. И не искат сертификат и проба от лаборатория, а само да е написано какви са съставките на съответните курабии, за да не ги яде дете, ако има алергия към някоя от тях. Децата с алергия тук са добре обучени, предполагам и в България е така, то си е необходимост. Моите деца нямат алергии и не знам как става, но децата сами си казват. При малките сигурно е проблем. Просто тук ми направи впечатление, когато Тони ставаше на 6, едно също 6-годишно детенце дойде и ми каза, че има алергия към пеперони. Родителят, като го доведе, нищо не каза, явно разчита, че детето си знае. Стана малко тъпо, защото това е любимата пица на Тони, но в крайна сметка той много добре разбра и сам предложи за всички да е вегетарианска, което е урок по емпатия. Аз пък доста бях изненадана от факта, че някой е алергичен към салам!

Да се върнем на Коледата. В детската градина/училището децата не получават подаръци от Дядо Коледа, това е за вкъщи. За учителите също не ми е известно да се събират пари за огромни подаръци. Който иска подарява, но е нещо символично. Та, вместо да получават подаръци, в училище децата изработват нещо за подарък за семейството си. Това е - учат ги и да дават, не само да получават.


Препоръчваме ви още:

Бай Ганьо ряпа да яде

Традициите не са това, което бяха

Нашата луда българска Коледа

Последно променена в Сряда, 12 Декември 2018 20:58

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам