5-те най-омразни детски игри

Децата са нашето щастие, награда, целувката на Бог и въобще - цветята на живота. Но с тези цветя никак не е лесно, твърди майката на две деца и блогър Елена Сай. Тя описва своя топ 5 на най-досадните занимания с наследниците, от които мозъкът й се "взривява".

1. Безкрайното четене на една и съща книга

През първата година на майчинството си буквало бягах в кръг – хранене-приспиване-миене-преобличане-приспиване и мечтаех за времето, когато синът ми ще порасне и ще му чета книжки. Обичам четенето на книги повече от всичко на света, но изобщо не предполагах какъв ад може да бъде то с малко дете. Оказа се, че детето може да има любима книжка, но любима не като при нас възрастните. Съвсем не! „Любима“ означава, че мама я чете всеки ден, по 5, 10, 15 пъти – броят зависи от нервите на майката и настойчивостта на детето. И така седмици и месеци наред.

Синът ми имаше любима книжка останала от моето детство. Четохме я цяла година до умопомрачение, до задействането на рефлекса ми за повръщане. Знаех я наизуст. Едва сега, 9 години по-късно, почти успях да я забравя, макар че докато пиша това отново се завъртат в главата ми откъси от нея.

2. Ролевите игри

По-голям ад от четенето на една книжка до припадък е ролевата игра с тригодишно дете. Речниковият запас в тази възраст е силно ограничен, ситуациите, които детето може да обиграе също. Но точно в периода 2 - 4 години тези игри са най-любимото занимание на дребосъците. За това колко са важни в тази възраст са написани много умни книжки. Детето опознава света играейки, влиза в различни роли и т.н.

Лично на мен след 15 минути (подобни на фарс) със: „Здравей, зайче!“ – „О, здравей, конче!“, - „Да тръгваме! Тралала ние отиваме на разходка!“ - ми се появява мигрена и ми потича кръв от носа. Мъжът ми, който в момента наднича през рамото ми, веднага се съгласява: „Да, да, да! Това е най-ужасното. Когато трябва да мърдаш някакви кукли и да говориш с безумно преправен глас.“

Скучно ли е с малките деца?

omrazni igri

3. Настолните игри, в които не трябва да побеждаваш

Попадали сте в този капан навярно. Детето иска да играе, за да победи. Задължително! И да спечели честно. Но когато за пръв път се сблъска с тези игри, изобщо не е готово да губи. Колкото и да ви убеждават, че трябва да се учи да понася пораженията, да играе по правилата, ако искате да ви е мирна главата, в първите месеци на запознанство с тези игри е най-добре да печели.

Вкъщи загубите предизвикваха 5-звездна истерия у дъщеря ми. Ако се предавах или симулирах игра (в нейна полза, разбира се) резултатите се анулираха и започвахме отначало. По-късно обаче, ако децата запазят любовта си към настолните игри, в семейството настават златни времена. Сега  моите хлапета (на 5 и 10 години) имат три рафта с игри. Няма по-прекрасни вечери от тези, в които всички сядаме с чаша чай да играем на Монополи.

4. Играта на едно и също всеки ден

Както с книжките, така и с игрите, това което им харесва, може да се повтаря безкрайно. Преди време фаворит на дъщеря ми беше играта на магазин. Марта се прибираше от детска градина, поставяше на пода касата-играчка, кантарчето, „банкнотите“ и подреждаше стоката – 4 спинъра. Аз влизах, купувах 4 спинъра, плащах и излизах от магазина. След минута се връщах и исках още 2 спинъра (правилата не съм ги измислила аз). „Нямаме вече спинъри! Свършиха!“ – тържествуващо ми заявяваше тя и се заливаше от смях. Това го играехме всеки ден, в продължение на месец.

5. Поиграй с мен, не знам на какво

И това се случва: „Мамо, мааамооо! Поиграй с мен, моля тееее!“ – „Добре, на какво?“ – „Не знааам!“, следва безутешен плач.

А коя е вашата най-омразна игра с детето?  

 

Препоръчваме ви още:

Игри с бебето през първата година

Игри и играчки през втората година на детето

Игри за уморени майки

Последно променена в Вторник, 25 Септември 2018 22:34
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Шерше ла суп

Шерше ла суп

14 Окт, 2018 Забавно

Добра свекърва

Добра свекърва

13 Окт, 2018 Отношения

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам