Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Цяло село е нужно,
за да се отгледа едно дете.

„И тате посади едно бобче в мама“

„Време е да си поговорим за секса.“

Кой е най-подходящият момент да го кажа на децата? Не върви да го изтърся, докато сме седнали на вечеря и обсъждаме класното по математика, новата прическа на госпожата и последните „Междузвездни войни“. Направо си представям как ще зяпнат от изумление момчетата, ако го заявя просто ей така, ни в клин, ни в ръкав.

– Деца, крайно време е да си поговорим за секса.

– Мамо, какво ти става? – ще каже единият.

– Какво си превеждала днес? – ще се засмее другият.

Алекс, фъстъчето, недоразбрал, ще се разпищи.

– Искам и аз кекс! Искам и аз кекс!

Да, определено това не е начинът. На всичкото отгоре ясно осъзнавам, че отговорността е моя. Баща им е от онези мъже, които не умеят да говорят по деликатни теми. Обръщат всичко на шега или тактично и плавно преминават към футбол. Не знам как е възможно изобщо за каквато и да е сериозна тема да похвана разговор, все да го избива на футбол.

– Ванка, мисля, че е крайно време да направим ремонт. Кучетата са изяли тапетите, первазите и наченаха радиатора.

– Да, сигурно си права. В неделя ще седнем да опишем щетите. След мача. В тази връзка, момчета, видяхте ли последната смяна в отбора? Май пак ще се прецакаме.

И ремонтът увисва.

И все пак темата за секса трябва да се засегне в един момент. С Теди ми беше лесно. Първо, като по-малък, си беше избрал свекърва ми за душеприказчик и обсъждаше с нея всичките си душевни терзания. В началото нямах нищо против, докато свекърва ми не ме хвана натясно един ден:

– Мария, вие говорили ли сте с това дете за секса?

– Ами, той е само на седем годинки и не мисля, че…

– Слушай сега какво ми разказа…

И сподели една адски конфузна ситуация, която все още не съм събрала смелост да ви разкажа с детайли. Но в общи линии на морска почивка моят първороден (и единствен по това време) младеж ни съзрял с баща му в сюблимен момент, и споделил с баба си възмущението си, че ние се ангажираме с такива срамни и лигави занимания, при положение, че сме големи и възпитани хора и вече си имаме дете. По време на разговора със свекърва ми се червих, позеленявах и пребледнявах на няколко пъти, и после си реших, че няма повече да правя такива пропуски и да оставям детето ми да си създава впечатления и мнения за секса от недомлъвки, тук-таме загатнати сцени от някой филм и от уличните приказки с приятели, чийто жизнен опит е обогатен преждевременно от някой тайно изгледан порно филм.

Та с Теди действах по следния начин. Подарих му книга за сексуалността, подходяща за възрастта му, а после седнахме и си поговорихме за разни неща от нея, които може би са останали неясни. Баща му най-после се включи и той. В началото ни беше стеснително и на тримата. После го преодоляхме и смея да кажа, че и досега той знае, че може да сподели с нас всичко.

Естествено, и с по-малките му братя процедирам така. Тъй като те са с пет години разлика, не водим общ разговор по сексуални въпроси. Единият би се стеснявал пред другия. Хубавото е, че има книжки, които са предназначени за различни възрастови групи и всичко е обяснено достатъчно интересно и ясно. Задължително прегледайте книгата, преди да я купите, за да сте сигурни, че отговаря на вашите разбирания и на възрастта на детето. Когато я предлагате на детето, можете да му обясните, че то вече е пораснало и много добре знае, че бебетата не ги носят щъркелите и не се купуват в магазина, а ги правят мама и татко. Но предполагате, че самата процедура по правенето на бебета най-вероятно не му е съвсем ясна, а тъй като вече е голямо момче/момиче, му подарявате тази книжка и с радост ще отговорите на всичките му въпроси. Такива ще има, повярвайте, подгответе се да сте откровени и не ги избягвайте, а ги поощрявайте.

И още няколко съвета:

 • Децата питат от най-малка възраст за различията между мъжа и жената, откъде идват бебетата и така нататък. Използвайте всеки повод да им разказвате малко по малко, така че да са подготвени. Добрите сравнения за най-малките деца са от този тип: Тате посади едно малко бобче у мама и от него поникна бебенце. Повярвайте, ще мине мноооого време, преди детето да се сети да го попита как точно го посажда. Когато ви зададе този въпрос – готово е за книгата. Ако не ви го зададе до 9-годишно, значи някой нещо му е казал и то се стеснява. Така че все пак е време да си поговорите.
 • Опитайте се да не се държите сковано и притеснено, когато говорите по такива теми, дори да ви е неловко. Използвайте точни термини, това придава някак научно звучене на разговора и го улеснява. Помнете, че ако вие се срамувате, детето ще приеме, че сексът е нещо срамно и няма да споделя каквито и да е проблеми, които има в тази област евентуално някой ден.
 • Въпросът за хомосексуалните отношения. Повечето родители се безпокоят да говорят за тях, но децата питат и за това. И аз, като останалите хетеросексуални родители, искам да имам хетеросексуални деца. Но никой не може да изключи възможността, колкото и да е минимална, детето му да има обратна ориентация. Това не е заболяване, не е психично отклонение, не се лекува и не може да се предотврати, ако от малко обясняваме на детето, че да си гей е срамно, грозно и престъпно. Резултатът от подобни обяснения у един хетеросексуален младеж би бил да мрази хомосексуалните, а у един хомосексуален младеж – да намрази себе си и родителите си. Не мога да ви посъветвам как да процедирате, това е лично ваше решение. За себе си аз предпочитам детето ми да е щастливо, независимо дали е хетеросексуално или хомосексуално. Затова му казвам, че някои момченца просто се раждат такива, че не харесват момичета, а момчета. Не казвам нищо повече. Не изразявам нито одобрение, нито осъждане – просто факт от живота.
Последно променена в Понеделник, 06 Февруари 2017 13:01
Прочетена 944 пъти

1 коментар

 • Катя
  Връзка на коментара Катя Неделя, 19 Март 2017 18:08

  На моите родители се наложи да ми обяснят тайната на зачатието, когато бях на 6 години в две последователни ситуации, като втората предизвика по-сериозен отзвук.
  В първия случай във вестника прочетох за едно индианско момиче на 6 г. (колкото мен), което родило дете от баща на 13 г. За мен всяка възраст над 10 г. звучеше като граничеща със старостта. Така че бащата не ме заинтригува. Обърнах внимание на родителите си, че тя е на 6 г. и че си има бебе и най-вече има с кого да си играе - сестра ми се появи 3 години по-късно. Тогава коментарът им остана неясен за мен. Казаха: ужасно, това е лошо. На въпроса ми 'защо', казаха, че е било рано да има отношения. Това си остана мистерия за мен. Не ги разбрах, но у мен остана убеждението, че и те не са разбрали колко е важно на 6 г. да има с кого да си играеш у дома.
  Вторият случай е към края на първи клас. Една съученичка, Елена, един ден цял ден важничеше пред нас и твърдеше, че е бременна. За доказателство попипваше издутия си корем. На следващия ден тя пак беше "бременна" не спираше да се хвали. Аз споделих вкъщи: "Пък Елена от нашия клас е бременна". Мама каза, че не е възможно. Но аз упорствах, защото бях видяла "дебелия" корем на съученичката си, и нищо не можеше да ме разубеди. Тогава мама и татко отвориха атласа по анатомия и ми показаха мъжката и женската полови системи. Сложните картинки бяха на две отделни двойни страници. Фактът, че за да видим женската система, трябваше да затворим мъжката, някак си ме убеди, че Елена няма начин да познава мъжката полова система. Направи ми впечатление, че мама много се напрегна, и толкова разпалено обясняваше, че ми стана досадно, но вече имах мнение по въпроса. На следващия ден заявих на Елена "Елена, ти не си бременна. Ти си преяла. Аз гледах атласа по анатомия и там пише, че няма начин да си бременна." "Бременността" на Елена тутакси отшумя, както и интересът ми към другия пол. До пубертета :)

Оставете коментар

Уверете се, че сте въвели цялата необходима информация, означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

 1. Най-популярни
 2. Най-нови

Facebook