logomamaninjashop

На гости с преспиване

Малките деца много бързат да пораснат. Да подражават на възрастните е едно от най-любимите им занимания. Те бих искали да се ползват с привилегиите на големите и свободата да решават как да протича денят, а защо не и нощта им. Едно от най-сериозните доказателства, че си голям и самостоятелен е да отидеш на гости на приятел с преспиване. И често се сблъскваш с нежеланието на родителите си да ти го позволят.

Подходящата възраст

Всяко хлапе мечтае за такава възможност. Нощуването у приятел е време за дълги разговори, без ограниченията на обичайния режим, за унищожаване на сериозно количество лакомства – все пак си на гости и това е едно от удоволствията. Пижамено парти, спане на надуваем матрак или в палатка от чаршафи, споделяне на тайни до сутринта – това е мечтата на всяко дете. Макар че някои все още не са готови да се разделят с любимата си плюшена играчка, когато не са си вкъщи.
Трудно е да се посочи конкретна възраст, в която детето без проблем може да направи едно такова гостуване. Някои хлапета са много привързани към родителите си, към собствената си стая, към леглото си и е напълно възможно да не се чувстват комфортно на чуждо място. Тогава игрите няма носят радост и споменът за това нощуване няма да е особено приятен.

Когато преценяваме дали да удовлетворим желанието на детето да преспи у приятел, трябва да имаме предвид две неща – нивото на доверие към семейството, в което ще гостува, и степента на неговата самостоятелност.

За доверието

Преди всичко трябва добре да познаваме приятеля на детето и родителите му. Да сме убедени, че няма да го застрашат или да игнорират негова молба при проблем. Детето трябва да се чувства комфортно в техния дом. Да го познава и без притеснение да може да отиде само до тоалетна или до банята.

За самостоятелността

Това че детето ни ще нощува у приятелче съвсем не означава, че родителите на домакина ще трябва да поемат функциите ни, докато ни няма – обличането, тоалетът, храненето са неща, с които би трябвало да се справя само.

Съвет от психолога

Ако усетите, че детето не е готово да пренощува другаде, можете да поканите приятелчето му у вас. Разбира се, това трябва да се случи по взаимна договорка с родителите на другото дете. Ако обаче наследникът ви настоява да спи у другарчето си, а му е за пръв път, добре би било да предупредите за това домакините, с условие, че ако възникне проблем, сте готови веднага да приберете детето си. При такъв сценарий, ще трябва да отложите следващото подобно гостуване за по-късен етап. Детето трябва да разбира, че може да се обърне за помощ към родителите на приятеля си, дори ако става дума за нещо лично. Ако се буди нощем или става по-рано сутрин трябва да може да се занимава с нещо, докато другите спят. Добре би било да му дадем книжка или някаква играчка за такъв случай.

Ваканцията - урок по самостоятелност

327471 P9 ok

С какво да се забавляват децата

Очевидното решение е да им се предложат филмчета. Алтернатива на анимациите са настолните или сюжетните игри, в които могат да се включат и родителите. Все пак не бива да забравяме, че забавленията, които изискват физическа активност, превъзбуждат и хлапетата трудно ще заспят. Илюзия е, че веднъж събрали се заедно те ще бъдат тихи и спокойни, затова е добре предварително да обмислим варианти при които активните занимания се редуват с по-пасивни. Едно такова събиране може да започне с бой с възглавници, но трябва да завърши с нещо, което ще усмири духовете – четене на книжка, разказване на истории, филмче или тиха музика.

Още няколко идеи

- конструиране

- пижамено ревю

- „спа процедури“

- състезание „Кой ще облече пижамата пръв“

- рисуване по лицето

- театър на сенките

- криеница

- топло-студено

- търсене на съкровище

Колкото по-малки са децата, толкова по-осезателно трябва да е присъствието на възрастните.

13 жестоки идеи за лятно парти!

257242 P4 ok

Какво да предложим за хапване

Когато изпращаме детето си да гостува у приятел, е добре да кажем на домакините какво яде то. Разбира се, задължително е да предупредим, ако има непоносимост към някои храни.

Добра идея е да приготвим нещо, с което да се нагостят децата. Освен вежлив жест, това е гаранция, че детето ни ще хапне поне от храната, което ние сме приготвили, ако не му допадне кухнята на домакините.

Преди сън вечерята трябва да е лека, полезна, обикновена по състав – сандвичи, кисело мляко, плодове, домашни бисквити. Млякото, лимонадата, пресният сок са чудесна идея за напитки, които могат да се предложат.

Бихме могли да привлечем и децата в приготвянето на храната. Така удоволствието от консумирането е в пъти по-голямо.

***

Преди да позволим това забавление на детето трябва да сме сигурни, че то е напълно готово за тази стъпка. Ако е привързано към одеялото, с което спи или някоя играчка, е по-добре да ги сложим в багажа му, за да е спокойно и да има късче от дома със себе си.

Ако ни позвъни, да го приберем, трябва да реагираме веднага. Но когато следващ път пожелае да гостува с преспиване, ще трябва много внимателно да обмислим отговора си.

Добре е да уточним час на вземане. Естествено, времето за игри никога не стига, но появяването ни според уговорката успокоява детето и му вдъхва сигурност.

Освен безспорно забавление за децата, подобни гостувания са добра възможност и за опознаване на родителите. Не е изключено да се превърнат в началото на ново приятелство и за нас.

Източник: uaua.info


Препоръчваме ви още:

Как да сме приятни гости

 

Последно променена в Събота, 04 Август 2018 09:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам