За цицините и сълзите - 10 съвета за малките ни колоездачи

Автор: Андрей Русев

Откакто съм родител на момиченце, а това са вече 7 години, мога да споделя как някои мои възгледи много се промениха. Почти всички са свързани със здравето. Не, не ходя на фитнес, не съм вегетарианец, но ценя Живота. Моят и на детето ми.

Детството ми премина като на всяко друго момче, родено в края на 70-те години. Продължителни игри навън, неразумни разходки на опасни места, каране на колело, футбол. В моето детство родителите си стояха спокойни вкъщи, а децата от първи клас играеха навън чак до свечеряване. Какво правеха – те си знаеха.

Днес нещата се промениха. Все по-опасно става за децата да играят сами навън. Вече е необходимо много повече внимание къде, с кого и как си играеш. Да оставиш само детето си да кара колело по улиците в квартала, е немислимо. Малките улици се препълниха от втора употреба коли, а възрастните пенсионери смениха жигулитата си с 20-годишни таратайки от по 500 лв. Нищо че не са ходили на очен лекар от поне 10 години. Опасно е дори да пресичаш на пешеходна пътека.

Постоянно виждам неразумни родители – такива, чиито малки деца не ползват столче или бустер седалка за кола, и рискуват да наранят детето си при рязко спиране. Други пък карат колело, а на столчето за велосипед детето им стои без каска, все едно са 100% сигурни, че никога няма да попаднат в непредвидима и опасна ситуация на пътя. За съжаление, никой не може да ти гарантира, че докато се разхождате с детето в парка, няма някой велосипедист да връхлети върху него. В това се убедихме, когато един от тях вкара дете в болницата след като го блъсна с колелото си на алея в софийския Южен парк.

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

velo

Обградени сме от безумни родители. Казват – естественият подбор ще си свърши работата. Но защо трябва умишлено да позволяваме най-ценното в живота ни да преживява неприятни неща, след като можем да го защитим? В моето детство нямаше каски за колело или тротинетка. Сега вече има много готини каски за колело, които да се харесват на най-малките деца.

Ако дете на възраст 2 и 3 години бъде научено да носи каската си, докато кара баланс колело или тротинетка, бъдете уверени, че ще си направите голяма услуга в бъдеще. Изградените навици у децата в тази ранна възраст са устойчиви на времето. Колкото по-големи и самоуверени стават, толкова по-рисковани каскади ще правят със своя велосипед, скейтборд или ролери. А колко струва една каска за колело за дете? Колкото скромна вечеря за двама в ресторант или месечната вноска за лизинг на мобилен телефон. Все суми, които така или иначе всички ги даваме регулярно, по много пъти в годината.

Всъщност може би предпочитаме децата да си трошат главите, че да се научат веднъж завинаги да чуват как им викаме да карат по-бавно, да се оглеждат и да не правят глупости? Народопсихологията ни е такава, че винаги оставяме всичко за най-накрая и сме убедени, че на нас подобно нещо не може да се случи. Докато дойде денят, в който ножът опира в кокала, и трябва да действаме или да вземем мерки повече да не допускаме подобни неприятни неща да се случват.

Спрете да правите компромиси с безопасността на децата ви и действайте още днес!

Експертите по безопасно колоездене за деца съветват:

1. Винаги носете каска за колоездене. Учете децата да го правят още от съвсем малки, за да им се създаде правилен навик.

2. Каската трябва да е правилният размер, иначе не предпазва.

3. Погрижете се и за правилното облекло. Широките дрехи, които могат да се заплетат във веригата, обувките, които лесно се развързват, тъмните цветове привечер НЕ СА подходящо облекло за малките ни колоездачи. Добре е детето да носи удобни, ярки и видими отдалеч дрехи, а вечер задължително да има светлоотразяваща връхна дреха.

4. Велосипедът трябва да е съобразен с възрастта, способностите и размера на детето. Лоша идея е да му купите колело, което ще може да кара и догодина, ако му е голямо.

5. Преди всяко излизане проверете колелото - гуми, спирачки, верига.

6. Учете детето да следи какво се случва около него и да обръща внимание на останалите участници в движението, включително и пешеходците.

7. Учете детето да спазва правилата на движение, обяснявайте му пътните знаци и му давайте добър пример.

8. За дете под 10 години не се препоръчва да кара по уличното платно дори и с придружител.

9. Ако возите детето на седалка, не забравяйте да му сложите каска.

10. Учете децата да не се разхождат пеш по алеи за велосипедисти и да се оглеждат, когато ги пресичат.

 

Препоръчваме ви още:

Урок по безопасност за най-малките

Lollipopper

Няма страшно 

Снимките са от сайта на kiddimoto.

 

 

Последно променена в Вторник, 15 Май 2018 12:45
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам