logomamaninjashop

Няма да познаете кога си лягат децата в Италия

Искам да споделя с вас един от неуспехите си във възпитанието, а именно - ранното лягане. Въпреки че години наред полагахме усилия да научим момчетата да си лягат навреме, ние така и не успяхме да го постигнем. И четирите ни деца - от най-малкия до най-големия - лягат когато си поискат. Дали защото ние с мъжа ми сме "нощни птици" или защото те са като залепени за нас, но у дома ранното лягане просто не се случва. Кауза пердута! А не е като да не сме се опитвали. С молби, увещания, с ритуали и книжки, дори с караници и заплахи, нашите момчета просто отказват да заспят в нормалните за възрастта им часове. Когато се опитаме да ги приспим, по-често се случва те да приспят нас. Затова в един момент се отказахме и ги оставихме да заспиват когато си поискат, което обикновено се случва около 10,30-11 часа, а ако имаме гости или сме навън, дори и по-късно. Винаги съм се укорявала за този си неуспех, затова и се зарадвах на тази статия в Huffingtonpost. Споделям я с вас, защото подозирам, че не сме единствените родители, които се измъчват от мисълта, че лишават децата си от ценен сън. Естествено, ако вие сте успели да привикнете децата си към ранно лягане, имате пълно право да се гордеете с това! Тази статия е за родителите, които са се провалили в това отношение и не са особено доволни от този факт - като мен. Ето какво разказват две майки за преживения от тях културен шок в Италия, когато виждат, че италианците оставят децата да стоят до късно без никакви притеснения.

Когато става въпрос за родителството в Щатите, малко постижения могат да се сравнят с това децата ти да спят през цялата нощ. И както знае всеки ветеран, ключът към този успех е безумно ранното приспиване (ако не са си легнали до 8 часа, Хюстън, имаме проблем!).

В Италия обаче опитите ни да наложим същия ред в лягането преди залез са не само подложени на съмнение, но и посрещани с обърканото - “Ma stai scherzando?” (Шегуваш се, нали?)

“В който и ресторант (без значение обикновен или луксозен) в Рим да влезете в 10 през нощта, ще намерите деца, които се хранят и разговарят с родителите си.”, пише Джийни Маршал от Торонто, която отглежда сина си в Рим. - “Към 11 някои от тях може и да са заспали в спагетите си или легнали в скута на родителите, които пият дижестива си.”

Тези родители съвсем не са изключения, които нямат работа на сутринта и не трябва да стават рано - напротив, всички са така.

Се ла ви, както казват французите

italia2

“Италианските семейства вечерят късно, затова и децата си лягат по-късно”, пише Моли Гейдж, американска майка, която също отглежда децата си в Рим. - “Тази година, дъщеря ми Сабрина отиде на рожден ден, който приключи в полунощ, което е късно дори и за мен! Моите деца си лягат към 20:30, което понякога пречи на срещите им с приятели - веднъж взех Сабрина от приятелче в 18:30 (на следващия ден беше на училище), а майката беше много изненадана - те вечерят около 20:00 и децата им си лягат към 22:00. За щастие повечето майки в класа й знаят, че децата ми са на странния американски режим!”

Може би се чудите как се наспиват щом рядко лягат преди 22:00, а на следващия ден са на училище от 08:00? А и ако малко приличат на нашите деца, дори и да си легнат в 22:00, пак ще станат в 06:00. В такъв случай как си набавят нужните за възрастта им 9 до 11 часа сън?

Отговорът: Не го правят.

Дзен възпитание

zen4

Докато много италиански деца се прибират вкъщи за обяд и следобеден сън, а времето им в училище е около 5 часа, изследване на специалисти по детски сън от Римския университет показва, че те спят по-малко от американските (и швейцарски, и френски, и канадски) деца от раждането си до 6-годишна възраст.

Има и плюсове обаче! Проучването още казва, че италианските тийнейджъри имат много по-добра хигиена на съня и следвателно по-качествен сън от американските си връстници.

В такъв случай може би няма нищо лошо да позволим на децата си да поспят в скута ни, докато изпием чаша вино - в Рим прави като римляните! А и затова има еспресо. 


Препоръчваме ви още:

Кой как отглежда децата си по света

Тайните на японското възпитание

Къде се отглеждат най-щастливите деца на света?

Последно променена в Сряда, 02 Май 2018 19:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам