logomamaninjashop

Бавачка или баба

Автор: Мария Пеева

За 24 години родителски стаж с моите четири момчета научих доста за помощта на бабите и бавачките. Но нека най-напред разсея заблудата, че бавачката е лукс за богати семейства. Някога, във времената, когато жените не са работели, е било точно така. Но бавачката в наше време е преди всичко необходимост за работещата майка, която не може да си позволи да отсъства от работа и няма подръка баба. Или може би разполага с баба, но има своите основания да предпочете бавачка. В моя случай, особено в началото на родителството ни, със сигурност бих предпочела помощта на баба най-вече по финансови причини, но майка ми живееше на сто и петдесет километра, а Теди боледуваше толкова много, че така и не успя да посещава градина. Мама пътуваше често, беше все още здрава и силна, но не можеше да идва всеки път. Наложи се да наема една мила и симпатична студентка, с която петгодишният Теди четеше, рисуваше и решаваше задачи с трицифрени числа. Това момиче беше родено за учителка, надявам се да работи точно това в момента. Впоследствие с втория ми син се върнах на работа след първата година, той беше съвсем малко човече и се нуждаеше от опитни грижи. За него намерих най-уникалната бавачка на света, Валя, с която толкова се сближихме, че и досега децата я обичат и редовно се чуваме по празниците. В живота ни е имало и други прекрасни жени, които са идвали да помагат за децата. Имало е и нетолкова прекрасни, с които бързо сме се разделяли. Много родители се сблъскват с дилемата дали да търсят бавачка или да разчитат на баба, когато мама трябва да се върне на работа. В някои случаи майката няма избор, но сега нека поговорим за случаите, когато разполагате и с двата варианта и се колебаете кой е по-добрият. Да видим кои са плюсовете и минусите във възпитанието на бабата и бавачката.

Баба, дядо и здравословното хранене

baba213

Ако поверим детето на баба

Плюсове

Бабата обича детето не по-малко отколкото го обича майка му и обикновено се отдава на грижите за него като за свое дете.

Бабата помага без определен график и без финансова тежест на семейството.

Детето е свикнало с нея и не се чувства застрашено в присъствието на непознат.

От баба детето ще научи всякакви интересни семейни истории, които ще запомни завинаги и един ден ще разказва с удоволствие. 

Защо е полезно

да познаваме корените си

baba21

Минуси

Бабата възпитава детето по свой начин, който невинаги отговаря на изискванията на майката.

Има вероятност тя да е по-притеснителна от майката и по-често да го ограничава за определени игри, да го изнежва или разглезва.

Ако бабата има някакво заболяване, може да се изморява по-лесно и да не откликва на динамиката на детето и на нуждата му от игри.

Възможно е майката да се чувства неудобно да направи забележка на бабата, ако не харесва начина й на възпитание.

Възможно е да се натрупа недоволство и от двете страни, което да влоши семейните отношения.

С една дума основното достойнство на бабата е, че тя е близък човек, който обича детето и ще му се посвети с цялото си сърце. Основният й недостатък е, че понякога е убедена, че родителите бъркат и само тя знае кое е най-добро за внучето. За да избегнем конфликти или разочарование, е важно от самото начало да поставим ясно изискванията си към баба по всички важни въпроси - хранене, грижи, възпитание.

Нека е ясно, че решенията взимаме ние, родителите и това, че имаме различни възгледи, не означава неуважение към баба, нито неблагодарност за помощта й.

Шестте тайни на работещите майки

detegledach

Ако предпочетем бавачка

Плюсове

Тя следва стриктно изискванията на родителите.

Ако изберете бавачка с педагогическо образование за по-голямо дете, това ще се отрази добре на развитието му.

Може да изберете бавачка, която е карала курс за първа помощ или дори бавачка с медицинско образование, ако се притеснявате за здравето на детето или за рискови ситуации.

Ангажиментите й са ясни и няма да я обидим, ако държим да ги спазва и да следва нашия режим и възпитание.

Минуси

Бабата е константа в живота на детето, независимо дали се грижи за него или не. Бавачката може да напусне по всяко време.

Трудно се намира бавачка, на която да имаме доверие на сто процента за това как се грижи за детето ни. Притеснението винаги е по-голямо отколкото при баба.

Бавачката е финансово бреме за семейството. Ако се наложи да остане допълнително, това също се заплаща. При това тя има пълното право да ни откаже, ако това не влиза в ангажиментите й.

Възможно е детето да не хареса бавачката. Възможно е ние да не я харесваме. Тогава се налага смяна и търсене на нова, което ни коства време и нерви.

С една дума - добрата бавачка е неоценима помощ за отглеждането на детето, но не е толкова лесно да намериш достатъчно отговорен и обичлив човек. 

Как да направим раздялата

с детето по-безболезнена

detegled

Какво е важно, когато наемате бавачка:

Непременно поискайте препоръки. По принцип е най-добре, ако наемете бавачката, която е приключила ангажимента си при ваши познати или близки.

Опитът е важен, но е непременно най-важният. Нашите любими бавачки не бяха имали опит като такива, преди да дойдат при нас.

Важно е бавачката да спазва стриктно изискванията ви, затова бъдете много ясни в поставянето им.

Следете реакциите на детето към бавачката. Дали я харесва искрено или се смразява в нейно присъствие. Ако не я хареса, търсете друга.

Ако нещо не ви допада в нея от самото начало, не е вашият човек, дори да има страхотен опит и препоръки.

Решението дали за отглеждането на детето да помага баба или бавачка не е лесно и за всяко семейство е строго индивидуално. Претеглете добре плюсовете и минусите и направете избора, който е най-добър за вашия случай. Няма да ви заблуждавам, случва се майката да изпита угризения, че не се грижи за детето сама, без ничия помощ. Недейте. Детето ви няма да се чувства щастливо, ако самата вие не сте щастлива и реализирана. 

Препоръчваме ви още: 

Готово ли е детето за ясла

Последно променена в Сряда, 25 Април 2018 10:28

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам