Домашните отговорности на детето в 8 стъпки

Всеки родител би искал детето да му помага в домашните задължения. Защо трябва да го учим на това? Защото формира отговорност, самостоятелност и отзивчивост.

Детето отрано се учи да уважава труда на другите, не се възприема като гост, когото всички са длъжни да обслужват и не изисква подобно отношение към себе си. Това предотвратява донякъде и появата на типичния за пубертета егоизъм. Децата, които могат да си приготвят сандвич, да пуснат пералнята, да изчистят стаята си израстват самостоятелни възрастни, способни да изградят партньорски отношения, по-лесно се адаптират към самостоятелен живот, далеч от родителите си. Уменията да се грижат за дома им помагат и когато структурират собствен бизнес.

Задълженията вкъщи учат
на отговорност и справяне с трудностите

deca dom

Какво е добре да могат на 7-9 години

- да почистват с прахосмукачка, да бършат прах;

- да подреждат, да сортират дрехите си (чистите в шкафа, мръсните за пране);

- да почистват обувките си и да ги съхраняват на мястото отделено за това;

- да се грижат за правилното изразходване на джобните си пари;

- да носят част от покупките, да ги поставят на нужните места (в шкаф, в хладилника);

- да се грижат за домашните любимци – да ги хранят, мият, да почистват купичките им за храна и вода;

- да мият съдовете и да ги прибират;

- да оправят леглата си;

- да си направят сандвич или салата;

- да помагат на родителите си в приготвянето на храна за семейството – да обелят картофи, да измият плодовете или зеленчуците, да сложат вода в тенджера за супа или макарони, да сварят яйца;

- да сортират прането за пералнята;

- да преценяват какво да облекат за училище или за разходка;

- да помагат на родителите си в грижите за по-малките си братя и сестри.

Вашият тийнейджър може ли го?

deca dom2

Как можем да ги научим на това

Изброихме нещата, с които едно дете на тази възраст би могло да се справи, но това не означава, че трябва веднага да започне да го прави ежедневно и безупречно. Можем значително да го улесним, ако го подготвим предварително.

Стъпка първа - да разкажем на детето какви са ангажиментите по дома

Ако в по-ранна възраст то е било освободено от каквито и да било грижи, можем да отделим време, за да го запознаем с това как се поддържа един дом, какво правим ежедневно за това. Възможно е да предизвикаме изненада, защото много от нещата, които вършат мама и татко са го съпътствали от раждането му и едва ли си дава сметка, че са необходими усилия, за да бъдат правени. Не бива да ни разочарова липсата на ентусиазъм в началото, особено ако преди това не сме правили опити да привлечем детето в тези дейности.

Стъпка втора - да обясним на детето защо е необходимо да взема участие в тези грижи

Без излишна емоционалност и повелителен тон трябва да разясним, че чистият, уютен дом не е грижа единствено на мама и татко, а принос на всеки член на семейството. Когато изпълняват своята част от отговорностите, децата не просто помагат, а създават комфорт за всички в дома.

Те са толкова различни

deca dom3

Стъпка трета - да разпределим ангажиментите между всички членове на семейството

След като сме презентирали всички тегоби на семейния бит, можем заедно да изберем тези задължения, които детето ще е в състояние да поеме и да ги изпълнява ежедневно. Трябва да сме готови да се сблъскаме с възмущение и негативизъм, запазвайки спокойствие. Можем да обясним, че разбираме недоволството, но имаме нови правила и трябва да се споразумеем. Важно е отговорностите да не са твърде много, защото когато детето не се справя с обема работа, който заедно сме определили, категорично ще загуби интерес към своята част от домашните задължения. Не бива и да са твърде малко, защото няма да има никакъв възпитателен ефект. Можем ненатрапчиво да управляваме процеса на избор, като предварително обмислим какво да възложим на детето, като се съобразим с натоварването му в училище, с извънучилищните дейности и неговия темперамент.

Стъпка четвърта - да направим график

За да са мотивирани и за да разбират как точно се разпределя домашната работа между членовете на семейството би било добре да направим график, в който точно е описано в кои дни, кой какви задължения има. Ако той е поставен на видно място, ще е значително по-трудно някой да се оправдае с това, че е забравил или не е разбрал. Това че графикът е за всеки член от семейството, и е напълно прозрачен, означава, че ще трябва да понесем забележките на наследниците, ако пренебрегнем някое свое задължение.

Как работи поколението Y

decadom4

Стъпка пета - да научим детето правилно и редовно да изпълнява поетите си ангажименти

Задачите са разпределени и семейството е готово да започне новия си живот. Сега настъпва най-отговорният момент, защото трябва да сме настойчиви, хладнокръвни и последователни ежедневно, докато се формират трайни навици. Това означава, че трябва да помогнем в началото, след това да наблюдаваме изпълнението и да съдействаме, ако се налага, да напомняме, че това са отговорности, които са единствено негова задача. Ако детето се сблъска с трудности или не се справя достатъчно добре, трябва да спестим критичните си коментари и заедно с него да изгладим проблемните моменти. Понякога ще ни се струва, че е по-лесно сами да полеем цветята си, да проснем прането или да изчистим праха, но не трябва да забравяме, че опитът ни е запознал със стотици малки нюанси, които значително ни улесняват, а за малкото детето все още са непознати. Затова трябва да сме изчерпателни и последователни, когато предаваме опит. Къде стои прахосмукачката, как се монтира и включва, къде трябва да се мине с влажна кърпа, с какъв препарат става това, къде се намира той, колко пъти в седмицата се прави това, как се поливат едните и другите цветя – това са детайли, които детето не знае и трябва да научи от нас. Да, то много пъти е виждало какво вършим, но никога не го е правило целенасочено.

Стъпка шеста - да бъдем креативни

Можем да установим състезателно начало. Да помислим за някакъв вид поощрение – не във вид на пари или подаръчета, а на права, които бихме им делегирали като на „големите“ – като да изберат менюто за уикенда например, да им отпуснем час игра повече и т.н.

5 неща, които децата не могат, въпреки че ние мислим, че могат

 

deca dom7

Стъпка седма - когато детето не изпълнява задълженията си, да търсим причината

Всеки може да пропусне да направи нещо, а за детето е още по-валидно. Ако се е върнало от училище уморено или разстроено, не бива да се нахвърляме с претенции за несвършена работа, а да се поинтересуваме какво му се е случило, да му съчувстваме, да го прегърнем и подкрепим. Това обаче не означава, че трябва напълно да отменим ангажиментите му. Това, което е пропуснало днес, ще трябва да навакса по-късно или утре – защото неговите задължения не могат да бъдат поети от друг. Другите също имат своите отговорности. Важно е детето да свикне, че е член на семейството с всички права и задължения произтичащи от това. Да знае, че от него също зависи начинът на живот в дома и когато е дало своя принос - да получи благодарност и усещане за значимост.

Стъпка осма - да не щадим похвали, когато детето е изпълнило ангажиментите си в дома

То трябва да усеща, че ценим приноса му, че неговата помощ е важна. Можем да бъде гъвкави и да се съобразим с естествените му предпочитания – ако не обича да бърше прах, но с удоволствие помага в кухнята, бихме могли да преразгледаме неговите задължения и да сменим кръга му от задачи, но за известно време. Защото то трябва да се научи да се справя с всички етапи от водене на домакинството – съобразно възрастта си. Поддържането на обратна връзка също ще ни е от полза – ако говорим с детето за това, което върши, ще разберем къде се затруднява.

Когато са уверени, че за своето участие получават признание и уважение от родителите си, че благодарение на помощта мама има повече време за тях и всички са спокойни и усмихнати, децата трудно ще откажат да изпълняват ангажиментите си и ще се отнасят с повече разбиране към тях.

Източник: uaua.info


Препоръчваме ви още:

Маркери на детското развитие до една година

Маркери на детското развитие от 1 до 5 години

Защо за децата е полезно да готвят

 

Последно променена в Сряда, 18 Април 2018 09:06
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Теб те е страх от мен

Теб те е страх от мен

22 Окт, 2018 Истории

За Валери и Креслите

За Валери и Креслите

22 Окт, 2018 Истории

Този етап

Този етап

21 Окт, 2018 Добра форма

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам