logomamaninjashop

След 3 години ще мога да те изгоня от къщи

Какво написа една майка на 15-годишната си дъщеря

Когато се роди дете, ние вече не сме просто жени, съпруги, експерти в работата си. Ражда се и новата ни длъжност. Тя изисква отговорност. Но ние, майките, често бъркаме отговорността с жертвоготовност. А жертвоготовността прераства в култ към детето. Отговорност е да се грижиш за него, когато е необходимо, да му разкажеш това, което е нужно да знае, да го подготвиш за живота му на възрастен и навреме да го пуснеш.

1. След 3 години ще мога да те изгоня от къщи

Страшно звучи, нали? И въпреки това…
На 18 ще имаш два варианта за действие: да продължиш образованието си в университет и аз ще те подкрепям, както мога, до завършването или до момента, в който си намериш работа. Или да зарежеш идеята за университет (никога няма да те осъдя за това) и да започнеш работа. Ще задоволяваш своите потребности сама. Не възнамерявам да се грижа за момиче, което е навършило 18, защото смятам, че е неправилно. Имаш три години, за да направиш своя избор. Да, ние вече имаме планове за преустройството на дома. В твоята стая ще бъде нашата спалня.

2. Ти си прекрасна. Ти си красива. Ти си много умна. Ти си много по-добра от мен. Ти си забележителна

Познавам те от 15 години, ти си много повече от това, което съм си представяла и в най-смелите си мечти. Ако някой не го разбира – негов проблем. Е, отчасти и на баща ти. Знаеш, че бързо пали, но успява да се овладее, затова не се притеснявам.

3. Ти не си моят огледален образ

Ти си съвършено отделна личност. Не си длъжна да обичаш това, което обичам аз, имаш пълното право да отхвърлиш моята власт и моите ценности. Но има една малка подробност – за избора си ще носиш отговорност сама.

30605928 m

4. Ти си напълно свободна. Не очаквам нищо от теб

Можеш да станеш чистачка, маникюристка, домакиня, бизнес-анализатор, офис-мениджър или касиерка в някой хипермаркет. Не смятам, че е възможно да се намеся в избора ти. Но не забравяй да препрочиташ първа точка.

5. Ти не си ми длъжна

Не за това съм те отгледала. Не очаквам да ми подаваш чашата с вода, да ми осигуриш уютна старост, не очаквам Нобеловата награда за родители. Ти си в правото да избереш това, което е важно и ценно за теб. Или да оставиш всичко на самотек. Това си е твоят живот и твоят избор.

"Непоносимите" майки и успешните им дъщери

6. Ти имаш дом

Каквото и да се случи в живота ти, аз ще съм до теб, ако имаш нужда. Ще те подкрепя, ще ти съчувствам и ще се опитам да ти помогна, ако го искаш. Но няма да се намесвам на своя глава.

autizm ok

7. Аз имам свой живот

Не съм длъжна да помагам, когато "свирнеш", да захвърля своите ангажименти заради теб. Мога да жертвам комфорта си заради твоя, но НЕ СЪМ ДЛЪЖНА.

8. Ти имаш свой живот

С кого ще го споделиш, дали ще раждаш деца, дали ще си лесбийка, какви ще са политическите ти и социални пристрастия винаги ще решаваш сама. Моите житейски възгледи не трябва да ти влияят по никакъв начин. Ти можеш да постъпваш както ти диктуват сърцето, съвестта и амбициите. Няма да ме загубиш заради това, няма да престанеш да бъдеш моя дъщеря и да се превърнеш в персона нон грата.

9. Никой не иска да ти навреди

Не е лесно да го разбереш, но е истина – всички мислят само за себе си. И аз. Да, и аз. Всеки човек, при всякакви обстоятелства, се държи така, както смята за правилно. Никой (психически здрав) не влошава живота си съзнателно. Той (или тя) действат така, както смятат, че ще е най-добре за тях. Нищо повече. Просто представите ви за „добро“ и „лошо“ не съвпадат.

Не казвайте това на момичето!

53240712 s

10. Светът е несправедлив

Няма гарантиран начин да успееш или да избегнеш провала. Ти не контролираш света. Може да правиш всичко правилно и накрая да си седнеш на задника си, или да нарушаваш всички правила на света и да си разиграваш коня. Единственото, за което трябва да се притесняваш, е честността. Не се самозалъгвай. Учи се да разбираш себе си. Осъзнавай своите истински потребности и чувства. И мисли как да ти бъде по-добре.

11. Твоето „хубаво“ почти винаги ще е нечие „лошо“

Ще заемеш нечие място в университета или на касата в хипермаркета. Ще се срещаш с „любовта на живота“ на някой друг и ще седиш на нечие любимо място в киното. Не се притеснявай. Твоето „лошо“ винаги ще е нечие „хубаво“, така че сте квит.

12. 100% можеш да вярваш само на себе си

Не, дори не на мен, аз не знам какво се случва в главата ти. Винаги ще има нещо недоизказано, скрито, стаено. Само ти знаеш ВСИЧКО за себе си. Само ти знаеш на какво си способна.

13. Не прехвърляй отговорностите си другиму. За твоя живот, след 18-та ти година, отговаряш само ти

Раждай деца, ако можеш да ги отгледаш и сама. Започвай даден проект, ако си способна да го осъществиш без колегите си. Емигрирай, ако можеш да оцелееш сама в чужда страна. САМА. Ако имаш късмет и има кой да ти помогне – близки, приятели - ще ти е по-леко. Но те НЕ СА ТИ ДЛЪЖНИ. Не разчитай на това.

Не се извинявай, не се страхувай,
не крий сълзите си

55746532 m

14. Прави си сметката. Всяко действие има последствия

Може би няма да успееш да предвидиш всичко. Но опитай да предвиждаш максимално. Колкото по-добре си представяш вариантите, толкова по-разумно ще е поведението ти.

15. Не ме слушай

Изредих 14 точки, които според мен ще направят животът ти по-добър от моя. Но аз не съм ти. Не ни сравнявай. Не се сравнявай с никого. Върви и живей. Искам да пусна по тоя свят човек, който ще изживее в него собствения си живот. Върви и го изживей.

15.1. Само не ми се оплаквай после.

15.2. И не си изключвай телефона. Тревожа се.


Препоръчваме ви още:

Дъщеря

За да не видим дъщеря си да търси спонсор

Колко боли да имаш крила

Последно променена в Неделя, 08 Април 2018 22:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам