Дизайнерската дрога

Дизайнерската дрога Copyright: brainsil / 123RF Stock Photo

 

Автор: Катюша Тунева

Ще започна с повода за това писание. Приятелка сподели, че се радва на клип, който показва лак за нокти. В клипа, ако има дрога в чашата с питие, лакът се оцветявал. Разбирам радостта й на майка с две дъщери, но за съжаление, това не е възможно и не е реално. Синтетичните дроги не се отчитат при тестове от какъвто и да е вид. Никак. Самите токсиколози признават, че ги разпознават, и се учат да го правят, само по проявите. Няма тестове! Толкова са разнообразни химичните състави, че нямат квалифициране и тестове. Което е ужасно.

От доста време ме вълнува този въпрос. Говорих с децата много. Главно с една, единствена молба - не давайте на никого, когато тръгнете по сбирки, бутилката, която сте си купили! Никога! Винаги пийте каквото сте си купили! Даже и да е (а засега е) вода или безалкохолно в бутилката! Черпете, наливайте, носете чаши, но не давайте да я пипат! Звучи ви параноично?! Четете нататък.

Предното лято бях поканена на плажен пикник с преспиване и палатки. Реших да отидем с децата, за да видят какво е това "животно", че е яко - огънят, песните и усещането като дръпнеш ципа на палатката, да можеш да изтичаш в морето. На хората, заради които и с които отидохме, вярвах безрезервно. Обаче те се оказаха част от по-голяма компания. Като другата част беше доминираща. Няма значение какво се случи, за да се стигне до там (всъщност нищо особено - различни поколения, с превес на по-младото такова). В един момент се оказа, че аз не мога да се движа. Изобщо. Надявам се знаете значението на пълен "блек аут". Тотален. Е, понеже мен и анестезии доказано не ме хващат, можех да мисля. Но не можех да реагирам (както при анестезиите). Беше ужасно! Отвратително! Лежах на надуваем матрак, гледах нагоре звездите и не можех да мръдна. Исках да отида до тоалетната и не можех да го кажа. Исках да знам какво става и не знаех. Разбира се, благодаря на двамата души, които разбраха, че нещо става и ми помагаха! Но тогава, и в онези три дни след това, аз се чувствах не на себе си, нещо не беше наред. За протокола - не съм употребявала и не употребявам наркотици. Пробвала съм марихуана два пъти в живота си (отдавна). Нося на пиене и никога не съм изживявала подобно нещо. И да, не бях пила повече от сто грама алкохол, смесен с безалкохолно. Сутринта се прибрахме някак на вилата и цял ден лежах. Не, не спах, лежах. Пулсът ми беше 150, кръвното до небето.

На следващия ден се прибрахме у нас и отидох в лабораторията, за да дам материал за изследвания. Лаборантката беше първата, която ме попита дали не е добре да включим тест за наркотици, заради размера на зениците ми. Не зная дали можете да си представите как се опулих! Пуснахме. Нямаше нищо. В нито един показател. Нищо. Освен че единият батко взел нашата бутилка, за да си сипе, сипал си, после изсипал обратно чашата си в бутилката и я оставил до камъка, където съм я оставила. И малко хора не бяха пили оттам. Но на мен си ми е противопоказано - не понасям нито наркотици, нито анестезии. И да, и на консулт с токсиколог ходих. Не се хваща пустата му синтетика, но отговарях подозрително на една. Не ми е яко да го споделям.

Пазете си децата! Нека си носят бутилките и да не ги дават на никого. Уроците ги учим трудно, понякога късно, дано не е и фатално.

P.S. Моля, който не го кефи, че си разголвам душата, да не чете. Не го правя за вас, а за хората на моята възраст, които си мислят, че са застраховани, а не са. И които идея си нямат от дизайнерски дроги, защото нямат челен сблъсък и просто се кръстят и се молят Бог да пази децата им.


Препоръчваме ви още:

Родителите първи трябва да започнат разговора за наркотиците

Пропуснатите моменти

Забранете безотговорните родители

Последно променена в Петък, 23 Март 2018 00:43
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Ти можеш всичко

Ти можеш всичко

18 Окт, 2018 Възпитание

Кога е вкусен бонбонът?

Кога е вкусен бонбонът?

18 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам