Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Всички наши синове

Докато отглеждах четирите си момчета, заобиколена от куп приятелки с момиченца на тяхната възраст, често ми се струваше, че моите бебета плачат повече, искат повече внимание и дори боледуват по-често от дъщеричките на приятелките ми. Но го отдавах на съвпадение или случайност. Тази статия от Psychology Today обаче засяга точно темата за момченцата, които са по-чувствителни и наистина изискват повече нежност и грижи от момиченцата. 

Ако имате момченце, най-вероятно някой вече е побързал да ви посъветва, че с него трябва да общувате по-строго и сдържано, за да не порасне „мамино синче или женчо“. Някои родители смятат, че строгостта е полезна за тях, че много трябва да внимаваме да не ги разглезим. Няма нищо подобно! Подобни представи са основани на невярното разбиране за етапите в развитието на детето.

Обградените с грижа и съпричастност деца порастват отзивчиви, с добро ниво на самоконтрол, социални навици и умение да съчувстват.

Неотдавна доктор Алън Шор публикува обзор на изследвания със заглавието „Нашите синове – невробиологично и невроендокринологично развитие на момчетата в риск“. В него авторът доказва защо трябва да сме особено внимателни в отношенията си с момчето още от първите мигове на живота му.

Защо опитът от първата година влияе на момчетата по-силно, отколкото на момичетата?

1. Момчетата се развиват по-бавно физически, социално и лингвистично.

2. Структурите на мозъка, които отговарят за регулацията на стресовите състояния, при тях се развиват по-бавно вътреутробно, перинатално и постнатално.

3. Момчетата са по-чувствителни към факторите на стрес от момичетата, както в утробата, така и след раждането. Защитните антистрес механизми при момичетата функционират по-надеждно.

В какво момчетата са по-чувствителни от момичетата?

Децата от мъжки пол са по-чувствителни към психологическите трудности, които изпитват майките им по време на бременността, включително към стреса и депресията. Освен това те по-болезнено реагират на отделянето си веднага след раждането и на недостатъчните грижи за тях.

Родените в термин момченца, изработват повече кортизол (хормон на стреса) от момиченцата. До шестия месец бебетата от мъжки пол имат по-високи нива на депресивност от момиченцата. Към 12-ия месец момчетата по-ярко реагират на негативни стимули.

Момчетата имат силна потребност от подкрепата на хората, които се грижат за тях. В този смисъл бебетата от мъжки пол са по-взискателни към вниманието на майките си, от бебетата от женски пол.

Какво означава това?

Момчетата са по-предразположени към разстройства, които се диагностицират в най-ранния етап на развитие. Към тези разстройства се отнасят аутизмът, шизофренията, СДВХ - Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност - и поведенчески проблеми. Момичетата са склонни към заболявания, които се проявяват в по-късна възраст.            

Шор твърди, че през първата година от живота си момчето се нуждае от силна връзка с майката. Това подпомага съзряването на дясното полукълбо на мозъка му (което отговаря за важните социални функции) и има важно значение за оптималното социално и емоционално развитие.

Какви грижи изисква момчето?

1. Преди всичко трябва да се разбере, че момчетата имат нужда от повече грижи от момичетата.

2. Бъдете внимателни към послеродовия период и изберете клиника, в която няма да бъдете отделени от бебето си. Това отделяне е противопоказано за всички бебета, но особено болезнено го преживяват момченцата.

3. Не се опитвайте да ги правите „мъже“ от най-ранна възраст. Не им казвайте, че е срамно момчетата да плачат, и откликвайте винаги, когато имат нужда от помощ, от внимание, обич и безусловно приемане. Още по-важно е това по отношение на недоносените момченца.

4. През първата година за момченцето е важно мама или татко да са непрекъснато до него. Ранното връщане на работа и поверяването на детето на грижите на бавачка или близък не е добра идея за никое бебе, но за момченцата е още по-пагубно.

5. Постарайте се да осигурите чиста среда на отглеждане на малкото момче. Децата от мъжки пол са по-податливи на вредните влияния на околната среда, които имат отрицателно въздействие върху развитието на мозъка им.

И все пак, не забравяйте, че от нежна грижа се нуждаят всички деца, независимо от пола им.

 

Препоръчваме ви още:

8 истини, които майките на синове рано или късно ще разберат

Бащи и синове

7 признака, че възпитавате децата си правилно

 

Последно променена в Събота, 10 Февруари 2018 10:17
Прочетена 4006 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Апелът на една майка

Апелът на една майка

09 Фев, 2018 Здраве

Моля ви, тръгнете си!

Моля ви, тръгнете си!

14 Фев, 2018 Отношения

Мамо, живей си живота!

Мамо, живей си живота!

27 Ян, 2018 Възпитание

Така, както всички мъже правят

Така, както всички мъже правят

03 Фев, 2018 Отношения

Мразя разходките

Мразя разходките

12 Фев, 2018 Забавно

Гавраджии

Гавраджии

23 Фев, 2018 Забавно

Образова ли ни образованието?

Образова ли ни образованието?

23 Фев, 2018 Образование

Какво се чува в Космоса

Какво се чува в Космоса

23 Фев, 2018 Актуално

Ние, несръчните

Ние, несръчните

23 Фев, 2018 Истории

Facebook