Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

7 признака, че децата ни са пораснали

Много родители продължават да приемат децата си за малки и беззащитни момичета и момчета, дори отдавна да са навършили 18 години. Но понятието „зрелост“ все още съществува и никой не го е отменял. Катрин Камбра е автор, пътешественичка, адвокат по осиновявания и майка на осиновени деца от цял свят. Вижте кои според нея са седемте признака, че децата ни наистина са пораснали.

1. Те най-сетне започват да се интересуват как сте

Отношенията между деца и родители дълго време са игра пред едната врата. Ние сме съсредоточени в желанията и потребностите им, а те са щастливи, че могат да ги предявят. Когато започнат да се интересуват от нашето хоби, от нашите планове и жизнени цели, можем да се поздравим. Вече ни възприемат като независими личности, приятели и съветници, а не като последна инстанция за решаването на всеки проблем.

2. Вие вече не сте ходещ банкомат

Времената на джобните са отминали. Децата живеят отделно, поддържат свой дом и са в състояние да напълнят хладилника си и да платят сметките без наша помощ. 

3. Вече не са в мобилния ви пакет

Да, това също. Когато децата ни поемат сами разходите си за телефона и не са част от мобилния план на мама и татко, когато вече не се налага да им правим забележка за броя съобщения, значи окончателно са пораснали.

4. Излизате на вечеря за рождения си ден и те ви изненадват и плащат сметката

Времената се променят и това е прекрасно. Ще дойде и този ден, в който ще поканите децата си на ресторант за вашия празник, а те вече ще имат хубава работа и с огромно удоволствие ще ви предложат да ви почерпят, след като вие сте го правили за тях години наред. Позволете им.

5. Престават да ви обвиняват за собствените си неуспехи

Признакът за истинска зрелост е разбирането, че вие и само вие сте отговорни за собственото си психическо, емоционално и финансово процъфтяване. Родителите са направили каквото могат, според обстоятелствата. Възможно е при това и двете страни да са изпитали взаимен дискомфорт и досега да си спомняте с обида, как са ви заставяли да учите уроците си и все още да чакате извинение. Това е грешка. Възрастните хора сами управляват живота си.

6. "Децата" уважават начина ви на живот и не ви натрапват възгледите си за света

Осъждането и насмешката над навиците на „старците“ са типична тийнейджърска черта – стремеж на пубера да покаже, че и той разбира нещо от този живот. Но възрастният човек осъзнава, че няма право да възпитава родителите си. Дори ако с часове гледат сериали или превиват гръб в градината си, при положение, че могат да си купят всичко това от магазина. Уважавайте избора им.

7. "Децата" създават свои семейни традиции

Ако по-рано всички празници са преминавали изключително по наш сценарий и в тесен семеен кръг, сега децата могат да посрещнат някои празници и без нас, в далечна екзотична страна например. И ако ние не сме включени, не бива да се сърдим. Идва времето, когато те ще създават собствено семейство и собствени традиции. 

Препоръчваме ви още:

Зависимост

Защо помагаме финансово на порасналите си деца

Вашият тийнейджър може ли го?

Защо тийнейджърите смятат своите родители за идиоти

 

Последно променена в Неделя, 11 Февруари 2018 10:25
Прочетена 3123 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Апелът на една майка

Апелът на една майка

09 Фев, 2018 Здраве

Моля ви, тръгнете си!

Моля ви, тръгнете си!

14 Фев, 2018 Отношения

Мамо, живей си живота!

Мамо, живей си живота!

27 Ян, 2018 Възпитание

Така, както всички мъже правят

Така, както всички мъже правят

03 Фев, 2018 Отношения

Мразя разходките

Мразя разходките

12 Фев, 2018 Забавно

Гавраджии

Гавраджии

23 Фев, 2018 Забавно

Образова ли ни образованието?

Образова ли ни образованието?

23 Фев, 2018 Образование

Какво се чува в Космоса

Какво се чува в Космоса

23 Фев, 2018 Актуално

Ние, несръчните

Ние, несръчните

23 Фев, 2018 Истории

Facebook