logomamaninjashop

15 бързи трика за радост на малките и големи деца

Автор: Ирина Янчева-Карагяур

Колко малко е нужно, за да се почувства едно дете щастливо! Един обикновен ден може да бъде превърнат в малък, но истински празник. Предлагаме ви 15 трикчета, които със сигурност ще усмихнат вашето дете.


1. Играчка от подръчни средства

Направете простичка играчка от подръчни средства. Изрежете нос и дупка за уста в картонена кутия. Нарисувайте очички, за да се получи смешно гладно зверче. Изрежете количка. Направете кукличка от салфетки, ластици и клечки за уши. Принтирайте картинка с любим герой.
20171028 130712
2. Да преборим скуката!


Заети сте с домашна работа (която никога не свършва), а детето скучае и се мотае из стаите. Прекъснете за малко и му предложете - “Искаш ли да ти прочета приказка?” или “Да изиграем ли едно Уно?” Ще видите как ще светнат детските очички. А и за вас малко поемане на въздух няма да е излишно.

3. Влакче и конче


Когато закъснявате, недейте да влачите детето за ръка. Хванете го за колана или краищата на шала, имитирайте влакче “Ту-тууу!” или конче “Дий, конче, дий!” Така ще туширате взаимното недоволство и ще стигнете до мястото много по-бързо.

4. Храна със забавна форма

Специално за детето направете няколко кюфтенца или палачинки със забавна форма. Детето ще се радва безкрайно!

5. Цвете, муцунка, човече

Преди да викнете детето да се облича, подредете дрехите му като някаква картинка - цвете, муцунка, човече.

6. Малечко Палечко

Преди тръгване, вместо строгото “дай ръка!”, подайте му кутрето си и кажете с тъничко гласче: “Аз съм Малечко Палечко, хвани ме!”

7. На ръце

Ако детето ви не е на повече от 3-5 години и му се е доспало по време на пътуването, извадете го от колата, или автобуса, и го носете няколко метра на ръце. Няма нищо, че е вече голямо. Понякога и на нас възрастните толкова ни се иска някой да ни поноси на ръце.

8. Коричка от франзела

Детенцето ви обича коричката от връхчето на франзелата? Нима вашата фантазия не може да ви подскаже как връхчетата да станат повече от две?
cute boy playing with colorful plastic bricks at the table in the children s room 1249 494
9. Преждевременно сбъдната мечта

Повече от месец детето ви заспива с мечта за тротинетка, камионче или конструктор? Нека тази мечта се сбъдне, даже ако Коледа или рожденият ден са далече.

10. “Малък“ рожден ден

Не е справедливо рожденият ден да бъде само веднъж в годината! Празнувайте “малък рожден ден”, когато хлапето ви е на еди-колко си и половина. Не е толкова сложно - малко подаръче, сладкиш или пастичка, в които да се мушнат свещички; балони, включително и сапунени. И, разбира се, бъдете готови да му подарите и времето си, вместо да го запълните с досадните ежедневни задължения.

11. Безпричинна изненада

Оставете на видимо място някаква изненада за детето. Нещо мъничко, но много приятно! Съвместна снимка в малка рамка с вас или с любим приятел; някоя картинка, подсещаща за хубав спомен. Малка играчка или екзотичен плод. Вие знаете от какво ще грейне усмивката на личицето на вашето дете.

12. Дреболийка в чантата

В чантата си винаги носете нещо дребно за хапване (кукличка или количка също вършат работа). Когато сте далече от вкъщи и чедото показва всички признаци на умора и има протестни изблици, дреболийката може да свърши отлична работа за уравновесяване на емоциите.

13. Таен знак

Уговорете се за таен знак само между вас и детето. Например три стискания на ръка да означават “обичам те, Коко/Тони/Боби...”. Използвайте този знак някой път по време на обикновено отиване на детска градина, или в разгара на шумен празник, или когато усещате, че детето ви се нуждае от подкрепа.
Как ще грейне вашето сърце в момента, когато един ден и детето се сети да ви стисне ръката три пъти - “Обичам те, мамо!”
smiling girl with an apple 1098 2602

14. Ябълкови усмивки

Започнете деня с усмивки! Нарежете ябълка (или друг плод) на полумесеци. Връчете я на детето с думите - “ябълкови усмивки, моля!”, придружени с вашата собствена усмивка, разбира се!

15. Скороговорка

Подрастващото чедо ви се зъби? Вместо да слуша, ви изкарва извън нерви, повтаряйки думите ви като папагал? Не му се карайте. Започнете да му говорите със скороговорки (все ще се сетите за някоя от детските ви години): “Бъбриви бодри бобри бодро бъбрят. Бъбрете бодро, бъбриви бобри!” или “Вили с Лили сини сливи свили.” А сега да видим, как ще ги повтори! И двамата ще се разведрите! Гарантирано!

Може да се измислят много подобни трикчета, които почти нищо не струват, но сгряват и осветяват живота на детето, както и вашият собствен. С времето детето ще се вдъхнови от примера на родителите, и тогава във вашето семейство ще се появи малък вълшебник, даряващ другите с усмивки и вдъхновение.

 

Препоръчваме ви още:


Мамо, не ми крещи! 
Защо за децата е полезно да готвят 
Да скучаеш е полезно

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 10:36

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам